Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CM.042 Duży rozrzut i brak celności

Recommended Posts

Witam!

Jakiś rok temu kupiłem CM.042. Na pierwszej strzelance spisywał się świetnie, niestety w połowie tejże strzelanki zaczeły się problemy w trybie automatycznym.

Karabin jak na chińczyka jest celny w trybie single fire jednak w trybie automatycznym zrobił się duży rozrzut oraz spadek celności.

Drastycznie spadł także zasięg

Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje ?

Testowałem na:

Bateria 8,4V

Kulki:

Excel 0,25, 0,20

P&J 0.25, 0.20

(Oczywiście nie mieszałem gramatury kulek)

Edited by ebola_85

Troszkę bez sensu ta Twoja teza - przecież rok z niej strzelał i jakoś nie było problemów. Taki przypadek wygląda na pękniętą gumę w miejscu gdzie dystanser styka się z gumą lub kołnierz pękł. Rozebrać i sprawdzić to już żaden problem, także nie ciągnijmy tego wróżenia z fusów i poczekajmy na relację z "psucia" repliki ;-).

Toż to teraz jak prawdziwe AK jest - niecelne jak cholera w seriach. ;)

Guma - czarna Systema.

A ja dość dziwną teorię mam... Że coś spowalnia popychacz. Bo jeżeli jest celny przy półautomacie, a niecelny i spada zasięg przy automacie, to może dysza nie dochodzi do końca? Rozciągnij sprężynkę popychacza, przeczyść i nasmaruj pop. i prowadnice w których chodzi, sprawdź, czy nie ociera o zębatki bądź cokolwiek innego.

Ale to po sprawdzeniu teorii Gogina. ;) Chociaż moja teoria może być bez sensu...

No to wymienić na mocniejszą. ;) Ale i tak najważniejsze jest przeczyszczenie prowadnic.

ebola_85 - sprawdzałeś też na innych magazynkach? Bo zawsze coś może być też z podawaniem kulek.

Ale ja to trochę "przewrażliwiony" jestem, po tym jak z nieznanych powodów zmieliło mi jeden tłok, a po dwóch tygodniach wyrwało ostatni ząb drugiego tłoka.