Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AGM 061 Gas Blowback

Recommended Posts

Witam!

Wprawdzie napisałem tych kilka zdań o AGM061 w innym topicu - ale z uwagi na zainteresowanie chińskimi gazówkami wrzucam również tu jako samodzielny temat.

AGM 061 nabyłem na gunfire.pl i zdążyłem go już zwrócić... Równocześnie mam M4A1 Hard kick z WEiTecha dla porównania. Jedyne co robi na prawdę pozytywne wrażenie w tym zestawie to pudełko z lakierowanej tektury i wypełnienie z szarej pianki.

Teraz o wykonaniu AGMa: z zewnątrz-body bez oznaczeń ale przyzwoite, chwyt pistoletowy i kolba z prowadnicą porównywalna z WE.

Lufa zewn. muszka itp przyzwoite.

Front grip-to porażka, chińskie AEGI mają lepsze... Duże luzy, brak imitacji rury gazowej, zamiast niej zaślepka z plastiku.

Przedni pierścień trzymający obie połówki frontu jest z plastiku! Delta ring kiepsko trzyma lufę która ma tendencję do latania na boki!

Ogólnie z zewnątrz nieco poniżej poziomu chińskich AEGów ostatnich serii.

Wewnątrz jak wiadomo kopia wczesnego WA, komora hop up plastikowa, nie działająca! Do natychmiastowej wymiany na metalową z WA.

Bolt catch w moim egzemplarzu nie działał... Buffer z plastiku... Wewnętrzne krawędzie body upstrzone opiłkami z obróbki! W komorze hop-up takie same ściery wbite boltem w jej czoło! Podobny syf w lufie...

Słowem wykonanie najważniejszych w gazówce wewnętrznych elementów poniżej krytyki. Przestrzegam przed tym produktem - no może za tę cenę do reko połączonego z rozbiórką i czyszczeniem broni w polu...

Magazynek - to mniej więcej kopia WA (zmieniono położenie zaworu napełniania i umieszczono go w połowie wysokości grzbietu maga - to jedyne dobre rozwiązanie lepsze nawet od WEia bo tam ten zawór jest na dnie maga i ma tendencje do brudzenia sie w akcji..). Mag o dziwo trzyma kompresję! Nieźle dozuje i nie ciekł póki co. Ma wagę ok. 850 g (w Weiu ok. 410) i dla realistów jego masa to niewątpliwie atut... Po raz pierwszy można zbliżyć się do masy oryginalnej amunicji w ładownicach...

Podsumowując dla wszystkich którzy myślą o zakupie AGM-ów z pierwszej generacji: to wg. mnie nie replika na cotygodniowa strzelankę - by chodziła trzeba wrzucić w nią ok. 1000PLN + 2-3 wymienne magi co jest już nieopłacalne. Zamiast tego lepiej zakupić z WGC We-ia za ok. 340 USD który jest jak na gazówkę dosyć niezawodny i ma ogólnie sprawniejszy system gazowy. Jeśli natomiast ktoś potrzebuje za niewielkie pieniądze rozkładaną, metalową emkę która może czasem i postrzelać to AGM 061 jest dla niego...By sprawnie to zadziałało Chińczycy potrzebują trochę praktyki - za dwie generacje będzie pewnie lepiej.

Mag o dziwo trzyma kompresję! Nieżle dozuje i nie ciekł póki co.Ma wagę ok. 850 g (w Weiu ok. 410) i dla realistów jego masa to newątpliwie atut...po raz pierwszy można zbliżyć się do masy orginalnej amunicji w ładownicach...

Tylko czemu pełen mag od ostrej waży niecałe pół kilo :D

Jak mówiłem w temacie o chińskich gbb, ta dostawa AGM'a była pod wieloma względami trefna. Pozostaje mi sprawdzić następną która ma być mocno poprawiona. Zdam oczywiście relacje z fotkami.

Edited by eso

Ktoś ma jakieś informacje na temat kiedy pojawi się gen II?

Kiedy się pojawi nie wiadomo.. pierwsze repliki też pojawiły się niespodziewanie

Taiwangun.com ma mieć repliki AGM na początku września - może będą to już "poprawione" egzemplarze.

Pytanie tylko czego oczekujesz po gen II?

Napisze po raz n'ty.

Nie ma się co oszukiwać. Może i wyjść 8 generacji ale pełnoprawna replika na poziomie Inokatsu Ra-Techa to nigdy nie będzie.

A po szczegóły polecam poszperać trochę w temacie o chińskim GBB.

Btw. Wydaje mi się, że groźby wywalenia tematu na niewiele się zdadzą skoro opcja edytowania postów po krótkim czasie staje się nieaktywna. Zwracam się z Wielką Prośbą do Moderatora o porządek z postem.. i całym tematem - dla dobra nas wszystkich ;-).

Edited by Amadem

Cóż ja od jakiegoś czasu przekopuję się przez temat o AGMowskim GBB na arnim i już praktycznie wszystkie problemy zostały rozwiązane.

Jest mod dla nie blokującego się zamka po opróżnieniu magazynka, tak samo jet mod na Hop Up (niektóre egzemplarze przychodzą z źle ustawioną gumką HU) przeciekające magi(trochę taśmy teflonowej na uszczelki i po problemie)

Podobno 2 generacja to replika z RISami (ludzie posiadający tą replikę nie skarżą się na przeciekające magi)

Są z resztą do kupienia lżejsze magi(2gen) tyle że mają mniejszy zbiorniczek na gaz.

pisze to nie z własnego doświadczenia ale z tego co wyczytałem na forum arniego (a jeszcze zostało mi 10stron:] )

niektórzy już przez swoje repliki przepuścili 1000kulek i replika poza małymi śladami zużycia (które nie wpływają na osiągi) działa jak powinna.

Do tego dochodzi korzystny kurs dolara i chińskie zamienniki.

Bądź co bądź to zawsze chińczyk i można trafić na dobrze złożoną repliką, a można trafić na bubel :]

Cóż ja od jakiegoś czasu przekopuję się przez temat o AGMowskim GBB na arnim i już praktycznie wszystkie problemy zostały rozwiązane.

Dokładnie. GBB są dla ludzi którzy lubią grzebać.

A prostota tej konstrukcji sprawia, że to nic trudnego.

Na GasGuns koleś zajeździł komore po 1,5k kulek (50%/50% GG/Propan)

Z kolei innym Suwadło lub Bolt padały szybciej.

Czyli jak z to z chiczykami raz może się trafić lepszy raz gorszy egzemplarz.

Dlatego warto od razu po zakupie wszystko ładnie rozłożyć, pod szlifować i dopasować.

Edited by Amadem