Foka Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Gratulacje i swietna robota, ale jezeli zostal trafiony w plecy z pocisku karabinowego, wogole jakiegokolwiek, to czemu upadl w kierunku przeciwnym do kierunku toru lotu pocisku ? :) Powinien upasc do przodu, a nie zwalic sie na plecy :)Bzdura ;) Fizyka sie kłania. Gdyby było jak mówisz to strzelec sam by się przewracał przy strzale - 3. zasada dynamiki Newtona. Ludzie "latający" i odwalający piruety przy trafieniu to Hollywood. W rzeczywistości ciało upada zależnie od oddziałujących na nie sił - prędkości, kierunku poruszania, aktualnego położenia środka ciężkości, ograniczenia ruchomości stawów itp. (Zakładając natychmiastowe odłączenie ośrodkowego układu nerwowego i zwiotczenie mięśni; jeśli to nie nastąpi dochodzi oddziaływanie kurczących się mięśni.) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 (edited) Pociski nie przewracają, tylko wbijają się w ciało. Odrzut na dwa metry po trafieniu, czy jakieś inne historie rodem z filmów to wytwór wyobraźni reżyserów. Owszem, zdarza się, że ktoś podskoczy, lub rzuci się do tyłu, ale to jest raczej traktowane jako odruch czy jakaś próba uniku. Na youtubie był taki filmik, gdzie jeden gość do drugiego strzelił z przyłożenia z karabinu (w kamizelkę) i tamtego praktycznie to nie ruszyło. Edited January 7, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Z pistoletu. I to "nie ruszylo" dotyczy tylko bezposredniej reakcji fizycznej ciala, bo tak poza tym to to jest ciekawy material pogladowy do studiowania ran postrzalowych przez pancerz ;) Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Czy ja woogle napisalem,ze cialo ma latac jak Voyager ze StarTreck'a ???? " W rzeczywistości ciało upada zależnie od oddziałujących na nie sił - prędkości, kierunku poruszania, aktualnego położenia środka ciężkości, ograniczenia ruchomości stawów itp. (Zakładając natychmiastowe odłączenie ośrodkowego układu nerwowego i zwiotczenie mięśni; jeśli to nie nastąpi dochodzi oddziaływanie kurczących się mięśni.) " Tez to wzialem pod uwage piszac swoj poprzedni komentarz. Zwroc uwage, ze na filmie aktor ma wiecej szeju zawieszonego na klacie niz na plecach, a energia kinetyczna pocisku karabinowego nie jest taka sama jak energia kinetyczna pocisku pistoletowego ( pomijam naboje pistoletowe uzywane w stanach ). Wg mnie cialo powinno zwalic sie do przodu.. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Z pistoletu. Z karabinu ;) To była bodaj jakaś wariacja G3, ale nie przyglądałem się dokładnie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Kret, Viamortis - mówicie o dwóch różnych filmach. Johny rany postrzałowe i balistyka zewnętrzna są trochę bardziej skomplikowane niż "widziałem filmik, on źle upadł" ;) Ja nie czuję się na siłach stwierdzić jak "powinien" upaść. a energia kinetyczna pocisku karabinowego nie jest taka sama jak energia kinetyczna pocisku pistoletowegoA skąd wiesz, że został trafiony pociskiem karabinowym? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Johny, a robiłeś jakieś badania w tym temacie? Może analizowałeś jakieś opracowania? Bo wypowiadasz się tak stanowczo i kategorycznie na temat, do którego najbliżej Ci było chyba na fizyce w gimnazjum... Bez wycieczek osobistych proszę [R] Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 @ Viamortis - w przeciwienstwie do ciebie, ja matury u Giertycha nie zdawalem, ani nawet nie konczylem gimnazium.. @ Foka - i na tym punkcie rozmowy chcialbym zakonczyc wszelakie dysputy. Za malo wiadom a jedyne co pozostaje, to wiecej pytan niz odpowiedzi. Bez wycieczek osobistych proszę [R] Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Lekki offtop: Z karabinu icon_wink.gif To była bodaj jakaś wariacja G3, ale nie przyglądałem się dokładnie. Via, mówisz o tym: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Wszystko pięknie ale ja mam jedno ale :D ;) Montażyści mogli wyciąć to drgnięcie oka ;) tak to można by pomyśleć że to kinówka ;) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Film pierwsza klasa! BTW! W sumie wasze pierożenie powinno się skończyć po pierwszym wyjaśnieniu foki. Quote Link to post Share on other sites
przemekp Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Kapitalne :) Czy to była jednorazowa akcja na potrzeby szkoły filmowej czy też jest szansa na kolejne produkcje w tym klimacie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts