AceSpades Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Witam wszystkich. Mam pytanie na temat sprzętu sygnalizacyjnego produkcji US. Dokładnie chodzi o panele do sygnalizacji w dzień i w podczerwieni (w pewnym czasopismie w artykule nt. jednej z operacji w afganistanie, przedstawiona jest przykładowa postać żołnierza z USSF - autorem są panowie Sitarski i jak pamiętam Szołucha i jest tam właśnie opis tego konkretnego panelu). Rozumiem, że to następca VS17? Za cholerę nazwy nie mogę sobie przypomnieć :evil: Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 (edited) Ale jak brzmi pytanie? :) Jeśli pytasz o panel to US SF używają wielu rzeczy również z cywilnego rynku survivalowo-turystycznego lub np. z wyposażenia US CG SAR. Polecam np. tutaj popatrzeć jak duże róznego sprzętu jest w uzyciu/sprzedaży: http://www.equipped.com/ Poszukaj też na necie hasła: Glint tape. Używa się tego równeiż jako alternatywa do VS 17 Mój własny "kawałek materiału" pozyskałem z wyposażenia pewnej szalupy ratunkowej jak wymieniano ją na nowszy model. Mam 1/3 takiego panelu, bo było trzech chętnych ale spełnia swoją rolę. :) Noszę to ze sobą od zwykłych wypadów turystycznych przez imprezy typu np. Harpagan po milsimy i podobne. Edited October 3, 2009 by lup Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 (edited) Przy okazji moze się przydać: http://img252.imageshack.us/img252/9425/fig198ea4.gif oraz podpowiedź w stylu - NVEC thermal signal panel http://www.ez-info.com/VS-21.html#vs21 Edited October 3, 2009 by lup Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 VS-21 czyli panel dający również sygnaturę termiczną to następca starego VS-17. Ogólnie rzecz dość droga plus, ze względów na amerykańskie procedury, praktycznie niedostępna. Swój dorwałem na allegro za trzydzieści kilka złotych ;) Quote Link to post Share on other sites
AceSpades Posted October 4, 2009 Author Report Share Posted October 4, 2009 HAHAHA :wink: Mam pytanie na temat... Ale jak brzmi pytanie? Ale ze mnie failtard! :-o Mogło pójść do najśmieszniejszych/najgłupszych :lol: Rzecz jasna chodziło mi o panele USSF do sygnalizacji. No ale teraz mamy już chyba jasność. Chyba że są jakieś inne "issue" tudzież cywilne w masowym użyciu, a lepsze niż VS21 ;-) AceSpades! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 Tak jak napisał Szasz - drogie. VS-21 kosztuje $200-$300. Nieprawdą jest, że są niedostępne, wystarczy zadzwonić/napisać do producenta dopytają jaką chcesz wersję i wyślą. Inne? pewnie są, ale generalnie wszystko co współpracuje z IR jest dość drogie. Najprostszy sygnalizator (aktywny, nie pasywny) w IR to latarka żarnikowa zaklejona duckttapem. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 Nieprawdą jest, że są niedostępne, wystarczy zadzwonić/napisać do producenta dopytają jaką chcesz wersję i wyślą. Nie ma letko - jest to produkt z listy ITAR Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 (edited) To może warto dodać jeszcze do tematu, że u Brytoli jest to - pannel marker (Mer pewnie więcej jest w stanie napisać) u Francuzów - PN2A (military code) dla pojazdów i EBI (individual identification system) dla piechoty m.in. do celów oznaczeń przy CAS, a w 2007 testowali 2° REP ale nie wiem nic o nim więcej Niemcy też mają odpowiednik, ale że słaby jestem w "giermanskoj rieczi" to nie pamiętam jak to nazywają :) Edited October 4, 2009 by lup Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 Nie ma letko - jest to produkt z listy ITARKumpel a nimi korespondował i nie stwarzali żadnych problemów. Jedynie cena go przystopowała ;) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Jeżeli chodzi o Niemców - TL-ka przewiduje użycie modelu firmy Night Vision Systems oznaczonego jako TIP-13. Jest to płachta o rozmiarach 2’x 2’ z jednej strony w kolorze oliwkowym, z drugiej pomarańczowym. Płachta ta posiada numer kontraktowy: VersNr: 2590-01-502-0016. Autor: Ronin, źródło: AWR.one.pl Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts