szwed11 Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Witam, szukam osób, które używaja kamuflarzu Szwedzkiego M90. a) gdzie kupujecie ubrania, tylko Vest? b) czy udało Wam się zdobyć dodatkowe zapinki do kamizelek taktycznych (w Vest'cie poinformowali mnie, ze nie mają)? c) jaka jest Wasza opinia o rzeczach przeznaczonych na jesień/zimę, są wystarczająco ciepłe i trwałe? d) czy używacie hełmu, jeśli tak to jakiego? pozdrawiam Szwed Quote Link to post Share on other sites
Dudek Javny Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) Chłopaki z OPGP noszą m90. www.opgp.pl Popytaj ich. Edited October 16, 2009 by Dudek Javny Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) Dudek, jesteś pewien ,że Chłopacy z OPGP używają kontraktów? ;-) Mi się zawsze wydawało ,że nie :-F Edited October 16, 2009 by Sethup Quote Link to post Share on other sites
Dudek Javny Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 A czy kolega napisał, że szuka kontraktów? :P Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) Oi przepraszam Kolego Dudku. Masz całkowitą rację. Ale zwróć uwagę ,że też nie napisał ,że mają to być kopie. ;-) W każdym bądź razie kolego Szwed, popytaj się OPGP. ;-) Jak coś mogę ci sprzedać Szwedzki hełm(stalak) z przestrzelinami po AK :-F Edited October 16, 2009 by Sethup Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Pytaj się się tego użytkowania. Widziałem, że w sklepie miał oryginalny mundur http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=508543 Quote Link to post Share on other sites
lup Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Poszukaj jeszcze ekipy Norra Regimente z 3city (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwy). Quote Link to post Share on other sites
jacuz Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Swego czasu na rangershopie były mundury i oporządzenie tacgear w m90, ale nie wiem czy nadal mają. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Tak widziałem chłopaków z Norra i potwierdzam mają mundury, chyba kontrakty, ale głowy nie dam sobie uciąć. Quote Link to post Share on other sites
MarqsOPGP Posted May 9, 2010 Report Share Posted May 9, 2010 Cześć jestem z OPGP i używam kontraktu :) I dobrze Mi z tym :) Polecam w odróżnieniu od bielizny termo kontraktowej - nie polecam!!! Za dużo "sztucznej" domieszki... Quote Link to post Share on other sites
Pastoreq Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 Marqs, mogę wiedzieć ile dałeś za kontrakt, i z jakiego źródła go masz (ebay?) :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
MarqsOPGP Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 Pewnie że można wiedzieć to żadna tajemnica:) Kurtka w bardzo dobrym stanie wychaczona w szmateksie w miejscowości Rypin (odkupiłem od kolegi ...na szczęście On nie używa M90 :) ) A spodnie odkupione od kumpla z team'u(za wąskie w pasie były dla niego a dla mnie w sam raz) kupił je na Allegro! Na ebay'u też są...ale trzeba zwrócić uwagę na to czy orginał... Jest firma która szyje kopie - kopie można kupić w Nowym Dworze Gdańskim - jest tam sklep sprzedawcy z Allegro o nicku XMAGNUS ...nie wiem dlaczego nie wystawia ich na aukcje...ale warto podpytać...pewnie sprzeda też wysyłkowo... Dla tych co nie wiedzą moze podpowiem jak rozpoznać orginał...np. na jakiejś aukcji gdy widzimy tylko zdjęcie... Orginał: Metka z rozmiarówką jest biała ,napisy czarne,sylwetka człowieka jest czerwona , jest symbol "trzech koron" Kopia: Metka z rozmiarówką jest biała ,napisy czarne,sylwetka człowieka jest czarna!!! , brak symbolu "trzech koron" Do tego dodam że w kontrakcie kolory są bardziej "żywe" - nie jest to moim zdaniem zaleta...w kopii wszystkie kolory są bardziej "stonowane"...ale niestety materiał jest gorszej jakości!!! Co do cen : za kurtkę kontraktową dałem 120Pln , za spodnie 80 Pln ...nie ukrywam że to były "jakieś tam okazje" Kopia (kurtka + spodnie) kosztuje w granicach : 250-280 Pln Zapomniałem spytać...: SZWED11 : Czy to Ty jesteś tym szczęśliwym posiadaczem kopii kamizelki"Stridsväst 2000" ? Chłopaki z Norry mówili że jedna poszła w Polskę...tak z ciekawości pytam bo może właśnie do Ciebie :) Quote Link to post Share on other sites
frommert Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 (edited) Często zdarza się, że przy kontrakcie są wycięte korony z metki. Ja mam kompletny mundur tacgera w M90,: spodnie, bluza Combat Shirt, bluza zwykła, kamizelkę operator i parkę. Trzeci sezon w lesie i nic się nie dzieje, kolory trzymają nawet po wielu praniach.. Edited May 10, 2010 by frommert Quote Link to post Share on other sites
Skrico Posted May 15, 2010 Report Share Posted May 15, 2010 Kontrakty są bardzo trudne do zdobycia. O ile mi wiadomo, to ciężko po służbie jest je wynieść, gdyż żołnierze rozliczają się ze wszystkiego i za braki są nakładane bardzo wysokie kary (nie tylko pieniężne). A rzeczy, które normalnie powinny iść na demobil są przez Szwedzką Armię niszczone. Tak więc w ręce cywilów wpadają jedynie ochłapy, które -tak jak już moi przedmówcy napisali- można zdobyć na allegro czy ebay-u. By je zdobyć trzeba mieć nielada farta, gdyż nie dość że są to bardzo rzadkie produkty to i chętnych są tysiące(ciekawe jak z ceną? ;p). W Polsce można nabyć: Górną kopię munduru firmy MMB, którą polecam. Kolor trzyma i jest dość solidnie uszyta. Z tego co widziałem, to firma w pewnym stopniu współpracuje (czy coś w tym stylu) z TacGear. Używam 1,5 roku i w moim przypadku po praniu wciąż wygląda świetnie. Można ją nabyć na vest.pl i rangershop.pl W tych samych sklepach można kupić spodnie MilTeca, które odradzam. Kolor blaknie nawet bez prania, a szycie jest 'średnie na jeża'. Niby mam je również półtora roku, ale na pierwszej strzelance oderwała się kieszeń podczas czołgania. Vest.pl i rangershop.pl współpracują z TacGear sprzedając ich towary. Jednak z tego co ostatnio widziałem, no mundury są wycofywane, prawdopodobnie z braku zbytu. Jedynie mogę odesłać na stronę producenta: http://www.tacgear.de/endex.php Jeszcze jednym zagranicznym sklepem oferującym Szwedzkie oporządzenie jest ten: http://www.tacupgear.se/ To wszystko co na dany temat żem wiedział i powiedział ;-) Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted August 24, 2010 Report Share Posted August 24, 2010 Witam, co do spodni to gdyby ktoś miał okazje kupić to proszę o kontakt bo też jestem bardzo zainteresowany, był bym wdzięczny jak by ktoś też znał kogoś kto szyje w M90. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
endrju_86 Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 witam, wiem że odkopuje ale mam pytanko: Orginał: Metka z rozmiarówką jest biała ,napisy czarne,sylwetka człowieka jest czerwona , jest symbol "trzech koron" Kopia: Metka z rozmiarówką jest biała ,napisy czarne,sylwetka człowieka jest czarna!!! , brak symbolu "trzech koron" A co oznacza jeżeli na metce sylwetka jest zielona? czy to też jest oryginał czy kopia? :) Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Zakładam, że jeżeli są korony na metce to masz oryginał. Według mnie kolorystyka sylwetki jest mało istotną sprawą. Quote Link to post Share on other sites
endrju_86 Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 (edited) i znów ja odkopie ten temat, aczkolwiek może ktoś odpowie. Ile może być wart na polskim rynku szwedzki m90, który przeszedł regularną służbę,lekko wytarty, z paroma profesjonalnymi, wojskowymi łatami, z oryginalnymi szwedzkimi naszywkami batalionu pancernego i nieuszkodzonymi metkami. Bluza+spodnie. Ile to może być warte? Edited March 8, 2013 by endrju_86 Quote Link to post Share on other sites
Dokttor Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 odkopię znam osobę ktora ma na sprzedasz 3 pary spodni. 2 z niebieska sylwetka 1 z czerwonae sylwetką(orginalne spodnie, niebieska sywletka to rozmiar mniejszy a czerwona wiekszy) jak cos to PW. I pytanie jakiej kamizelki urzywa armia szwedzka Quote Link to post Share on other sites
Winolud Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 (edited) I pytanie jakiej kamizelki urzywa armia szwedzka Zerknij parę postów wyżej na post Marqsa. Edited September 10, 2013 by Winolud Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts