retsuz Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Witam drodzy koledzy. Niedawno zakupiłem shotguna 003 AGM link: http://www.taiwangun.com/shop,show,812 . Po 2 miesiącach użytkowania, rozerwało tłok powietrza co czyniło go całkowicie niezdatnym do użytku. Do rzeczy panowie. Na bazie jego elementów i planów konstrukcyjnych, chciałbym zrobić sobie bron do walki o skutecznym zasięgu 45 metrów, całkowicie ze stali. Dziś wykonałem sobie tłok z rur stalowych o średnicach identycznych co do plastikowych odpowiedników w oryginale. Planuję wykorzystać oryginalną lufę wewnętrzną razem z komorą hop-up, oraz sprężynę. Z blachy giętej (stal) chciałbym wykonać body i korpus, do którego planuję przymocować kolbę z oryginału lub z drutu stalowego wykonać nową. Moje pytanie brzmi - czy ktoś już podejmował się takiego zadania? Czy macie może jakieś wskazówki dla mnie? Co polecacie: dyszę wykonać samemu ze stali z drutu, czy też kupić? Zainwestować w nową lufę wewnętrzną precyzyjną, czy zostawić starą z aluminium? Jak myślicie czy stalowy tłok będzie dobrze współpracował z komora hop up z plastiku czy ją wymienić? Jak już mowie z znam sie na obrobce metalu więc powinienem sobie poradzić. Poza tym dziadek mi pomaga. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Stalowy tłok? :lol: To Ci na 20 metrów nie strzeli... Jakiego drutu? :poddanie: Życzę powodzenia i krzyż na drogę... Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
retsuz Posted August 24, 2009 Author Report Share Posted August 24, 2009 Masz drut stalowy grubości 7mm. I wiercisz przez środek dziurę, wiertłem 3 albo 4mm. Dla czego miałoby nie strzelić? Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Może okazać się za ciężki przez co za wolny. Szczególnie na słabych sprężynach. Fizyka się kłania... Quote Link to post Share on other sites
retsuz Posted August 25, 2009 Author Report Share Posted August 25, 2009 Nie sądze aby on był ciężki. poza tym zawsze można zmniejszyć jego wage. Testy ujawnią wszystko Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Upgrade&Tuning metodą prób i błędów, skąd ja to znam ;> Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Idź z tłokiem do tokarza a nie baw się samemu. Oszczędzisz sobie nerwów a shot będzie strzelać jak trzeba Quote Link to post Share on other sites
retsuz Posted September 1, 2009 Author Report Share Posted September 1, 2009 Właśnie tak zrobie. Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 Zrób tłok z aluminium i wstaw mocniejsza sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
retsuz Posted September 2, 2009 Author Report Share Posted September 2, 2009 Nie posiadam aluminium. Posiadam Stal. Jak bym zrobil z aluminium dlugo by ten tlok raczej nie pochodził. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 :wink: Powiedz wszystkim firmom produkującym aluminiowe tłoki do ekstremalnych tuningów, że źle robią i, że takie tłoki mają małą żywotność ;) Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Jak byś chciał tłok ze stali to byś musiał chyba dać sprężynę m200.. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts