Marek Kiljan Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Witam, ostatnio przy okazji oddania do grawerowania napisu na srebrnym pierścionku miałem okazję zapoznac się z ofertą grawernika. Taki pracownik potrafi wygrawerować praktycznie wszystko i wszędzie, np na wew. stronie pierścionka ze złota, srebra czy tytanu. Do dyspozycji mają precyzyjnie laserowe maszyny do grawerowania trudnych wzorów jak i bardziej manualne. I tu zrodził się mój pomysł- Czy jeśli oddać by zwykły metalowy korpus, wykonać i dostarczyć projekt to czy nie byłoby to bardziej opłacalne niż kupowanie korpusu za 500zł? za same napisy w korpusie który jest z dość "miękkiego" metalu bez skomplikowanych znaków nie policzyliby za to więcej niż 100zł za robotę... Czy ktoś już wpadł na podobny pomysł albo się już z tym spotkał? Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 http://images25.fotosik.pl/302/19e0cc0c8bcb9674.jpg Grawerka na systemie PTW kolegi. Jest to możliwe, grawerowanie jest wykonywane z najwyższą precyzją, są w stanie wykonać każdy wzór. kolega za wszystkie oznaczenia na tym karabinie zapłacił 60zł. Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 No ciekawy pomysł, chyba się zainteresuję. Wiecie może dokładnie za co sobie liczą? (wielkość, trudność, ilość?) Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted November 20, 2009 Author Report Share Posted November 20, 2009 Liczą sobie za ilość, czy projekt jest skomplikowany, np. więcej policza za wycigrawerowanie loga usmc na body niż za same literki, biorą też pod uwagę twardość materiału co tu nie jest problemem bo w porównaniu z tytanem body repliki z aluminium jest miekkie i łatwe do obróbki:), obenie jestem na etapie tworzenia projektu ale będą to zapewne oznaczenia takie same jak w m16 od G&P z oznaczeniami oryginalnymi USMC :D Quote Link to post Share on other sites
Frytas Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 a jak wykonać taki projekt??? ma to być narysowane na kartce czy na replice??? Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted December 7, 2009 Author Report Share Posted December 7, 2009 najlepiej żeby były to zdjęcia dobrej jakości i dużej rodzielczości przedstawiające oznaczenia np na oryginale, technik który później to będzie robił dopasuje sobie czcionkę i wszystko wymienierzy jak ma to wyglądać na korpusie. Najlepiej pojechac tam osobiście, wtedy wszystko można wyjaśnić na tip top :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 Projekt pewnie w grafice wektorowej. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Dołącze się, bo też mi grawerka po głowie zaczęła chodzić. Odnośnie właśnie tych rysunków: wszystkie rysunki na przezroczystym tle w formatach .png, .tif etc. wystarczyłyby? I czy wyszłoby taniej, gdyż gościu od grawerowania miałby mniej roboty. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Grafika wektorowa. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Można też wypiaskować wszelkie rysunki itp. Różnej maści zakłady reklamowe itp zajmują się tym, i wcale nie kosztuje to dużo. Można też piaskować samemu, wystarczy poczytać + sprężarka. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted December 8, 2009 Author Report Share Posted December 8, 2009 Wszystko jest do zrobienia :), ja na kończę swój projekt w którym będą oznaczenia oryginału USMC plus na przedniej ściance gniazda magazynka będzie logo mojego teamu :D Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Ahas, sorry, nie doczytałem wcześniejszego postu. To teraz trzeba się o jakiś program do wektorowej postarać... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Corel? ;) Quote Link to post Share on other sites
Mulis Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Witam czy ktoś wie może czy jest zakład jakiś w Wielkopolsce Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Aha. Faktycznie jest coś takiego jak Corel. Muszę go odgrzebać. Widać ostatnio siedzenie w Photoshopie mi mózg wyprało ;P Quote Link to post Share on other sites
Karol_K Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Zawsze istnieją jeszcze metody trawienia chemicznego ... Quote Link to post Share on other sites
muffasaSF Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Posiada ktoś rysunki techniczne wymiarów i umiejscowienia oznaczeń na korpusie H&K 416. Pytam ponieważ kupiłem sam korpus bez oznaczeń. Podejrzewam, że nie ma oznaczeń dostępnych w internecie, rozmieszczonych na rysunkach technicznych. Miło by było, jak ktoś by pomógł, np. mierząc na replice HK z VFC odległości szerokości wysokości, oznaczeń i zapodał je jakoś na forum. Zapewne każdemu to pomoże. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Posiada może ktoś pełne oznaczenia Colt'a 1911? Przydałoby się odświeżyć swoją "klamkę".. :D Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Jeszcze nie złota łopata, ale zostawię to tutaj dla zainteresowanych powyższym tematem http://www.airsoftcanada.com/showthread.php?t=76326 Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 100zł za grawer to już szaleństwo :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts