grzechotnik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Zrobiłeś shimming? Bo coś mi się wierzyć nie chce, że to nic nie dało. Gdzie schowasz tą batkę? Wątpie aby 12V się zmieściło do kolby MP5. Bierz li-pola jak Tuksiak radzi. Co tam wsadziłeś dokładnie? Kto składał? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted June 30, 2009 Author Report Share Posted June 30, 2009 co to jest shimming? co do batki to ta się zmieści http://www.batimex.com.pl/towar.asp?idtowa...8&menu2=833 Lipola na razie nie chce kupować bo to razem z ładowarką jest dość spora inwestycja. Nie poto kupowałem pół roku temu ładowarkę mikroprocesorową żeby teraz kupować lipo. Kable jeszcze nie zostały wymienione. Gdzie mogeęw internecie kupić dobre kabelki? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Shimming to jest podkładkowanie. Podkładkowanie to jest podkładanie podkładek po zębatki tak aby były jak najmniejsze luzy między nimi. Do tego trzeba mieć wprawę więc daj to komuś co się zna. Kableki -> idziesz do castoramy albo czegoś podobnego -> szukasz przewodu modelarskiego [coś koło 5zł/metr] 1.5mm -> kupujesz -> gotowe. Teraz wystarczy zamontować. Według mnie bez sensu kupować w necie bo to za przesyłkę się płaci. Masz adres castoramy we Wrocku: Bolesława Krzywoustego 126A 51-165 Wrocław 71 320 81 00 Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted June 30, 2009 Author Report Share Posted June 30, 2009 No to tak - podkładkowane było. Cały downgrade robił mi gość który sprzedaje na allegro repliczki pod nickiem VIP1977. Zajmuje się też naprawą i tuningiem replik. Mam do niego zaufanie poza tym jest polecany przez wrocławskie środowisko. Dzięki za info w sprawi kabelków - jak bede w casto to przy okazji zakupię. Druga Casto jest we Wro na Bielanach ;) Dostała właśnie do mnie batka 12V o której pisałem w poprzednim poście. Sprawdzimy dzisiaj jak będzie hulało na takim napięciu. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 MOSFETa masz? Na jakim tranzystorze? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 silnik revolution i 12V? Popieściło Cie? Siła odśrodkowa rozerwie zębatki :D. 9,6V, zapewniam. Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 2, 2009 Author Report Share Posted July 2, 2009 (edited) MOSFETa masz? Na jakim tranzystorze? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik mosfet taki - http://www.allegro.pl/item651483994_651483994.html Batka 12v wsadzona (zmieściła się o dziwo w kolbie) i pieknie terkocze. ROF na 12V jest już bardzo fajny ale chce wsadzić jeszcze silnik REvolution i zobaczyć co sie wtedy stanie ;) cdn Edited July 2, 2009 by Horblower Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Możesz napisać jaki toto ma ROF teraz? Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 2, 2009 Author Report Share Posted July 2, 2009 nie mam jak sprawdzić niestety jaki jest rof... Może jutro podjadę do GunFire i poproszę o przestrzelanie na chrono to podam jakieś liczby Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Ja bym wymienił springa na takim o niejednakowym zwoju. Szybciej się naciągają. Coś Ci tam nie gra, na tych High Speedach i 12V ROF powinien być masakryczny dosyć, nie wiem. Jak zmierzysz to wszystko wyjdzie na jaw. Weź najlepiej sprawdź na batce 9.6V i 12V. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 2, 2009 Author Report Share Posted July 2, 2009 Ja bym wymienił springa na takim o niejednakowym zwoju. Szybciej się naciągają. Coś Ci tam nie gra, na tych High Speedach i 12V ROF powinien być masakryczny dosyć, nie wiem. Jak zmierzysz to wszystko wyjdzie na jaw. Weź najlepiej sprawdź na batce 9.6V i 12V. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Taki mam właśnie zamiar. Jeszcze pytanie - jak zmienia się silnik to czy trzeba rozłożyć gearbox? Bo jak będzie rozbierany gearbox przy wymianie silnika to może faktycznie "przy okazji" wymienię sprężynę na m100 Guardera Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Nie. Nie rozbiera się GB. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 (edited) Olej tą 12V, przy silniku guardera to będzie jak minigun. I na pewno szybko zdechnie. Pamiętaj że chrono nie podaje prawdziwego rofu, zaniża bo pomiar robi od pierwszej kulki do piatej zwykle a wtedy replika nie osiąga jeszcze pełnej szybkostrzelności. Wiem z doświadczenia :) Edited July 2, 2009 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 4, 2009 Author Report Share Posted July 4, 2009 (edited) zmierzyłem ROF na chrono. Na batce 9,6 V pokazało 900 k/min a na batce 12,0 V pokazało 1200 k/min czyli 20 k/sec. Chce dociągnąć do 1500 k/min. Silnik Guardera Revolution w połączeniu z batką 12 V powinien mi to zapewnić. Co myslicie? Edited July 4, 2009 by Horblower Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Raczej tak, ale według mnie powinieneś mieć większy ten ROF, dużo większy. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 i tłoki wymieniaj razem z magazynkiem... 1500 na minute to 25 na sekunde czyli magazynek na sekundę z grubsza... Powodzenia. Silnik guardera na batce 12V wejdzie na orbitę :P. On na batce 8,4 dawał dużego rofa ale widze że nie dociera. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 (edited) [do usunięcia post] Edited July 4, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 5, 2009 Author Report Share Posted July 5, 2009 i tłoki wymieniaj razem z magazynkiem... 1500 na minute to 25 na sekunde czyli magazynek na sekundę z grubsza... Powodzenia. Silnik guardera na batce 12V wejdzie na orbitę :P. On na batce 8,4 dawał dużego rofa ale widze że nie dociera. Się zobaczy. Jak na 12 V Silnik Guardera będzie za szybki to będę używał 9,6 V. Skoro na 12V i seryjnym silniku który pewnie mo ok 25 k obrotów na minutę rof jest na poziomie 1200 k/s to teoretycznie na Guarderze Revolution który ma 40 k na minutę powinno dać 1900 k/min czyli 30 k/s. To byłby dopiero rof. Zobaczymy ile bedzie realnie - 1500/1600 w pełni mnie zadowoli. Rekordowy rof jaki udało się wydusić z aega to około 40 k/s - jakoś się dało. Jak tłok poleci to wymienie na taki ze stalowymi zębami. Dzisiaj sprawdziłem mp5 1200 w warunkach strzelanki i fajnie jest zasypywać przeciwników 20 kulkami na sekundę. Wywaliłem bezawaryjnie jakieś 600 kulek. Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 20, 2009 Author Report Share Posted July 20, 2009 No i wkońcu silnik w mojej mp5 wymieniony został na silnik Guarder Revolution. Chrono pokazuje ROF na poziomie 1500 k/min na baterii 9,6 z dużymi ogniwami 4600. Na baterii 12v 1800 która mieści się w kolbie rof jest taki sam - 1500 k/min czyli 25 k/s. Myślałem że będzie troszkę lepiej. Czy to możliwe żeby stokowe kabelki (tylko one zostały jeszcze do wymienienia) tak bardzo muliły replikę bo według moich wyliczeń ten silnik powinien dać większy rof niż 1500 k/s - jakieś 1800 k/s? Tak czy siak na razie nic już nie będę zmieniał - zobaczymy jak długo pożyje repliczka na takim rofie i co pierwsze się posypie, bo że się posypie to raczej nie mam złudzeń. Ja stawiam na zęby tłoka... Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 No i wkońcu silnik w mojej mp5 wymieniony został na silnik Guarder Revolution. Chrono pokazuje ROF na poziomie 1500 k/min na baterii 9,6 z dużymi ogniwami 4600. Na baterii 12v 1800 która mieści się w kolbie rof jest taki sam - 1500 k/min czyli 25 k/s. Myślałem że będzie troszkę lepiej. Czy to możliwe żeby stokowe kabelki (tylko one zostały jeszcze do wymienienia) tak bardzo muliły replikę bo według moich wyliczeń ten silnik powinien dać większy rof niż 1500 k/s - jakieś 1800 k/s? Możliwe, ale raczej mało prawdopodobne z tymi kablami, jaki spring tak siedzi dokładnie? Moim zdaniem Twój znajomy, który Ci to składał nie wie co to podkładkowanie zębatek/regulacja nowego silnika, a może Ty nie wiesz? Tak czy siak na razie nic już nie będę zmieniał - zobaczymy jak długo pożyje repliczka na takim rofie i co pierwsze się posypie, bo że się posypie to raczej nie mam złudzeń. Ja stawiam na zęby tłoka... Ja stawiam na szkielet, oj taak :mrgreen:. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 Ja stawiam na tłok :) I jeszcze jedno. Pogrzeb w bebechach bo przy takiej konfiguracji rof powinie być większy. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 Shimming, niewyregulowany silnik na bank coś z tych dwóch albo oba - zmieniałeś łożyska także i podkładkowanie wypadałoby zrobić nowe, nie pisałeś nic o zakupywanych podkładkach, także zakładam, iż dobrego shimmingu brak. No i nie wierzę, w to, że zakupiony nowy silnik będzie dobrze wyregulowany. Bieda. Tak czy inaczej powiedz czy stock'owe te łożyska 7mm ślizgi są stalowe czy nie? ;-) Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted July 23, 2009 Author Report Share Posted July 23, 2009 Nie ja grzebałem w bebechach bo się na tym, nie znam ale robił to człowiek który ma o tym pojęcie i mam do niego zaufanie. Wymieniane były zębatki i łożyska wieć podkładkowanie musiało być zrobione. Jak zostało zrobione to nie jestem w stanie tego sam ocenić. Jedyne co mogę stwierdzić to to że zębatka zamontowana na stockowym silniku (stwierdziłem to po jego wyjęciu z repliki) była uszkodzona - miałą wyraźne ślady zużycia, była jakby poszarpana, wystrzępiona. Czy przyczyną tego mogł być włąsnie niewłaściwy shimming? Silnik wymianiałem w servisie gunfirea. Nie wiem czy regulowali, nie zapytałem :???: Łożyska stokowe są stalowe 7mm. Siedzi w niej spring wyjęty z m14 cymy który daje w tej chwili 360 fps czyli jest to zwykła stokowa chińska spreżyna. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Nie ja grzebałem w bebechach bo się na tym, nie znam ale robił to człowiek który ma o tym pojęcie i mam do niego zaufanie. Siedzi w niej spring wyjęty z m14 cymy który daje w tej chwili 360 fps czyli jest to zwykła stokowa chińska spreżyna. Masz do niego zaufanie, ale podkładek nie kupiłeś, a on je dał Ci gratis? Nic nie sugeruję oczywiście, ale radzę się go spytać. A co do sprężyny to takie o nieregularnym skoku łatwiej-szybciej się rozprężają przez co niezacznie zwiększają ROF. Kup sobie SP100 (M100 Guarder'a), albo 130% PDI i wsio... Co do zębatki osi silnikowej zdezelowanej - tja, shimming zębatki silnikowej lub sama regulacja silnika. Choć jeśli nic nie rzęźiło to od samego użytkowania mogło paść - przy prawidłowym działania dżirboksa pierwsza z zębatek pada właśnie zębatka osi silnika - śmigałeś na akuku 12V więc ;-). PS. Po rozmowie z jednym z serwisantów GunFrajera na strzelance, ten mnie pytał co to regulacja silnika (pewnie byle złożyć do kupy i kupa potem z tego jest), także nie polecam. Edited July 23, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted August 20, 2009 Author Report Share Posted August 20, 2009 Replika po ostatnich modyfikacjach - silnik Guarder Revolution i batka 12V wystrzeliła około 1000 kulek i padła. Okazało się, że zmieliło zębatki tłoka. Powodem było najprawdopodobniej źle zrobione wypodkładkowanie oraz brak regulacji silnika Guardera. Jeśli chcecie poznać szczegóły to Gogin się mam nadzieje wypowie. Repliczka pojechała bowiem do Gogina do serwisu. Obecnie replika po wymianie sprężynki na M100 Guardera, tłoka na taki ze wszystkimi zębami stalowymi oraz nasmarowaniu, wypodkładkowaniu i ustawieniu silnika ma na batce 9,6 mini rof rzędu 19 k/s. Jutro porobię testy ile będzie miała na 9,6 large i na 12 large to napisze. Chrono pokazuje przy tym 330 fps czyli do CQB idealnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts