Omomierz Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) Już pierwsze mundury są w sprzedaży. Tyle, że ten mundur to najzwyklejszy przerost formy nad treścią, a cenę [...] ;) Szkice z projektem końcowym mają mało wspólnego, więc nie ma się czym ekscytować. Edited November 29, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) Wyjątkowo się zgadzam z omomierzem (święto jakieś?). Napisałem nawet post wymieniający wychwycone przeze mnie bugi na forum Specopsu. Firma Specops niestety nie jest kompletnie przygotowana do dyskusji na temat własnych produktów, na każdą krytykę reaguje alergicznie. Moja krytyka skończyła się: 1. usunięciem go z adnotacją: spierdalaj idioto 2. Pojawieniem się postu Prezesa Zarządu Macieja Stopniaka: Aha, proszę IDIOTÓW pokroju JAGERA o nie pisanie już komentarzy na temat mojego oporządzenia. 1. spierdalajcie. 2. Walcie się na ryj. Nawet analiza zdjęć Wam nie wychodzi, jak będę chciał zapoznać się z opinią amatorów-onanistów-teoretyków to poczytam sobie czasopismo SPEC OPS. K. 3. Zbanowaniem mnie. W związku z tym nikomu nie polecam jakichkolwiek kontaktów z tą firmą ze względu na wyjątkowe chamstwo i buractwo jej kierownictwa predysponujące je bardziej do kopania rowów niż prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej. Mam nadzieję ze żaden z moderatorów (zwłaszcza ten przychylny Specopsowi) nie usunie tego postu albo bluzgów z niego. Są to tylko cytaty i nie odpowiadam za ich treść a warto żeby potencjalni klienci wiedzieli jak Kangur traktuje tych którzy dają mu zarabiać, bo klientem Specopsu byłem, ale po wczoraj już nigdy nie będę. Edited November 29, 2009 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted November 29, 2009 Author Report Share Posted November 29, 2009 (edited) Cóż, ja jestem obiektywnie nastawiony do tej firmy, ale trudno się nie zgodzić z opinią o Kangurze... Nie miałem z nim nigdy do czynienia, ale patrząc na to, co wypisuje na swoim forum to daleko mu do okrzesanego człowieka;) Nie mam zamiaru oceniać jakości ich produktów, jeżeli chodzi o oporządzenie, ale jeżeli chodzi o umundurowanie to kompletnie nie mają o nich pojęcia. Mundur jest pełen niedociągnięć konstrukcyjnych i pod względem praktyczności prześciga ich SFU Helikona(co do jakości materiału to się nie wypowiadam). Totalnie olali ''wynalazki'' stosowane w umundurowaniu wojskowym i zastosowali swoje ''widzi mi się''. Uśmiałem się również, kiedy Kangur stwierdził ''To nie ma być tanie tylko najlepsze!''. W rzeczywistości ani tanie nie jest(bo ponoć NYCO jest drogie...) ani najlepsze. Sam nie mogłem się doczekać tych mundurów, ale napaliłem się, jak bezzębny na suchary. Nawet analiza zdjęć Wam nie wychodzi, jak będę chciał zapoznać się z opinią amatorów-onanistów-teoretyków to poczytam sobie czasopismo SPEC OPS. Tak, tutaj też się uśmiałem. Odnośnie tej wypowiedzi można wywnioskować, że mundur SPECOPS powstał po licznych konsultacjach z weteranami z wielu armii świata. Sądząc po kroju byli to jednak, [...] przez co kieszenie są im niepotrzebne;) [Zastanów się jak chcesz napisać coś tak debilnego.] Edited November 29, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) gościu malinowy, a miałeś w ręku ten mundur? chodziłeś w nim choć chwilkę? chodziłeś w jakimkolwiek mundurze dłużej niż na strzelance? wszyscy kanapowi komandosi kłapią jadaczkami nie mając pojęcia o produkcie, który chwalą/krytykują. tym czasem ludzie, którzy będą chcieli tego używać, po jakimś czasie UŻYTKOWANIA napiszą swoje przemyślenia. pokuszę się o jeszcze dalej idące przypuszczenia: pewnie najpierw napiszą o tym na priva Kangurowi, a nie będą UDAWAĆ znawców i praktyków na forum AIRSOFTOWYM... [...] mnie ludzie, którzy nie mieli szpeju w ręku i mają JAKIEKOLWIEK uwagi co do praktyczności ich użytkowania. żeby nie było: jestem kanapowym komandosem i w życiu nie byłem w wojsku, ale mam na tyle rozumu, żeby po zdjęciach nie oceniać praktyczności czegoś tam... co do ceny: a kto Wam każe kupować taki strasznie drogi mundur? najnowszego wypasionego mercedesa też kupujecie? a jeśli chcecie przyrównać ten mundur do czegoś tańszego, to gdyby Wam ktoś chciał spylić opla astrę za 300.000 peelenów, to kupilibyście? jeśli komuś nie odpowiadają rozwiązania, materiał, cena, wykonanie, czy też fizjonomia/charakter sprzedającego to nie musi mieć z tą firmą nic wspólnego... aha, Kangura nie znam, nawet gościa nie kojarzę z fizjonomii... testuję apteczkę, ale kupiłem ją za własną kasę, żeby móc ją w razie czego elegancko skrytykować ;-) kanapowi komandosi... dżizas, [...], ja [...] [Wyluzuj.] Edited November 29, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Jest akcja - jest reakcja. Kangur dosyć intensywnie poszedł w marketing gadany. Potem pokazał małe zdjęcia munduru który na oko niczym, poza ceną się nie wyróżnia. Ja nic nie mówię - też chciałbym poczekać na lepsze zdjęcia, bardziej miarodajne opinie - trochę mundurów widziałem w życiu w ręku, parę zdarzyło mi się jakoś tam projektować - w tym takich które ujrzały potem zastosowanie "bojowe". I mylisz się Churchill - sporo można powiedzieć na podstawie zdjęć - np o układzie, kroju, detalach, tyle że warto potem to jeszcze zweryfikować mając daną rzecz w ręku. Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) Dobra... Brak precyzji z mojej strony. Może teraz się zgodzisz: osoby ZNAJĄCE SIĘ NA RZECZY są w stanie sporo powiedzieć na podstawie zdjęć - nie KANAPOWI KOMANDOSI. Edited November 29, 2009 by Churchill_MD Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 (edited) Drogi Kolego (malinowy?) zaczynałem zajmować się szeroko pojętym survivalem kilkanaście lat temu. To że na tym forum zarejestrowałem się poźniej niż Ty nie świadczy absolutnie o niczym. Przez ten czas przenosiłem trochę mundurów rożnych armii europejskich jak i innych. Roszczę więc sobie prawo do oceniania co jest wg mnie w mundurze wygodne i porządane a co jest niewłaściwe. Do Twojej wiadomości w tym mundurze nie podobają mi się: - brak nachylenia kieszeni i ich zapinanie na guziki - rozporki w rękawach - brak zamka w bluzie I głownie o tym poinformowałem producenta. Są to rzeczy ktore albo widac na zdjęciach doskonale albo zostały wymienione w opisie. Wiec osoba nie mająca doświadczenia w pracy ze zdjęciami też je zauważy albo o nich przeczyta. Reszta Twojej wypowiedzi to pustosłowie jakby rodem z wytycznych kangura (jeśli go nie znasz to pechowo trafiłeś z tym co napisałeś) i nie zamierzam się do niej ustosunkowywać. Nie czuję się żadnym, w przeciwieństwie do Ciebie, komandosem i nie Twoją rolą jest rozgraniczanie kto ma prawo a kto nie napisać swoją opinię. Edited November 29, 2009 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted November 29, 2009 Author Report Share Posted November 29, 2009 @Churchill Jeśli się do kogoś zwracasz to wypadałoby mieć o nim jakieś pojęcie. To forum jest dosyć rozbudowane i wierz mi, że nie każdy kto tutaj się rejestruje jest wielbicielem karabinów na kulki... Fajnie, że przyznałeś się do bycia kanapowym komandosem, ale nie mierz wszystkich swoją miarą, bo ja tutaj wcale nie jestem z powodu ASG. Od jakiegoś czasu KOLEKCJONUJĘ mundury, chodzę w nich, analizuję, jak sprawdzają się w danych warunkach i wierz mi, że mam pojęcie o tym, co mówię. Ten mundur jest praktycznym nieporozumieniem, ale z racji tego, że jesteś kanapowym komandosem to nie zrozumiesz tego;) Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 zaczynałem zajmować się szeroko pojętym survivalem kilkanaście lat temu... Przez ten czas przenosiłem trochę mundurów rożnych armii europejskich jak i innych... Roszczę więc sobie prawo do oceniania co jest wg mnie w mundurze wygodne i porządane a co jest niewłaściwe... nie Twoją rolą jest rozgraniczanie kto ma prawo a kto nie napisać swoją opinię... @Jaeger Survivalem, co nie jest jednoznaczne z używaniem poznanych przez Ciebie mundurów w warunkach koszarowych czy też bojowych. Sam piszesz, że "wg mnie"... Innym takie, a nie inne cechy munduru będą się podobać - każdy kupi taki jaki mu będzie pasował. Ja w moim Seacie chciałbym mieć niżej ustawione lampy (tuż przy samej ziemi), ale nie piszę do producenta, żeby tak zrobił. Natomiast w moim pojęciu większość dyskusji nad tymi mundurami, opiera się na tym, że mówicie producentowi: "Zrób tak, albo siak... Tu doszyj, tam odszyj..." Jak mi pokażesz, fragment gdzie Ci zabraniam pisać swoje opinie, to Ci postawię piwo. @Omomierz W jakich warunkach testujesz te mundury? W boju? Gdzie walczyłeś? Czy dotarło do Ciebie, że ten mundur, to nie mundur Combat? W koszarach (główne przeznaczenie tego munduru), nie ma aż tak dużego znaczenia kieszeń prosta, krzywa, guzik, rzep itp... A jeśli dla kogoś w takich warunkach będzie to miało znaczenie, to tego munduru nie kupi. Coś, co nie będzie się podobało ogółowi użytkowników nie będzie kupowane. Beknie za to finansowo producent. Coście się tak uparli na to, żeby Kangur zmienił brykę na S600?! Nie podejmuję dyskusji na temat praktyczności tego munduru, sensu jego produkcji itp. Wyrażam swoje wzburzenie tym, że oceniacie coś, czego nie mieliście nawet w rękach, nie mówiąc o jego noszeniu. Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted November 29, 2009 Author Report Share Posted November 29, 2009 W jakich warunkach testujesz te mundury? W boju? Gdzie walczyłeś? W każdych. Podczas starcia w City Hall biegałem bezsensownie między jednymi i drugimi i sprawdzałem, jak zachowuje się Pustynna Pantera... Rany... Czy dotarło do Ciebie, że ten mundur, to nie mundur Combat? W koszarach (główne przeznaczenie tego munduru), nie ma aż tak dużego znaczenia kieszeń prosta, krzywa, guzik, rzep itp... Dla mnie stwierdzenie ''Mundur Polowy'' wskazuje, że jest to mundur, którego żołnierz używa w polu. Drugą sprawą jest, że kieszeni w bluzie żołnierz używa GŁÓWNIE w bazie i w czasie, kiedy nie ma na sobie kamizelki. I właśnie do użycia w tym czasie zaprojektowano skośne kieszenie zapinane na rzep. Jeśli więc to jest mundur koszarowy to tym bardziej powinien mieć tak rozwiązane kieszenie piersiowe, bo w bluzie bojowej można by z nich w ogóle zrezygnować i nic bym nie powiedział. Trzecią sprawą jest fakt, że nie wyobrażam sobie, aby żołnierz chodził po bazie w jednym mundurze, a kiedy jacyś bojówkarze ostrzelają ich z moździerza to ci krzyczą ''Poczekajcie chwilę z tym śmigłowcem, bo muszę mundur bojowy ubrać!'' :lol: . Nie podejmuję dyskusji na temat praktyczności tego munduru, sensu jego produkcji itp. Wyrażam swoje wzburzenie tym, że oceniacie coś, czego nie mieliście nawet w rękach, nie mówiąc o jego noszeniu. Ja również nie mam zamiaru dyskutować o kamuflażu czy materiale, bo ten rzeczywiście MOŻE BYĆ dobry. Cały czas czepiam się kroju i nie wiem, jak trudno jest to zrozumieć. Większość armii, która modernizuje mundury szyje kieszenie pod kątem, rezygnuje z naramienników itp. itd. z pewnych powodów, które nazywają się KOMFORTEM. Ja korzystam z kieszeni w bluzie bardzo często, bo nie muszę nosić kamizelki i oporządzenia, więc mogę potwierdzić z czystym sumieniem, że nie jest to tylko współczesny militarny lans... Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Jesteś strasznie uparty. Survival to także Military Survival Bywałem na 2 tygodniowych "poligonach" w jednej z jednostek powietrznodesantowych i używałem mundurów na ćwiczeniach odwzorowujących warunki bojowe. Wystarczy Ci? Czy koniecznie muszę pojechać na wojnę żeby wiedzieć że w pionowych kieszeniach niewygodnie się grzebie, oporządzenie utrudnia do nich dostęp a przez przerwy miedzy guzikami i rozporki w rękawach zbiera się syf w czasie czołgania? Tak pisze wg mnie, bo mam świadomość że każdy na tym forum wypowiada swoje opinie. Ty natomiast głosisz prawdy objawione a nie swoje własne przemyślenia? Za piwo dziękuję, ale masz swój fragment: osoby ZNAJĄCE SIĘ NA RZECZY są w stanie sporo powiedzieć na podstawie zdjęć - nie KANAPOWI KOMANDOSI. Otóż logiczne jest że tym chcesz zamknąć wszystkim oponentom usta. Potęgujesz tylko to "kanapowymi komandosami" sugerując że właściwie tego co napiszą nie ma po co czytać bo się na niczym nie znają. Mniej socjotechniki, więcej argumentów jeśli chcesz koniecznie wykazać że ktoś pisze bzdury. Z mojej strony koniec dyskusji z Tobą. I tak jutro to poleci jako offtop więc szkoda mi pisać, wole poczytać ksiażkę. Chcesz ze mną polemizować na argumenty zapraszam na priv. Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 Dla mnie stwierdzenie ''Mundur Polowy'' wskazuje, że jest to mundur... A dla mnie stwierdzenie, że 80% w koszarach i 20% na poligonie jest ważniejsze. Nazwa jak nazwa - pewnie nie do końca trafiona, ale pal to licho. Co do robienia dwóch wersji munduru... Nie moja brocha - każdy wybierze taką, jaka mu podejdzie. A kieszenie pod oporządzeniem (przynajmniej w moim pojęciu) są konieczne! Nie zmienia to faktu, że dla lansu mam combat shirta... Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 Od jakiegoś czasu KOLEKCJONUJĘ mundury, chodzę w nich, analizuję, jak sprawdzają się w danych warunkach i wierz mi, że mam pojęcie o tym, co mówię. :wink: Widzisz ja od ok 10 lat kolekcjonuje insygnia spadochronowe z 2WW - Nam era i analizuje, która naszywka lepiej maskuje w danych warunkach, czy która gwiazdka przy skoku bojowym daje nieśmiertelność. Ok, to zaprojektuj i uszyj lepszy z takich samych materiałów, opłać szwalnie, transport, pracowników lokal i nie wiadomo co tam jeszcze i zejdź poniżej kosztów. Wtedy będziesz mógł krytykować czyjąś prace używając konkretnych argumentów i doświadczenia, których w przeciwieństwie do Jeagera nie masz. Ten mundur jest praktycznym nieporozumieniem, ale z racji tego, że jesteś kanapowym komandosem to nie zrozumiesz tego;) No fakt Ty masz za sobą ogrom doświadczenia z tego co wycztałem Ja korzystam z kieszeni w bluzie bardzo często, bo nie muszę nosić kamizelki i oporządzenia No tak plecaczek, elementarz falskiego, pokemony i inne stwory i do szkoły. I najważniejsza sprawa... zanim ponownie pochwalisz się że masz gówno zamiast mózgu i jeszcze raz napiszesz taki kretynizm usuniety przez Fokę, to zdaj najpierw mature, test gimnazjalny czy to co powinieneś teraz tam mieć na swoim poziomie rozwoju umysłowego. Dopiero wtedy wróć i rozmawiaj. Zrobili z tym mundurem jak zrobili ich sprawa. Zaprojektuj i uszyj lepszy. Po części rozumiem reakcje K. bo też niejednokrotnie spotykam sie z ludźmi, którzy nie majac żadnego pojęcia o tym jak wygląda moja praca wygłaszają różne (delikatnie mówiąc) wkurzające fantazje, pierdoły i głupoty na jej temat. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 http://specops.com.pl/forum/topics95/mundu...ps-1-vt6902.htm Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 (edited) Zaprojektuj i uszyj lepszy. Po części rozumiem reakcje K. bo też niejednokrotnie spotykam sie z ludźmi, którzy nie majac żadnego pojęcia o tym jak wygląda moja praca wygłaszają różne (delikatnie mówiąc) wkurzające fantazje, pierdoły i głupoty na jej temat. Bluźnisz. Fakt, że nie zajmuję się szyciem mundurów ma zabierać mi prawo do krytykowania czyjegoś wyrobu? To zgodnie z tą logiką nie masz prawa narzekać na niemal wszystkie przedmioty jakie użytkujesz, bo ile z nich potrafisz sam wyprodukować LEPIEJ? Pozdrawiam i życzę miłego taplania się w błotku i własnej żółci. Póki co słoma Ci z butów wielkimi wiechciami wyłazi. Edited November 30, 2009 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
HoHoL Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Dlaczego te kieszenie nie są pod skosem, skoro jest to rozwiązanie dość poplularne i sprawdzone? Czy ktoś zdołał się dowiedzieć? Z tego co wyczytałem na specopsie to kieszenie są proste ale dostęp do nich jest z dwóch stron. Od góry standardowo i od zewnętrznej strony żeby móc do nich sięgnąć mając na sobie kamizelkę. Co do "gorszych walorów bojowych" to z dyskusji na forum specops wynika iż ich mundur z założenia miał być podobny do munduru wz2008, który ma wejść na wyposażenie WP w 2010r. Wszystko po to by żołnierze mogli zamiast przydziałowego munduru bez przeszkód stosować mundur specopsu jako zamiennik. Tyle wynika z informacji na ich forum. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 (edited) @ Poldeck, nie. Nie zabiera mi to prawa do krytyki zwłaszcza tej konstruktywnej, ale też i nie daje absolutnie żadnych podstaw do tej bezsensownej. Ok Jeager przedstawił swoją opinie i argumenty, konstruktywne uwagi ? konstruktywne. Otrzymał taką odpowiedź jaką otrzymał, nie wnikam. Ale powiedz mi co do rozmowy wniósł omomierz poza bełkotem i totalnym zjechaniem czegoś czego jeszcze na oczy nie widział ? Nie podoba się to niech powie raz i starczy, albo zamiast ciągłego pitolenia smutów zrobi lepszy i tańszy czym udowodni że można, wtedy będzie miał argumenty, a jego krytyka sens. Wcale nie bronie tutaj Spec Opsa, czy uprawiam wazeliniarstwo. Mi też kilka rzeczy wydaje się mocno dyskusyjnych, ale zanim się wypowiem chciałbym najpierw zapoznać się z recenzjami pierwszych użytkowników, czy wogóle zobaczyć ten mundur na oczy. Jak narazie osoby, takie jak: Królik, Szaszłyk czy Catch, które mogą wnieść wiele do rozmowy na temat tego munduru narazie się nie wypowiadają, a zamiast nich głos zabierają domorośli 19letni znawcy z wielkim doświadczeniem, no litości. Specops przyzwyczaił mnie do tego że ich sprzęt nie jest tani, ale też i do tego że jest on przemyślany i wysokiej jakości, więc już nawet ze względu na to wstrzymam się z wypowiadaniem opinii na temat tego mundury zanim nie zobacze faktów i konkretów. Edited December 1, 2009 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Wydawało mi się że akurat ja się wypowiadałem w tym wątku. Z rezerwą ale zawsze. Mogę tylko powtórzyć że na temat munduru nie wypowiem się bardziej konkretnie dopóki go nie będę miał w ręku. Nie podobają mi się natomiast inne rzeczy związane z tym ubrankiem. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Fakt Catch:), mój błąd, sory. Już myslałem że jak czyściłeś to poleciało wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts