Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

plecak do holenderskiej kamizelki

Recommended Posts

witam, co polecacie do holenderskiej kamizelki? poszukuej czegos w co bede mósgł sie zapakowac na 2 - 3 dni, a dodatkowo, najlepiej, mógł podpiac spiwór i ew cos jeszcze (im wiecej opcji tym lepiej, ale bez przesady).

Pytam, bo worek na śpiwór, który dostałem wraz z kamizelką, mi sie nie podoba i jest, delikatnie mówiac, niewygodny.

oczywiście wazna jest tez cena - najlepiej jak najniższa 8)

pozdrawiam

• 1 month later...

cze

sparawa z plecakiem do oporzadzenia holenderskiego jest bardzo trudna ten worek ktory dostales wraz z oporzadzeniem moi koledzy przerobili na but pack ja zostawilem worek i na dluzsze wyjazdy chowam tam spiwor i inne rzeczy ale brakowalo mi czegos tak na 2-3 dni do lasu wiec dorwalem plecak holenderski patrolowy i naprawde sie spisuje i moge go polecic dodatkowo ma na zew stronie ma podpiecia by mozna podczepic manierki i ladownice

moim zdaniem bardzo funkcjonalny plecak

siema

Ivan, Ghost chciał plecak na 2 /3 dni z mozliwoscią przyczepienia tego czy tamtego....

Z większych to polecić mozna różne, rózniste. Dobrym rozwiązaniem moze być alice medium bez stelaża, ale nie uzywałem więc doświadczenia z takim plecaczkiem w polu nie mam.

pozdrawiam

wilku

Ivan - nie kazdy lubi jak mu cos po dupie lata a zazwyczaj cargo ma to do siebie ze zwisa....bez skojarzen :wink: . Jak dla kogos jest hiszpan za maly to moze kupic np. plecak z seri GROT np. PS 20.NIe za duzy, nie za maly. Taki akurat zeby zmiescic browarki na 2 dni :twisted:

jesli chodzi o funkcjonalnosc plecaka holenderskiego to jedyny moim zdaniem mankament jest to ze posiada 3 smieszne przegrody wew tak jakby cala glowna przegroda zostala podzielona na jedna wieksza i dwie mniejsze, ale oprocz tego plecak sprawuje sie doskonale jak nie biore oporzadzenia a ide na jakas wieksza wedrowke to do plecaka przypinam dwie manierki i w droge

Czemu? Np. dla tego ze jka zaladujesz taki plecak czyms ciezkim to cala kamizelka Ci bedzie isc do gory.Tzn jej przednia czesc.A jak np trzeba bedzie cos siegnac z plecaka? Nie zawsze bedzie ktos kto Ci pomoze z niego cos wyjac i takim cudem bedziesz musial zdejnowac cala kamizelke z plecakiem.Jak masz plecak oddzielnie to zdejmiesz tylkp plecak a kamizelka zostanie na Tobie.Zreszta 2 pary szelek na ramionach nie sa takie zle jak sie wydaje.

Frager - no, ale w plecaku/na plecaku mam: manierki (jedna mam pod ręka, wiecej na/w plecaku) żarcie - nie batonik (które trzymam w keszeni pod kamizelką)i, tylko zupki chinske, albo inny "obiadek", palniczek gazowy, ew. koherek badz cokolwiek do gotowania, pałatke, czy inne schronionko na nocke, albo przed deszczykiem oraz śpiworek. Co z tego moge potrzebować na akcji/manewrach tak nagle zebym nie mógł siegnac tego z plecaczka? a pozatym AFAIK to plecaczek (bynajmniej patrol) przypina sie dwoma fastexami na ramionach, nie widze jak by odpiecie tego miało by byc mega trudne... a kamizelka mi od obciazenia nie podjedzie do góry, bo jest na mnie bardzo ciasno zapieta.

dlatego nadal bede sie upierał nad czyms przypinanym.

P.S. czy ktos szyje plecaki na zamówienie? bo ze kamizelki to wiem, ale plecaki..? :>

To sobie w niej poskacz troszke z dopietym plecakiem.A co Ci nagle bedzie potrzebne to Ci nie powiem bo rozne bywaja sytuacje.Zreszta zrobisz jak chcesz ale zauwaz ze wiele osob twierdzi ze lepszy jest plecak do kamizelce a nie dopiety.

Sytuacja zdaje sie przytaczana kiedys na tym forum:

Grupa komandosow wpada w zasadzke, trzeba sie szybko wycofac, wyrzucic caly zbedny sprzet, zostawic tylko bron i amunicje.

Majac plecak osobno poprostu go zrzucam. Jezeli mam go dopietego do kamizelki to mecze sie zeby go zdjac (trace czas) albo zrzucam z kamizelka (trace ammo).

Jezeli ten argument Cie nie przekona to mam nastepny: dlaczego nie produkuje sie plecakow przypinanych do kamizelek (prznajmniej takich patrolowych?). To co masz doczepiane do kamizelki holenderskiej (worek) nie biore pod uwage, jest to jakis dziwny twor ktorego zastosowania nie znam dokladnie (o ile mi wiadomo to jest on na spiwor) wiem tylko, ze noszenie czegos ciezszego w nim jest niewygodne.

Dla mnie tyle w tym temacie, pozdrawiam.

Ronin

Grupa komandosow wpada w zasadzke, trzeba sie szybko wycofac, wyrzucic caly zbedny sprzet, zostawic tylko bron i amunicje.

Majac plecak osobno poprostu go zrzucam. Jezeli mam go dopietego do kamizelki to mecze sie zeby go zdjac (trace czas) albo zrzucam z kamizelka (trace ammo).

jeszcze inaczej - w polu nigdy nie zdjemuje sie oporzadzenia! chyba ze do snu a i to nie zawsze... a jak przygotujesz oboz bez zdejmowania kamizelki jka masz do niej na stale plecak przymocowany?

Z wlasnego doswiadczenia - cokolwiek doczepiane nie ma sensu. Wybijesz sobie zeby magazynkami z przednich ladownic ;) A szelki... Szelki od kamizelki ( pozagracane dodatkowymi kompasowkami ALICE ) i szelki od plecaka ( nawet tak szerokie jak ALICE'owskie ) wspolgraja razem nawet niezle. Az nie chce mi sie pisac o wadach plecakow doczepianych. Zreszta juz kiedys byla na ten temat dyskusja, wiec polecam przeszukac forum.

A wogole najlepiej, to daruj sobie szukanie i inne bzdety, jak Ci dobrze ludzie radza ;)