kowal Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 Mam pytanie czy w zespole wszyscy powinni miec takie same mundury, czy lepiej niech kazdy oparzadza sie jak mu sie podoba?? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 IMHO, lepsze byłoby spójne umundurowanie. Ale wszystko zależy od chęci i głównie od $$$. Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Rainbow Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 Fajnie to wygląda jak wszyscy mają takie same mundury ale nie wszystkim może się to podobać i nie wszyscy mogą mieć $ Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 Z kasą jest różnie to prawda, ale wystarczy zaplanować odpowiednio wydatki i można się umundurować i wyposarzyć jednakowo. Nie trzeba mieć przecież wszystkiego odrazu, można powoli kompletować sprzęt tylko trzeba dobrze wiedzieć czego się chce i nie wydawać pieniążków na rzeczy, które będziemy potem musieli wymienić. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 taaaak... $$$ to główna przeszkoda... chociaż uważam, że każdy powinien chodzić w tym co mu sie podoba i w czym jest mu najwygodniej... Quote Link to post Share on other sites
kowal Posted May 26, 2004 Author Report Share Posted May 26, 2004 Dzieki wam ale mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie samego umundurowania, jak myslicie jaki jest najlepszy mundur na nasze polskie lasy 8) Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 widzialem fajny mundurek budeswery (aktualny). no chociaz wiesz... sa rozne lasy:lisciaste iglaste, mieszane, rozniace sie gatunkiem drzew itp. a wiec mundur nalezy dobrac do swoich warunkow terenowych. ale radze sprawdzic bundeswere (sory ale nie pamietam jak sie nazywa :) ) Quote Link to post Share on other sites
Gorbacz Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 Polecam flecktarn. Ostatnio udało mi się ma tyle skutecznie zamaskować w krzakach że trzech wrażych maniaków przeszło 2 metry od mojej pozycji. They never knew what hit them :lol: PS - to o czym mantiz pisze to właśnie flecktarn. Jego dodatkową zaletą jest powszechna dostępność... Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 wlasnie :D thx Gorbacz za uzupelnienie wiedzy :P za przemawia rodzaj plam maskujacych na mundurze. sa male (tak jak wiekszosc lisci jesli takie wystepuja w lesie), posiada male kreseczki (czarne i szare) imitujace igly (slyszalem ze kore tez... [?]). sa wykonane z dobrego materialu, nie niszcza sie tak szybko jak nasze polskie wdzianka i mozna je dostac na bazarach przy granicy za rozsadna cene. polecam serdecznie! Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 A ja dalej bede polecal MARPAT - bardzo dobre maskowanie dzieki absolutnej asymetrii wzoru. Chociaz na jasne dni i jasne lasy oraz laki lepiej CADPAT. A tak wogole to teraz szukam jakiegos dobrego woodlandu na swoj rozmiar (bluza larg-Regular i spodnie medium-long) .. najlepiej kontrakt ... a tak rzucilem moze sie ktos znajdzie khe khe Quote Link to post Share on other sites
tottek Posted May 26, 2004 Report Share Posted May 26, 2004 no fajnie mie spójny mundur... jak us army to juz całośc góra, dół, czapka.... ja ostatnio dorwałem spodnie marpat za 100 i polarek<us army> za 120 mi się takie zestawienie podoba:D :wink: Quote Link to post Share on other sites
Rainbow Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 A ja polecam nasz Polski Mundur. Sam go mam i bardzo dobrze kamufluje. Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 A próbowałeś się ukryć na naszym, rodzimym polskim polu ze zborzem tak, aby Cię nikt nie zauważył? A próbowałeś kryć się w świeżej, wiosennej trawce? A próbowałeś w lecie leżeć na wysuszonej, pożółkłęj trawie? A jeżeli próbowałeś, to z jakim efektem? Polski mundur nadaje się tylko do lasu i walki w nocy. Na inne warunki jest po prostu za ciemny. Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 jak sie na niego looknie przez nokto to strasznie'swieci' w dodatku... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 jak sie na niego looknie przez nokto to strasznie'swieci' w dodatku...Pantera juz chyba nie. To Puma świecił strasznie. Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 jak ja patrzylem na nasze nowe wdzianka przez stary ruski nokto to swiecily perfidnie. moze jakas lipna partia byla (?). nie wiem. przeprowadze test jeszcze na innych Quote Link to post Share on other sites
Dale Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 To ja wtrace od siebie co do krycia sie na polu. Swiezo po zniwach, jak jeszcze sloma lezy na polu nie mialem problemu. przykrylem sie sloma i qmpel mi powiedzial ze wygladalem jak kawalek gruntu przysypany sloma (powiedzial to jak wstalem zeby po mnie nie przebieg i troche sie zdziwil wiec to o tym polu to chyba nie byl dobry przyklad :D ) Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 hm... co do spójnosci My tzn grupa w której jestem ja i Kowal powoli powoli kompletujemy kzs'y fajna sprawa zwłasza w gorące dni. Kowal napisz jak ost przeszedłes kolo mnie nie zauwazajac mojej sylwetki :) A co do maskowania mam jeszcze komplet w fińskim camo, według mnie bardzo ciekawy na nasze lasy zwłasza w takiej porze jak teraz gdzie duzo jest jasnego zielonego. Zdobyłem go od zolnierza, który jedzil w polskim Patrolu Saperskim, mieli troche takiego sprzetu na wyposarzeniu Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 Świeżo po żniwach, jak leży słoma na polu, to można się nawet w różowym dresie zamaskować - jest to sztuka kamuflażu, a nie jakaś cudowna własność polskiego munduru. Zasadniczo, cała zabawa polega na tym aby mundur zapewniał jak największą "niewidoczność własną", którą można następnie wspomóc słomą, gałęziamii, mchem. I tu polski mundur raczej nawa. Sam nigdy takiego munduru nie nosiłem, ale miałem wiele okazji taki mundur wypatrywać. W lesie iglastym, musze przyznać, wyczić taki mundur jest sztuką. Wszędzie poza lasem - bułka z masłem, chyba że ktoś sie tak jak Dale wspomnial pod słomą zakopie. Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted May 27, 2004 Report Share Posted May 27, 2004 Racja Piciu Tylko jak bedziesh musiał sie szybko przemiescic to slomy ze soba nie zabierzesh :wink: A z drugiej strony robienia krzaka z siebie tez nie ma sensu, kazdy twój ruch jest wtedy widoczny bo rusza sie cała np. słoma Ja zawsze wkladam gałezie w zaszywki na kapeluszu albo w male kieszenie na mundurze, według mnie ot wystarczy, chyba ze mowa o snajperstwie... Quote Link to post Share on other sites
Rainbow Posted May 28, 2004 Report Share Posted May 28, 2004 A próbowałeś się ukryć na naszym, rodzimym polskim polu ze zborzem tak, aby Cię nikt nie zauważył? A próbowałeś kryć się w świeżej, wiosennej trawce? A próbowałeś w lecie leżeć na wysuszonej, pożółkłęj trawie? A jeżeli próbowałeś, to z jakim efektem?Polski mundur nadaje się tylko do lasu i walki w nocy. Na inne warunki jest po prostu za ciemny. No wprawdzie jak narazie strzelałem się na forcie a tam jest taki "mini las". Ale ja się dobrze kamufluje. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 28, 2004 Report Share Posted May 28, 2004 Glowna wada munduru polskiego jest jego gowniany material (oczywiscie w rip-stopowej partii juz nie ma tego problemu). Mundur naciaga wody, nie chce jej puszczac (schnie potwornie dlugo!) przez co robi sie okrutnie ciezki. Wyprobuj ten mundur w hardcorowych warunkach to sie przekonasz... Poza tym jest to mudnur "caloroczny" czyli latem jest w nim za goraco a zima za zimno. No i ma bez sensu rozmieszczone kieszenie (za duzo ich jak na moj gust). Pozdrawiam p.s. Wlasnosci maskujace munduru to sprawa drugorzedna. I tak wiekszosc mundurow "do lasu" maskuje podobnie a roznice sa minimalne. Wybierajac mundur najlepiej kierowac sie doborem materialu i krojem. Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted May 28, 2004 Report Share Posted May 28, 2004 fakt. nic tylko na szmatki sie nadaje. u mnie w hard warunkach wytrzymal caly miesiac :P Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted May 28, 2004 Report Share Posted May 28, 2004 Po dwóch wiekszych strzelankach, tak jak mówicie warunki hardcore, a wiec czołganie, kleczenie, itp mi "znikł" kamuflarz z kolan, poprostu szybko sie przeciera. A ze zagorąco to uffff.... szkoda gadac.. A jak sprawuja sie w naszyl lasach Bryt. DPM'y ? Czy sa wygodne ? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 28, 2004 Report Share Posted May 28, 2004 DPM rocks zarówno kamuflarz jak i wykonanie i krój. Jeżeli używasz oporządzenia kup sobie bluze z 2 kieszeniami (tylko duza żebyś sweterek na zime zmieścił.. Jezeli nie uzywasz kup sobie kurtke - 6 OLBRZYMICH kieszeni, pseuda buttpack na dole pleców, kieszen na rekawie. Mimo, ze jest to kurtka na jesien/wiosne to w warunkach do 25 stopni spokojnie mozna w niej biegac jezeli sie kupi odpowiednio za duza ;). Spodnie - nie polecam ripstop (lightweight). Jest swietnie przewiewny itd, nie wiem czy nie lepszy od amerykanskiego ale tak cienki, ze byle pokrzywa parzy przez nie!. Niby pryszcz ale spróbuj zanurkowac w gąszcz takich bydlaków jak u nas... syk cie zdraci i kamuflarz ci na nic ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts