SK8 Posted July 17, 2009 Report Share Posted July 17, 2009 Witam, jakiś czas temu zakupił ten kolimator - http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1810. Niestety nie działa w nim włącznik, próbowałem to naprawić lutując kabelki, lecz nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu. Szukałem na forum, lecz nie znalazłem odpowiedz na moje pytanie :cry: . Czy jest możliwość to naprawić ( W jaki sposób ? ) i co mogło prawdopodobnie nawalić ? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 17, 2009 Report Share Posted July 17, 2009 Ostatnio pisałęm o konstrukcji takich kolimatorów, podejrzewam, że jest zrobiony bliźniaczo podobnie do tego mojego, czyli G&G, poszukaj na forum. Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 17, 2009 Author Report Share Posted July 17, 2009 Ok, dzięki za info - poszukam 8-) . Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 17, 2009 Author Report Share Posted July 17, 2009 Przeczytałem ten temat, ale jednak to nie ten sam problem :???: . U Ciebie nie działało to ,, coś " odpowiedzialne za skupianie wiązki z diody. Podejrzewam, że u mnie prąd nie dochodzi do diody, gdyż obwód nie jest zamknięty, dlatego też dioda się nie chce zapalić. Może jestem uciążliwy, ale czy mógłby ktoś powiedzieć jak krok po kroku rozłożyć tego aimpointa, bo ja nie mam jakiegokolwiek pojęcia jak to zrobić ? Nie chciałbym go zepsuć, ponieważ słyszałem od panów z ,, serwis-asg.pl ", że ten kolimator jest w środku wypełniony gazem, który odpowiada za jego ,, właściwości bojowe " :strach: . Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 17, 2009 Report Share Posted July 17, 2009 Kup nowe baterie LR44 :-F. Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 17, 2009 Author Report Share Posted July 17, 2009 Zapewniam Ciebie, że mam dobre :-P . Wracając do tematu może ktoś poda jakiś krótki schemat jak to rozłożyć :wink: ? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 17, 2009 Report Share Posted July 17, 2009 Rozkładać nie rozkładałem, ale ktoś pisał, że trzeba odkręcić te pierścienie, które znajdują się przed soczewkami z obu strony, potem idzie z górki :-P. Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 17, 2009 Author Report Share Posted July 17, 2009 No właśnie, tylko że jak rozkręcę te pierścienie to przypadkiem nie ulotni się ten gaz zawarty w środku kolimatora :cry: ? Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 jaki gaz? xD, tam nie ma żadnego gazu... zepsuł się zapewne włącznik, trzeba zdjąć zaślepkę (to co reguluje jasność) w środku jest nakrętka na gwint zewnętrzny (wykręcałem ją suwmiarką) potem wypadnie Ci płytka stykowa, wyczyść styki czy co tam nie działa i skręć spowrotem... Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 18, 2009 Author Report Share Posted July 18, 2009 Ja nie wymyśliłem teorii ,, Gazu " :wink: , tylko zacytowałem słowa Panów z serwisu asg w Poznaniu 8-) - Mniejsza o to. Dzięki za rade - spróbuje to zrobić tak jak mówisz, a potem napisze czy wszystko działa :wink: . Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Tak, są wypełnione gazem. Takie normalne kolimatory i lunety, po to aby nie parowały. Nasze nie są. Więc tego się nie bój. Pewnie Ci się odłutował/urwał kabelek. Kup sobie miernik za 10 zł w CAsto i pomierz gdzie Ci się kończy napięcie. Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 18, 2009 Author Report Share Posted July 18, 2009 jaki gaz? xD, tam nie ma żadnego gazu... zepsuł się zapewne włącznik, trzeba zdjąć zaślepkę (to co reguluje jasność) w środku jest nakrętka na gwint zewnętrzny (wykręcałem ją suwmiarką) potem wypadnie Ci płytka stykowa, wyczyść styki czy co tam nie działa i skręć spowrotem... Właśnie się zabrałem za odkręcanie tego pokrętła od regulacji jasności, ale za nic nie mogę tego odkręcić :cry: . Są takie dwie małe dziurki w tym pokrętle przez które widać, że jest to nakręcone na pewien gwint. Mógłbyś mi powiedzieć w którą stronę mam kręcić pokrętło, może masz jakiś tajny sposób na to 8-) . Dobrze by było gdybyś był tak miły i zarzucił jakąś fotką :wink: > Przyda się pewnie też to innym, bo te Aimpointy jak zauważyłem lubią się psuć :lol: . Tak, są wypełnione gazem. Takie normalne kolimatory i lunety, po to aby nie parowały. Nasze nie są. Więc tego się nie bój. Pewnie Ci się odłutował/urwał kabelek. Kup sobie miernik za 10 zł w CAsto i pomierz gdzie Ci się kończy napięcie. To się ciesze tym, że zawierają one w sobie ,, Tajemniczego gazu " :-P . Jak pisałem kable były lutowane w jednym miejscu ( w połączeniu ze sprężynką - tam gdzie się baterie wkłada ). Napięcie mierzyłem i jednak nie dociera do baterii :cry:. Chciałbym dobrać się do styków o których wspomniał kolega Zambezi, ale jak pisał nie potrafię odkręcić tego pokrętła :???: . Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Super tajemniczy Gaz to Azot... Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 19, 2009 Author Report Share Posted July 19, 2009 W takim razie :-o - Czy jest ktoś w stanie poratować jakąś fotką jak zdjąć te cholerne pokrętło, abym mógł się dobrać do tych styków :???: ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts