Lucky_Luke Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 Witam ! Prosiłbym o opinie użytkowników na temat tego rodzaju karabinów m.in wady i zalety , przed czym się wystrzegać podczas użytkowania tej broni , najczęstsze problemy i polecane modele broni tego typu . :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 (edited) +dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz - brzydkie są bullpupy Z popularnych modeli: P90 AUG L85 FAMAS PS. Żaden szanujący się lansiarz nie lansuje z bullpup. To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. ;) Edited September 15, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Mikhail Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 +Są wygodne w użyciu przez rozmiary(ja mam FA MASa i jest bardzo wygodny) +Wygląd - Viamortis, to jest kwestia gustu - Gearbox znajdujący się przy twarzy, dlatego że czasem nie słyszę, gdy ktoś krzyczy "dostałem" :-F Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Hm.. do mnie niedługo (do piątku) Au-G1 dojdzie. :) (ten bez lunety.. to G2 chyba raczej) I zobaczymy. :) Osobiście wolę +dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz Więc co poradzić... :) Quote Link to post Share on other sites
Kosa30 Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 + Dłuższa lufa. -Brzydkie i jak już wspomniano nie dla lansu. :-P -Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90. - Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90) Ogólnie nie podobają mi się giwery w tym systemie oprócz Groza-1 i L85a1 :-D Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 (edited) - Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90) Tam to jest problem czy się stoi czy się siedzi ;). -Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90. I można schować do pudełka po butach :F Edited September 16, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Tam to jest problem czy się stoi czy się siedzi ;) Gdy się nie umi... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Kosa30 Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Jak się stoi lub kuca to nie jest źle. ;-) Ale trochę niewygodnie przeładowuje się aug'a w pozycji leżącej :-P W sumie to trzeba się nie źle nagimnastykować ;-D Quote Link to post Share on other sites
Ricardo Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. icon_wink.gif On potrafi :-F Do tematu, to jest ASG, tu wady i zalety zależą od producenta. Bullpupy są lepiej wyważone, przód nie ciąży bo GB jest na barku i można dłużej zachować pozycję "Hi ready" , jeśli tak się to nazywa :-P Zostaje jeszcze kwestia gustu... Quote Link to post Share on other sites
Mikhail Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Nie rozumiem, dlaczego piszecie, że trudno się przeładowują w pozycji leżącej. W FA MASie nigdy nie miałem z tym problemów w żadnej pozycji(może tylko na początku, gdy w wyniku przyzwyczajenia z wojska do AK próbowałem wsadzić magazynek z przodu repliki, co wywołało powszechne rozbawienie). W pozycji leżącej gdzie to bardzo sprawnie- po prostu obracam lekko karabin wzdłuż osi lufy a lewą ręką zmieniam magazynek. Nawet nie trzeba zmieniać pozycji, ani przyciągać broni bliżej ciała, tak jak to miało miejsce przy AK. Kwestia przyzwyczajenia i treningu. Nikt mi nie wmówi, że przy m-kach, kałachach i innych od razu, bez treningu, zmieniał magazynki z prędkością światła. Do broni/ repliki trzeba się po prostu przyzwyczaić. Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Hm.. mam UAG (steyr) ,,,, jakoś mi magazynek z tyłu nie przeszkadza, a nawet lepiej.. jak się w trawie leży to nie jest się aż tak widocznym... :) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Lol, co to ma być? Zaraz uznacie, że bullpup maskuje dużo lepiej niż klasyczny system? :D Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 (edited) Tak jest ;-) Zresztą jak to napisałeś to też się setnie uśmiałem, a później zerknąłem na fotki: http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213300011999970 - z FAL`em krótkim Żony i wisi sobie mój pimpek na uwięzi. tutaj drugie http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213254340308498 A teraz P90 ;-): http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...212650049990722 Coś w tym jest, już nie wspomnę jak bym leżał ;-). Może dlatego Żabojady zrobiły sobie wersję parasnajperską AUG`a ;-) (notabene długą jak... nieszczęście ;-) ). Edited September 18, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Mikhail Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Dobrze zamaskować można każdy karabin bez względu na układ, ale gracz z bullpupem leży bliżej ziemi. Poza tym, celując nie ryjesz magazynkiem o podłoże, łatwiej też manewrować bronią na boki, bo jest krótsza i dłonie są blisko siebie. Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 No właśnie... dlatego uwielbiam tego typu bronie... :) Oczywiście wiadomo o zmianie magazynku, ale jak masz hi-cap to nawet łatwiej jest niż przy magazynku z przodu. :) Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Nie wiem tylko jak to w budynkach jest... z tego typu bronią. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Łatwiej? Myślisz, że dlaczego wszystkie PDW, CQB i inne takie "pro" są maksymalnie krótkie? Im krótsza broń/replika - tym łatwiejsze manewrowanie, szczególnie w ciasnych miejscach. Quote Link to post Share on other sites
Kosa30 Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 No faktem jest że P90 w CQB wymiata :-D Ale jak już wspominałem te repliki wyglądają dość futurystycznie i nie mają tego swojego klimatu jak np. Automat Klashnikova :-P Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 To zależy co rozumiesz pod pojęciem klimat. Dla mnie najśliczniejszy jest FN FAL (a jeszcze lepiej L1A1), a zaraz równo z nim P90 i co? A kałach jest to paskudne coś, co zrobione jest z gracją i funkcjonalnością radzieckiej betoniarki do asfaltu ;-). Quote Link to post Share on other sites
Kosa30 Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Chodzi mi to ze sylwetka kałasza jest baaardzo rozpoznawalna. A FN i inne zabawki już mniej. a co do kałacha to tylko AK-47s i AK-47 jest brzydkie reszta przynajmniej mi się podoba :-D Ale wiecie panowie o gustach się nie dyskutuje. Quote Link to post Share on other sites
Ricardo Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 ... ale swoje zdanie wyrazić można :) Mi też się AK nie podobają, w końcu konstrukcja pochodzi z czasów II w.ś. i jest trochę...stara :-F Za to G36 słitaśne :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Bullpup: -brzydkie; -niewygodne; +długa lufa. P90 nawet fajne, niektórym może się nie podobać broń w układzie pudełka na kanapki jak ktoś ładnie ujął ;) AUGa nie kupujcie... Jak już to P90, ale to moje osobiste zdanie ;) No jeszcze Baretta :D Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Kosa30 Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 No i co że z II wojny ale za to nie zawodne :-) Bo mało która giwera wytrzyma tyle co kałasz. :-P Nawet repliki są dosyć wytrzymałe bo mój AKS-74 nie jedno przeżył ;-P A co do giwer w systemie bullpup to z p90 się nawet dobrze biega bo jest na maksa poręczne. Ale z augiem już nie zbyt ale z czasem człowiek by się przyzwyczaił :-) Quote Link to post Share on other sites
Lucky_Luke Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 (edited) ma ktoś doświadczenie z L85 ? chętnie posłucham Edited September 20, 2009 by lukasniper91 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 ma ktoś doświadczenie z L85 ? chętnie posłucham Ja chętnie posłucham jak jakiś mod/admin powie Ci coś miłego do uszka... :wink: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=37515&hl=l85 Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts