Maciej0011 Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Pojawiło się ostatnio na allegro: http://www.allegro.pl/item684775500_kamize..._1_pln_bcm.html Pytanie do znawców tematu: co to za wynalazek? Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Nowy typ kamizelki przeciw odłamkowej - kontraktowa. W prezentowanym sklepie niestety nie maja wkładów do Niej. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Czy taki nowy to nie wiem, z tego co mi wiadomo to Kestrel (Bo tak się owo ustrojstwo nazywa) zostało wprowadzone wraz z systemem S'2000. Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 :wink: Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted July 10, 2009 Author Report Share Posted July 10, 2009 (edited) Dzięki! Można dostać gdzieś do niej wkłady balistyczne? Edited July 10, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Jest ciężej niż w przypadku wkładów do Ospreya, a wkład pochodzący ze starszego modelu będzie ciut przymały, no i nie wypełnią jej w całości (Stary model nie miał kołnierza i osłon ramion). Quote Link to post Share on other sites
mer Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 (edited) Tak jak wspomnieli poprzednicy - jest to Krestel, wspomnę jednak ku pamięci, że kamizelka była noszna przez top-manów (tj. żołnierz w wierzyce samochodu/pojazdu opancerzonego), która została wycofana ze względu na ograniczenie swobody ruchów itd. Ciekawy fant do kolekcji, ale nic poza tym. Jeśli chcesz się zamordować, lepiej spraw sobie Ospreya - przynajmniej ten nie ogranicza tak ruchów. pzdr mer ps. Kolega Maciej0011 wybiera się zatem do Afganistanu, skoro szuka wkładów balistycznych? Edited July 10, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted July 11, 2009 Author Report Share Posted July 11, 2009 (edited) Żeby się zamordować nie potrzebuję Ospreya-do tego wystarczy OLV-ka. (To wdzianko faktycznie trakuję czysto kolekcjonersko, choć zapewne kiedyś założę je do CQB). Edited July 11, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
mer Posted July 11, 2009 Report Share Posted July 11, 2009 Maciej001 - do CQB w stylu brytyjskim wystarczy Osprey i hełm (i nakolanniki/nałokietniki, jeśli sobie życzysz) i może rękawiczki. Kestrel nie był stworzony do CQB i w ogóle jest niewarty swoich pieniędzy. Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted July 28, 2009 Author Report Share Posted July 28, 2009 Czy ma ktoś zdjęcia miękkich wkładów Kestrela? Quote Link to post Share on other sites
junek Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 (edited) odświeżę może temat :) mam pytanko.. a raczej 2 :) czy Brytyjczycy noszą kamizelkę RAV ? ;> i gdzie można dostać takowego ospreya ? ;> Edited August 26, 2009 by chester Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Ospreye można dostać na brytyjskim ebayu (www.ebay.co.uk). Jak wygląda kamizelka RAV? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 SAS ich bodajże używa (albo SBS) Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Nie bodajże tylko na 100%. Poza tym RAVy są w użyciu także przez RMP, SFSG. SBSu w RAVach na i tak małej ilości dostępnych zdjęć nie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
junek Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 (edited) a czy jest jakiś kolor, który pasowałby do dpm ale takiego zwykłego leśnego ? ;> Edited August 28, 2009 by chester Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 RAV tylko jest wydawany w Smoke Green. Inne Plate Carrier jak nap. CIRAS som w coloze Tan. Widzajem juz Pathfinderow w zielonych comabts i CIRAS w tan. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 a czy jest jakiś kolor, który pasowałby do dpm ale takiego zwykłego leśnego ? ;> Tylko DPM albo coś w oliwce/zielonym odcieniu. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 RAV tylko jest wydawany w Smoke Green. Błąd. Na zdjęciach widziałem RMP w kojotowych RAVach, a Catch22 powiedział mi, że MOD zakupił RAVy i w kojocie i w smoke green. Są przydzielane prawdopodobnie wg. uznania użytkowników. Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 Hm, to moze mam juz stary stan. Muszom to ale chyba byc nowsze modelle RAVu? Naraze tylko widzalem stary model RAVu w Smoke Green. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 (edited) Póki co RAVa model 2007 widziałem tylko na jednym zdjęciu. Przedstawia ono SFSG i tylko u jednego żołnierza widać ów nowy model w kolorze smoke green. Na zdjęciach SASu póki co jest tak jak mówisz. Widać tylko RAVy 2005 w smoke green, u RMP także model 2005, lecz z przewagą kamizelek w kolorze Coyote Brown. Może jak wypłyną nowe zdjęcia to ujrzymy na nich nowszy model RAVa i inne kolory. MOD nieźle szaleje... Kupują dwa różne modele w sumie tej samej kamizelki od jednego producenta w dodatku w dwóch kolorach, do tego pouche blackhawka, a pathfindersi żeby było zabawniej dostają CIRASy w wersji maritime :-) Edit. Nephilim, kojarzysz może czy MOD kupił RAVy w wariancie pod wkłady BALCS, czy może te pod wkłady pomysłu Paraclete? Edited August 28, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 MoD niezupelnie szaleje. Poprostu stare RAVy byly kupione juz troche temu dla SAS/SBS. SFSG oraz CP dopiero niedawno dostali nowe modelle. PF´s majom inne Obowjonski i inny sprzent. Jezeli MoD ma kase na nowy Program DPM (PECOC) to chyba forza wystarcy na te paare RAVy. niewiem tam acipek, ale tak naprawde bym powiedzial ze z uzijom co dostanom. apropos te zdjencie z SFSG to chodzi ote z HK417 i multicam? ^^ Mam te zdjencie wienksze i nieszensorowane, ale niepoznalem ze to nowe RAVy. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Jezeli MoD ma kase na nowy Program DPM (PECOC) to chyba forza wystarcy na te paare RAVy. MoD już kasę wydał, w październiku (mam nadzieję) zobaczymy na co konkretnie. PECOC najpierw zmieni mundur i ekwipunek żołnierzy w Afganistanie, podobno ma wejść nowy kamuflaż DPM (leśny) dla reszty armii, oraz nowe oporządzenie o "uniwersalnym" kamuflażu, który ma być dobry i do lasu i na pustynie. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 apropos te zdjencie z SFSG to chodzi ote z HK417 i multicam? ^^ Mam te zdjencie wienksze i nieszensorowane, ale niepoznalem ze to nowe RAVy. Tak dokładnie o to zdjęcie mi chodzi. W drugim rzędzie, u drugiego żołnierza od lewej widać klapę charakterystyczną dla nowego RAV'a. Co ciekawe u drugiego od lewej w pierwszym rzędzie widać stary model RAVa (Jak się przyjrzysz dojrzysz suwak spinający obie części cummerbunda), stąd też moje twierdzenie o szalejącym MODzie :-) Quote Link to post Share on other sites
hokano Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 a skąd pewność, że sas używa rav'ów ? Można prosić o jakieś foto ? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Rączek i google nie masz? Nawet na forum są zdjęcia... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts