PaD Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 sory za offtopic ale nie moge nigdzie sie dowiedziec pewnej rzeczy. mianowicie czym w broni ostrej jest "pojemnik na baterie": M4 real steel: M4 : chodzi mi o to pudelko nad lufa. (w pierwszym obrazku jest obok) wiele razy juz to widzialem. na MG.pl mozna to kupic jako "pojemnik na bateriea do M4 RIS" a w ostrej wyglada to identycznie. moze mi ktos powiedziec do czego to sluzy? :? Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 moze mi ktos powiedziec do czego to sluzy? :? jest to wskaźnik laserowy. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Jest to kopia AN/PEQ2 - laserowego wskaznika celu widocznego w NV. To jak juz wiesz mniej wiecej czego szukac to uzyj Google i szukaj bo jest tam wiele o tym sprzecie. Quote Link to post Share on other sites
Wraith Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Classic Army (nie wiem jak Marui) uzywa chyba repliki AN/PSV-7B NVG Mam prosbe do osob obeznanych. Moglby ktos zgromadzic dane na temat celownikow tego typu uzywanych w karabinkach? (najlepiej ze zdjeciami) Pozdro, Wraith PS. Ten upper reciver 6.8 jest super fajny. Istnieje replika ASG? Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 To już jest chyba ostateczny dowód na to, żę m-ki są najbardziej uniwersalnymi karabinami/karabinkami maszynowymi. Niech mi ktoś jeszcze powie, że kałach jest lepszy :twisted: . Po prostu... m16 rulez 8) Przejdz sie po stronach rosyjskich obejrzyj ich najnowsza produkcje i porozmawiamy. Nie mozna powiedziec ze jakis rodzaj uzbrojenia jest lepszy a inny gorszy, jest po prostu inny. Smiac mi sie chce kiedy wszyscy zapatrzeni na zachodnie wariacje Stonera i MP5 mysla ze Kalasze nadal sie robi uzywajac technologi powojennej i ze nic nowego sie na wschodzie nie zmienilo pod wzgledem uzbrojenia strzelackiego od tego czasu. Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Pinky, w mojej wypowiedzi nawiązywałem do starej klasycznej osławionej wersji AK... BARDZO możliwe że najnowsze ruskie zabawki mogą okazać się lepsze choć... i tak twierdze że M-16 rulezz :wink: (sentyment do tej broni sprawia że inne konstrukcje mi się po prostu nie podobają - tymbardziej AK). Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 to pudelko to kopia LAM AN/PEQ2 (LAM - Laser Aiming Module). w module sa dwa wskazminiki laserowe - jeden pracujacy w pasmie widzialnym, jeden w podczerwieni. Moga dzialac niezlaeznie lub oba naraz... po wiecej szczegolow -> Google PS i nie dopisuj takich pytan do zupelnie innego tematu tylko zaloz nowy, bo Twoje pytanie nie mialo zupelnie nic wspolnego z amunicja 6,8mm Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 dokładnie . tylko chyba ten w paśmie niewidzialnym to nie wskaźnik a poswietlenie infrared wspomagające uzycie noktowizorów? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 o ile wiem to nie. Laser IR sluzy do tego samego co Red Dot ale jest niewidzialny dla ludzi bez NVG. Wiec przy walce np z Talibami ;) na pewno nie beda widzieli plami a GIe beda ;) do podswietlania w IR zwykle uzywa sie latrek SureFire z nalozonym filtrem IR... o ile w ogole trzeba, bo dzisiejsze NVG najwyzszej klasy (czyli uzywane przez zolnierzy SF) razcej tego nie wymagaja Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 mamy tu oddzielny modół visable laser a AN/PEQ2 ma podpis IR pointer/illuminator. "iluminator" stąd wzieło sie moje poprzednie pytanie Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 Z posiadanej przezemnie instrukcji do karabinkow rodziny m16 wynika, ze to co dodaja do swych replik TM i CA to raczej kopia (acz bardzo nie udana) AN/PAQ-4B/C , a nie AN/PEQ-2 dobra replike robi ICS (dostepna u nas), dobrej repliki AN/PAQ-4B/C nie widzialem... Over&Out Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 chyba Kozi masz racje... na tej stronce jest fotka jak dziala ten iluminator :) ale na stronie podanej przez Hoplita jest tez info ze byly wersje z laserem wdzialnym.... ale juz widze ze to co pisalem wyzej pomylilo mi sie z LAMem do USP. A jesli kogos interesuje ten temat to tutaj jest na prawde fajna stronka o tym module :) Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted July 3, 2004 Author Report Share Posted July 3, 2004 no dobra to juz wiem, rozumiem ze pojemnik na baterie jest jednoczesnie atrapa lasera (czy czegos tam). ps. darujcie sobie odpowiedzi w stylu: "google.pl - poszukaj se" bo nic mi to nie pomoze a tez niczego nie znaje bo nie wiem co to jest. nie bede wpisywal "co to jest to pudelko nad lozem ktore w asg robi z pojemnik na baterie". Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted July 3, 2004 Report Share Posted July 3, 2004 zbyt wczesnie przesadzilem istnienie repliki AN/PAQ-4 jak zawsze niezawodne G&P Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 co to za bron na pierwszym zdjeciu? M468? bo na m4 to to mi nie wyglada ;? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 co to za bron na pierwszym zdjeciu? M468? bo na m4 to to mi nie wyglada ;?Któryś z Mk 12 Mod 1 lub 2 czyli SPR/B lub SPR/C, czyli składak z komercyjnych elementów - górna część komory zamkowej (zasilanych wbrew sugestiom niektórych amunicją 5,56 mm) oraz dolnej części komory zamkowej z M4. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 Przejdz sie po stronach rosyjskich obejrzyj ich najnowsza produkcje i porozmawiamy.No, ja się przeszedłem i mam ochotę porozmawiać. Cóż takiego cudownego udało Ci się odkryć na owych rosyjskich stronach, co?Smiac mi sie chce kiedy wszyscy zapatrzeni na zachodnie wariacje Stonera i MP5 mysla ze Kalasze nadal sie robi uzywajac technologi powojennej i ze nic nowego sie na wschodzie nie zmienilo pod wzgledem uzbrojenia strzelackiego od tego czasu.Bo tak niestety jest. Przerabianie kbk AKM na miliony sposobów niespecjalnie coś daje poza przerabianiem AKM na miliony sposobów. Nie jest to żadna nowa jakość. O instalowanie szyn montażowych też Rosjanie się nie pokusili. Nowe konstrukcje robione są ręcznie w liczbach kilku-kilkunastu sztuk i wyglądają jak wyklepane przez wioskowego kowala (vide AN-94). Mało tego, niezbyt wiele wnoszą, stąd nikt ich nie prodkuje, ani nie kupuje. Gdzie Ty widzisz owe cuda i dziwy to nie wiem, ale przypuszczam, że to przykład naiwnej fascynacji rosyjskimi konstrukcjami. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 dziex Remov powiedz mi jeszcze jaka amunicje to strzela? Smiac mi sie chce kiedy wszyscy zapatrzeni na zachodnie wariacje Stonera i MP5 mysla ze Kalasze nadal sie robi uzywajac technologi powojennej i ze nic nowego sie na wschodzie nie zmienilo pod wzgledem uzbrojenia strzelackiego od tego czasu. alez Remov zmienilo sie AK-74M ma juz okladki z czarnego tworzywa sztucznego a nie a drewna jak w AKMie :wink: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 dziex Remov powiedz mi jeszcze jaka amunicje to strzela? Przeczytaj raz jeszcze to, co napisałem wcześniej, ok? :wink: AK-47M ma juz okladki z czarnego tworzywa sztucznegoCo to jest "AK-47M"?! :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 Przeczytaj raz jeszcze to, co napisałem wcześniej, ok? sorry nie zauwazylem chodzilo mi okAK74M juz blad poprawilem 8) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts