feder91 Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Witam! Zacznę od specyfikacji karabinu: Części zew. • Lufa zew. Classic Army • Front Ras G&P od URX • Body P&J/A&K od SR-25 (upper i low resiver ) • Chwyt pistoletowy CA • Kolba CA m16a2 • Komora hu Element (czerwona uszczelniona) • Lufa precyzyjna Prometheus 290mm 6,03 pln • Zestaw dystanserów Deep Fire • Magazynek Mid-cap/50kulek G&G Gearbox: • GB v.2 long G&P do SR-25 • Zestaw łożyskowanej cichej głowicy tłoka i cylindra Systema • Silnik wzmocniony P&J • Łożyska ślizgowe 7mm (do mocnych spr.) CA • Podkładkowanie (gunsmith.pl) • Sprężyna SP170 guarder • Tłok wzmocniony czerwony Całość daje mi 540FPS (oczywiście w zwykłym gb powinno dawać ok 600 ale gb jest przedłużony...) Problem stanowią dziwne zacinki ;| Używam kulek 0,36 madbull, i kulki blokują się po prostu w komorze a nie lufie... Moim zdaniem problem stanowi plastikowy dystanser który przy większym nacisku blokuje kulki... a przecież delikatnie trzeba przykręcić komorę aby te kulki choć trochę podkręcić bo bez tego mój zasięg to nie całe 20m (i tak nieźle przy 0hu )... Drugą sprawą może być chińska komora elementa ale ona chyba znaczenia nie ma -.-' Jakieś porady co z tym zrobić? Bo mnie krew już zalewa! :wink: Jakieś porady? Co jeszcze powinienem zrobić? Edited August 23, 2009 by feder91 Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Jaka gumka? Do tego, tylko 540 przy takiej sprężynie? Toż ja mialem na M150 Systemy 500, a co dopiero na SP170. :F Edited August 23, 2009 by AnR Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 (edited) systema silikonowa (czarna - jak by to miało jakieś znaczenie.) Edit: Zauważ ,że jest to GB przedłużony, a nie standardowy do tego siedzi tam sprężyna do zwykłych v.2/v.3/innych Edited August 23, 2009 by feder91 Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Oczywiście, że ma. Systema ostatnio ma tendencje do powijania kołnierzy. Zobacz czy właśnie tak nie robi. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Nie, wszystko jest ok... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) 540 to ja mam na m140 bez bora. A co do gumki i dystansera to może dystanser sie przesunął albo coś w ten deseń? Edited August 23, 2009 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Rozłożę tą komorę HU jeszcze raz... Gunsmith zauważył ,że niby źle złożona i ją poprawili -.-' Widocznie jedno poprawili a drugie potegocili (zastanawia mnie jak można źle złożyć komorę hu do m4/m16 :-F ) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Zdziwiłbyś się bo można. Ta komora też rewelacyjna nie jest. Co do Twojej uwagi, nadal, przy przedłużonym GB miałem lepsze wyniki niż Ty. Coś jest ewidentnie źle złożóne. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Z gb wszystko powinno być ok, Niby testowałem na jakiś dziadowych kulkach w tym gunsmith... Bo ta firma to za dobra nie jest, nie pamiętam co to było... Może w komorze traci szczelność? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Tyle na komorze? Musiała by być podziurawiona. Stawiam na źle złożony zestaw cylindra połaczone ze źle złożonym HU. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Popracuje nad tym, jutro rozbiorę cały gb i komorę i jeszcze raz złożę. Tym czasem muszę lecieć -.-' Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Jeśli raz to źłe zrobiłeś to weź kogoś kto się też na tym zna. Perspektywa zawsze się przydaje. Czasem trudno własne błędy wychwycić. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 • Lufa precyzyjna Prometheus 290mm 6,03 pln Coś nie ten tu tamten chyba :-F. Całość daje mi 540FPS (oczywiście w zwykłym gb powinno dawać ok 600 ale gb jest przedłużony...) Byzydura jak koledzy wyżej mówią, na tej sprężynie wyniki powyżej 600'set nie są niczym dziwnym, a ty masz tu żenadę, a nie kiepski wynik. GB long cechuje się głównie dłuższym cylindrem i tłoczkiem przy okazji (19 zębów na tłoku i zębatce tłokowej, a nie 16 jak w standardowych V2/V3), także te ok. 10mm nie robi różnicy praktycznie. Ogólnie to wyciągnij zespół lufy i komory i zobacz jak wygląda to "zero HU" i zobacz jak przy podkręcaniu - ogólnie to dziwne troszeczkę, bo dystansery H są odrobinkę mniejsze od zwykłych dystanserów silikonowych. No i jeśli komora jest "uszczelniona" to sprawdź jak jest zrobione uszczelnienie - tzw. teflonfix czy tam poldeckfix - tasiemka musi być naklejona na lufę w kształt litery "C", ale od dołu, od tego podłużnego freza na gumkę - robiąc to na odwrót lub całkiem wokół lufy będziesz miał podwijanie gumy, jak AnR wspomniał Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Poldeckfix się robi MIĘDZY dziurą na wysepkę gumki a dziurami na półksiężyc mocujący, tak gwoli ścisłości. I widzę, zę staję się rozpoznawalną marką :-F . Poldeckfix wedle tego z taśmy izolacyjnej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cf0b2b6df20c5ce.html Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Ok, spróbuję coś z tym zrobić... Ale zespół cylindra jest w 100% szczelny ponieważ zatykając dyszę i naciskając na tłok powietrze nigdzie nie uchodzi dzięki czemu dochodzę do pewnego momętu i dalej nie idzie (nie, nie zatrzymuje się na głowicy clindra ;-) ). Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Ok, spróbuję coś z tym zrobić... Ale zespół cylindra jest w 100% szczelny ponieważ zatykając dyszę i naciskając na tłok powietrze nigdzie nie uchodzi dzięki czemu dochodzę do pewnego momętu i dalej nie idzie (nie, nie zatrzymuje się na głowicy clindra ;-) ). Tak, ale troszkę inna szczelność jest na zatkanej paluchem samej głowicy cylindra, dyszy w tylnim położeniu, a dyszy w pozycji gdy uszczelnia się z kołnierzem gumki. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Mogę podpowiedzieć, że tak marnym wynikiem może być zły oring o mnimalnie większej średnicy, który daje doskonałą szczelność, ale spowalnia powrót tłoka o kilka tysięcznych sekundy. Oring powinien prawie wogóle oporu nie stawiać gdy poruszasz tłokiem w cylindrze, a jednocześnie powinien zapewniać maksymalną szczelność Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Coś w tym jest, ale bez przesadyzmów. Ostatnio zapodałem z ciekawości uszczelkę BU do zwykłego zespołu cylindra z ciekawości i trzymało efpeesy - 370 fps na 140% pdi. Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 24, 2009 Author Report Share Posted August 24, 2009 Swoją drogą, mam jeszcze dziwny dźwięk sprężyny xD Przy zwolnieniu tłoka i po uderzeniu gł. tłoka o gł. cylindra słychać takie brzdęk (takie sprężynowe brzdęk -.-' ) od czego to ?Bo to że robi to najprawdopodobniej sprężyna to wiem, ale ona i tak tam ciasno siedzi... Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 To wynika ze słabego i nieodpowiedniego smarowania, jak też braku kilku istotnych rzeczy w GB. Ktoś składając to nie odpowiednio się do tego przyłożył. Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Hmmm... a tak ciężko by sprawdzić z innym dystanserem? Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 24, 2009 Author Report Share Posted August 24, 2009 Ok, sprawdziłem gb, (cały cylinder itd...) jest w 100% szczelny (i tak znów się zaciął). Co do komory hu, rozłożyłem i złożyłem jak należy... jest także szczelna... Nie mam pojęcia już co się z tym dzieje... Oddam to koledze który naprawdę się na tym zna (i u niego serwisują się serwisanci xD ) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Skoro się zacioł to nie jest dobrze złożóny, prawda? Quote Link to post Share on other sites
feder91 Posted August 25, 2009 Author Report Share Posted August 25, 2009 Szczerze mówiąc ja już nie mogę z tym, wstawiam narazie chyba tą systemę 200% bo mnie krew zalewa -.-' Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 Tak, wstawiaj coraz to mocniejsze sprężyny, to na pewno dlatego masz mało FPS i dlatego kulki Ci się zacinają. To wina sprężyny. Podsunę Ci myśl. Może w ogóle jest źle złożona? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts