ghost666 Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 witam, co polecacie do holenderskiej kamizelki? poszukuej czegos w co bede mósgł sie zapakowac na 2 - 3 dni, a dodatkowo, najlepiej, mógł podpiac spiwór i ew cos jeszcze (im wiecej opcji tym lepiej, ale bez przesady). Pytam, bo worek na śpiwór, który dostałem wraz z kamizelką, mi sie nie podoba i jest, delikatnie mówiac, niewygodny. oczywiście wazna jest tez cena - najlepiej jak najniższa 8) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Zamawiales kamizelke od bryka? Jezeli tak to ma on tez plecaki patrolowe holenderekie (spiwory i karimaty tez). Ronin Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 1, 2004 Author Report Share Posted June 1, 2004 :) a tak pozatym - czy są to plecakidopinane do kamizelki, czy cos zamiast niej, albo poprostu nakładane na nią? ;) Quote Link to post Share on other sites
koniu88 Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 cze sparawa z plecakiem do oporzadzenia holenderskiego jest bardzo trudna ten worek ktory dostales wraz z oporzadzeniem moi koledzy przerobili na but pack ja zostawilem worek i na dluzsze wyjazdy chowam tam spiwor i inne rzeczy ale brakowalo mi czegos tak na 2-3 dni do lasu wiec dorwalem plecak holenderski patrolowy i naprawde sie spisuje i moge go polecic dodatkowo ma na zew stronie ma podpiecia by mozna podczepic manierki i ladownice moim zdaniem bardzo funkcjonalny plecak Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 proponuję plecak zwnany "holenderką" lub "hiszpanem" ilość pasków potrafi bardzo mocno wkurwić, ale funkcjonalny jest :wink: pozdr wilku Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 ... albo Cortezem. Czesto pojawiaja sie te plecaki na allegro. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 I sa beznadziejnie male. Na plecak za male, a cargo na pasie lepiej sie sprawdza niz na plecach Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 siema Ivan, Ghost chciał plecak na 2 /3 dni z mozliwoscią przyczepienia tego czy tamtego.... Z większych to polecić mozna różne, rózniste. Dobrym rozwiązaniem moze być alice medium bez stelaża, ale nie uzywałem więc doświadczenia z takim plecaczkiem w polu nie mam. pozdrawiam wilku Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 3, 2004 Author Report Share Posted July 3, 2004 a pozatym chce móc przyczepić ten plecak do kamizelki :> Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 Ivan - nie kazdy lubi jak mu cos po dupie lata a zazwyczaj cargo ma to do siebie ze zwisa....bez skojarzen :wink: . Jak dla kogos jest hiszpan za maly to moze kupic np. plecak z seri GROT np. PS 20.NIe za duzy, nie za maly. Taki akurat zeby zmiescic browarki na 2 dni :twisted: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 4, 2004 Report Share Posted July 4, 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27797058 To wlasnie w/w plecak (corteze). A tak na marginesie to wcale nie jest on taki beznadziejny. Swietnie nadaje sie do noszenia sprzetu typu: wieksze radio, medykamenty, granaty, materialy wybuchowe, amunicja do rkm... Ronin Quote Link to post Share on other sites
koniu88 Posted July 4, 2004 Report Share Posted July 4, 2004 jesli chodzi o funkcjonalnosc plecaka holenderskiego to jedyny moim zdaniem mankament jest to ze posiada 3 smieszne przegrody wew tak jakby cala glowna przegroda zostala podzielona na jedna wieksza i dwie mniejsze, ale oprocz tego plecak sprawuje sie doskonale jak nie biore oporzadzenia a ide na jakas wieksza wedrowke to do plecaka przypinam dwie manierki i w droge Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 4, 2004 Author Report Share Posted July 4, 2004 plecaczek fajny, ale jak ja go przypne do kamizelki? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 4, 2004 Report Share Posted July 4, 2004 Nie przypniesz, nosi sie go na kamizelce. Ronin Quote Link to post Share on other sites
koniu88 Posted July 4, 2004 Report Share Posted July 4, 2004 no co racja to racja nie przypniesz go do kamizelki ale na ramionach sa dwa przyczepy ktorymi mozesz spiac ramiona od plecaka tak aby sie nie rozchodzily na kamizelce Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 4, 2004 Author Report Share Posted July 4, 2004 ale ja bym chciał cos co moge przypiac :> Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 4, 2004 Report Share Posted July 4, 2004 A po co? To jest niepraktyczne. Ronin Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 5, 2004 Author Report Share Posted July 5, 2004 czemu nie praktyczne? mi sie wydaje ze bardziej niepraktycznie bedzie noszenie 2 par szelek na ramionach... Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted July 5, 2004 Report Share Posted July 5, 2004 Czemu? Np. dla tego ze jka zaladujesz taki plecak czyms ciezkim to cala kamizelka Ci bedzie isc do gory.Tzn jej przednia czesc.A jak np trzeba bedzie cos siegnac z plecaka? Nie zawsze bedzie ktos kto Ci pomoze z niego cos wyjac i takim cudem bedziesz musial zdejnowac cala kamizelke z plecakiem.Jak masz plecak oddzielnie to zdejmiesz tylkp plecak a kamizelka zostanie na Tobie.Zreszta 2 pary szelek na ramionach nie sa takie zle jak sie wydaje. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 5, 2004 Author Report Share Posted July 5, 2004 Frager - no, ale w plecaku/na plecaku mam: manierki (jedna mam pod ręka, wiecej na/w plecaku) żarcie - nie batonik (które trzymam w keszeni pod kamizelką)i, tylko zupki chinske, albo inny "obiadek", palniczek gazowy, ew. koherek badz cokolwiek do gotowania, pałatke, czy inne schronionko na nocke, albo przed deszczykiem oraz śpiworek. Co z tego moge potrzebować na akcji/manewrach tak nagle zebym nie mógł siegnac tego z plecaczka? a pozatym AFAIK to plecaczek (bynajmniej patrol) przypina sie dwoma fastexami na ramionach, nie widze jak by odpiecie tego miało by byc mega trudne... a kamizelka mi od obciazenia nie podjedzie do góry, bo jest na mnie bardzo ciasno zapieta. dlatego nadal bede sie upierał nad czyms przypinanym. P.S. czy ktos szyje plecaki na zamówienie? bo ze kamizelki to wiem, ale plecaki..? :> Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted July 5, 2004 Report Share Posted July 5, 2004 To sobie w niej poskacz troszke z dopietym plecakiem.A co Ci nagle bedzie potrzebne to Ci nie powiem bo rozne bywaja sytuacje.Zreszta zrobisz jak chcesz ale zauwaz ze wiele osob twierdzi ze lepszy jest plecak do kamizelce a nie dopiety. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 5, 2004 Report Share Posted July 5, 2004 Sytuacja zdaje sie przytaczana kiedys na tym forum: Grupa komandosow wpada w zasadzke, trzeba sie szybko wycofac, wyrzucic caly zbedny sprzet, zostawic tylko bron i amunicje. Majac plecak osobno poprostu go zrzucam. Jezeli mam go dopietego do kamizelki to mecze sie zeby go zdjac (trace czas) albo zrzucam z kamizelka (trace ammo). Jezeli ten argument Cie nie przekona to mam nastepny: dlaczego nie produkuje sie plecakow przypinanych do kamizelek (prznajmniej takich patrolowych?). To co masz doczepiane do kamizelki holenderskiej (worek) nie biore pod uwage, jest to jakis dziwny twor ktorego zastosowania nie znam dokladnie (o ile mi wiadomo to jest on na spiwor) wiem tylko, ze noszenie czegos ciezszego w nim jest niewygodne. Dla mnie tyle w tym temacie, pozdrawiam. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 5, 2004 Report Share Posted July 5, 2004 Grupa komandosow wpada w zasadzke, trzeba sie szybko wycofac, wyrzucic caly zbedny sprzet, zostawic tylko bron i amunicje. Majac plecak osobno poprostu go zrzucam. Jezeli mam go dopietego do kamizelki to mecze sie zeby go zdjac (trace czas) albo zrzucam z kamizelka (trace ammo). jeszcze inaczej - w polu nigdy nie zdjemuje sie oporzadzenia! chyba ze do snu a i to nie zawsze... a jak przygotujesz oboz bez zdejmowania kamizelki jka masz do niej na stale plecak przymocowany? Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted July 5, 2004 Author Report Share Posted July 5, 2004 Ronin - nie ma? ktos mi cos ostatnio opowiadał o plecaku-patrolu holenderskim doczepianym do kamizelki... Navy - nie na stałe, tylko na dwa fastexy Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted July 5, 2004 Report Share Posted July 5, 2004 Z wlasnego doswiadczenia - cokolwiek doczepiane nie ma sensu. Wybijesz sobie zeby magazynkami z przednich ladownic ;) A szelki... Szelki od kamizelki ( pozagracane dodatkowymi kompasowkami ALICE ) i szelki od plecaka ( nawet tak szerokie jak ALICE'owskie ) wspolgraja razem nawet niezle. Az nie chce mi sie pisac o wadach plecakow doczepianych. Zreszta juz kiedys byla na ten temat dyskusja, wiec polecam przeszukac forum. A wogole najlepiej, to daruj sobie szukanie i inne bzdety, jak Ci dobrze ludzie radza ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts