kulogniot Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 (edited) Więc ostatnio zakupiony wysokojakościowa kolba LR300 pierwszoligowego producenta Boyi. Taka jak ta tutaj http://www.taiwangun.com/shop,show,844. Wszystko by było cacy gdyby nie taki pęknięty dynks no nie wiem jak to nazwać więc daje zdjęcie(sorry za jakość ale telefonem) I tu pytanie czy może [...] ktoś tO ustrojstwo [...] może dorobić? Edited July 1, 2009 by Foka Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Skoro kupiłeś kolbę i dostałeś uszkodzoną to chyba logiczne jest że należy napisać do sklepu i powinni na nową wymienić nie?? :wink: Link to post Share on other sites
kulogniot Posted July 1, 2009 Author Report Share Posted July 1, 2009 Sposób w jaki napisałem swoją wypowiedź jest trochę niejednoznaczny teraz zauważyłem^^. Kolba była używana a ta część uszkodziła się z mojej winy( nie pomyślałem zanim zaczął tworzyć ;-F) A teraz poszukuje zamiennika. Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Jak to jest metal to daj to pospawać. Link to post Share on other sites
seger Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 ale jeżeli jest to znal to nie pospawa. wg mnie są 2 drogi. musisz wziaśc kawał metalu ( alu, stal) szlifierka, pilnik, pilnik iglak i machasz tym aż wyrzeźbisz dany element. (czas pracy ok 5 piw) drugie wyjscie to : do sklepu po flaszkę, do frezera powiedzieć co i jak i wyfrezuje z materiału (lepsze będzie ze stali.) Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 (edited) Jasne, że pospawa. Mnie w Gliwicach pospawali znal, bo ułamało mi się to co się łamie w G36 z CA, tj. zaraz obok gwintu do montażu lufy zewnętrznej. Wygląda to prawie jak nowe, a musieli jeszcze osiowość zachować. Koszt niewielkie - 20zł, a nowy element 200zł. Adres firmy wysyłam jak ktoś chce na PW żeby nie robić tutaj reklamy. Edited July 2, 2009 by _Arczi_ Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Pytanie ile wzięliby za pospawanie tego a ile frezer wziąłby za zrobienie nowego, bo jeśli różnica jest niewielka to lepiej dorobić nowe, zawsze stal to stal a nie gównolit. Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Tak jak pisałem, mnie za pospawanie wzięli 20zł, bo to jest cena drutu do spawania znalu. Podobnie na pewno by było z tym elementem a wykonanie tego z stali to jest ładne parę godzin roboty (wypalenie, frezowanie, wiercenie, szlifowanie) + materiał. Na pewno za 20zł czy nawet 100 nikt tego nie zrobi. No ale @kulogniot zrobi jak uważa. Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Tak ale pospawanie tego "znalu" osłabi konstrukcje i tak, zasada: im mniej pęcherzyków powietrza tym znal wytrzymalszy. Jak pospawasz, przegrzejesz, masz lipę tak czy siak. Link to post Share on other sites
kulogniot Posted July 2, 2009 Author Report Share Posted July 2, 2009 No jest to znal pospawać może i by dało rade ale to raczej odpada element jest mały te dziurka też na styk pasuje a jak będzie o 1mm grubszy to nie ma bata nie wlezie. Chyba poszukam jakiegoś tokarza czy coś żeby mi to dorobił o ile da rade. Jeśli nie to kolba zostanie na kleju i izolce :D Link to post Share on other sites
mmaruda Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Jak znal, to tylko kropelka! Kleiłem rączkę przeładowania od M14 jak się ułamała i generalnie jest "twardsze" to teraz niż jak było nowe. Wszystko dlatego, że ZnAl pęka w taki fajny sposób zostawiając mocno porowatą powierzchnie, co sprzyja klejom polimerowym. Link to post Share on other sites
seger Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 kulogniot: prędzej frezera :) Link to post Share on other sites
kulogniot Posted July 3, 2009 Author Report Share Posted July 3, 2009 ahh jeden kit nie znam się na tym. Byle by zrobił i działało jak ma. Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Zmierz to tak wstępnie (długość, szerokości itd.) Zaznacz na obrysie złączonego to postaram Ci się wstępnie powiedzieć czy da rade dorobić i za ile. Link to post Share on other sites
kulogniot Posted July 4, 2009 Author Report Share Posted July 4, 2009 (edited) Postaram się jakoś to w miarę odmierzyć ale jak wyjdzie to zobaczę. Z techniki zawsze marny byłem :-F Edited July 4, 2009 by kulogniot Link to post Share on other sites
Recommended Posts