Gogin Posted August 20, 2009 Report Share Posted August 20, 2009 Niestety celowałem w 350-360, ale ta dysza tak puszczała powietrze, że aż smutno się człekowi robiło. Tak, tłoczek był zjechany choć nie do końca - do mnie to przyszło z blokadą tłoka w tylniej pozycji (kompletny brak shimming'u i regulacji silnika), przez co niestety zębatki ucierpiały głównie silnikowa i osi silnika, sam tłok również, ale to przez ten ROF. Ciekawi mnie właśnie czy odbije się to bardzo na szybkostrzelności (sprawdź najlepiej na nowym/innym działającym magu bo mierząc te 19k/s miałem puste strzały (hi-cap nakręcony). Ogólnie to taki tuning na ROF średnio się opłaca, jedna zacinka kulki w lufie i mamy sałatkę z aluminium i stali zamiast dżirboksa, a nawet zakładając, że tak się nie stanie to zużycie części jest... nie małe. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Czy przyczyną tego mogł być włąsnie niewłaściwy shimming? No i warto pamiętać (wiem z doświadczenia...) że zębatka osi silnika w tym modelu guardera jest chyba wykonana z kupy. Padł tłok czyli wygrałem? :D Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 (edited) Tak, jest wykonana z kupy, dlatego replika znów wylądowała u mnie dokładnie z tego powodu (eh, silnik za prawie 2 bańki, a taka kupa). Tłok nie padł do końca, ale jego zęby były zjechane, jakby to ocenić - coś w granicach 40-50 % (do tego pierwszy stalowy lekko wgnieciony - przez zacinkę tłoka - jednak mógł działać dalej). Shimming, a raczej jego brak jednak nie był główną przyczyną tylniej pozycji tłoka - otóż dokładnie to wybadałem sprawę i się okazało, że sprężyna zakleszcza się na łożysku prowadnicy (normalnie 1-2 zwoje wchodziły na łożysko, zakleszczały się i nie pozwalało to tłokowi dojść do końca). Zapodany został shimming i prowadnica bez łożyska, chodziło dopóki padła zębatka osi silnika właśnie, teraz pójdzie tam stalowa prowadnica łożyskowana i stalowa zębatka osi silnika, wtedy nie wiem czy coś będzie tam mogło strzelić. Edited September 2, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 (edited) Po takich zmianach i tylko 19 k/s? Tak słabawo? 2 kulki mniej mam na praktycznie stoku P90 i springu z CA stokowym. EDYTA: Dlatego zacząłem raczej robić tak, żeby była w miarę zdrowa reakcja na spust, a przy małej pojemności magach na kiego mi duży rof? ;-). Ale piszę to z bardzo osobistego punktu widzenia. W każdym razie nie lubię robić tuningu na przesadzone rofy, zawsze coś w poprzek w miarę szybko stanie ;-). Edited September 2, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Raz, że były puste strzały (mag szwankował), a dwa, że zębatka silnikowa i osi silnika były MOCNO nadszarpane (musiałem obniżać zębatkę silnikową by jako tako dało się wyregulować silnik). Podam ROF'y na zębatkach stock i nowej zębatce osi silnika, gdzie mogę dać sobie uciąć... ,że wyniki będą o wiele większe. Te 19k/s to ja mam na dobrą sprawę na M120 i tej samej 9,6V w moim G36 (teraz już tam nie ma M120, ale taki wynik pokazało chrono jak było). Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 FAL, SA springi 120, baty 8,4 18-19 k/s ;-). Też żadne osiągnięcie ;-). Dobra baty Sanyo RC i kable wymienione ze stykami i wtykami + brak bezpieczników, trochę kantowałem. Ale stoki silniki zębaty itp, itd. Przebiegi mój spokojnie koło 40k kulek, SA jakieś 20-25k. Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted September 11, 2009 Author Report Share Posted September 11, 2009 (edited) MP5 zgodnie z tym co pokazało chrono Gogina ma obecnie rof na poziomie 25 k/s czyli 1500 na minutę na baterii 2000mAh NiMH 12.0V która mieści się w stałej kolbie. Jak dla mnie wystarczająco choć minigun to to nie jest ;) Relacje z życia repliki będę zdwał na bieżąco (czyli jak coś znów padnie) choc pewnie dla zaoszczędzenia cześci będe jej uzywał na batce 9,6 V Edited September 11, 2009 by Horblower Quote Link to post Share on other sites
producent Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 Witam Co myślicie o tej sprężynie: - http://gunfire.pl/product-pol-1152190951-S...yna-M95-ST.html Będzie pasować do tej Cymki? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 28, 2010 Report Share Posted June 28, 2010 Nie ten temat... http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1234 Kup lepiej Guardera jeśli chcesz mieć sprężynę na lata. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts