piasek1990 Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Posiadam mundur chemiczny DPM i zastanawia mnie jedna rzecz. Po co są na nim takie niby "łaty" na nogawkach w okolicach kolan i na rękawach. Jeżeli nie wiadomo o co dokładnie chodzi wrzucę później zdjęcia Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Są to wzmocnienia ,służą także ,żeby tak się tam nie przecierało Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 (edited) Dokładnie tak jak pisze Kolega powyżej. Chcesz normalnie biegać inwestuj w mundur, bo w przeciw chemicznym stroju bieganie jest czymś z pogranicza sado-maso. Edited June 25, 2009 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Ba, nie tylko sado-maso, ale i brudu-brudu ;-) Odsprzedaj dalej, albo użyj jako wypełniacza nieużywanej, zapomnianej szafy. Quote Link to post Share on other sites
piasek1990 Posted June 25, 2009 Author Report Share Posted June 25, 2009 Używam go już od jakiegoś czasu i nie jest tak źle. Na początku musiałem kilka razy go wyprać bo od środka jest pokryty jakąś dziwną substancją. Na razie nie mam zamiaru go zmieniać. Tylko zastanawiają mnie te łaty. Skoro mają one wzmacniać to dlaczego akurat w tych miejscach? o ile na spodniach są w okolicach kolan to w bluzie bliżej nadgarstka niż łokcia. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 A czołgasz się pomagając sobie łokciami, czy przedramionami? ... Quote Link to post Share on other sites
piasek1990 Posted July 8, 2009 Author Report Share Posted July 8, 2009 no przedramionami ale ta łata nie idzie przez cale przedramie Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 (edited) :poddanie: Wzmocnienia, tyle. Jeśli według Ciebie są w złym miejscu złóż skargę do projektanta kroju... :wink: Edited July 8, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 (edited) A teraz jeszcze raz kto widział ten kombinezon i powie, że te "łaty" robią za wzmocnienie przy czołganiu? Widać jak się powiększy miniaturkę. A może lepiej niech pokaże jak się czołga. :roll: zdjęcia z wikipedii Edited July 8, 2009 by Ray Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Te "łaty" na bluzie i spodniach służą do przyczepiania do nich detektorów skażeń - zwykle są to kawałki papieru (są wersje rzepowe i formie taśmy samoprzylepnej). Nasączono je odpowiednim odczynnikiem chemicznym i zabarwiają się one na określony kolor (zależny od rodzaju skażenia) jeśli rzeczywiście znajdziemy się w środowisku niebezpiecznym. Do brytyjskiego ubioru przeciwchemicznego przypina się w nurtujących was miejscach to: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts