Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tanaka M700 AICS - upgrade vel. tuning

Recommended Posts

Temat ów zakładam, z racji braku konkretnych informacji i na naszym forum, i w internecie. Szukałem wszędzie, ale żadnych konkretów na ten temat, ino szczątkowe info w różnych topicach, więc może zbierzemy to w jednym miejscu.

Więc, napewno żeby poprawić stockową replike, trzeba pobawić się w:

- Power Pack

- Power Bolt

Power Bolt - wiadomo, bolcik ze wzmocionymu cześciami itd itd.

Power Pack - wzmocnione kowadełko i coś jeszcze (jak ktoś powie dokładnie o co z tym chodzi będę wdzięczny).

Obie części do znalezienia na SpecShopie, aktualnie nie dostępne.

No i pytanie tutaj co jeszcze?

Czego tej replice brakuje do ideału?

Co zrobić, żeby mieć jeszcze większy zasięg i skupienie?

Jestem otwarty na wszelakie sugestie :)

Pozdrawiam

PS. Gdyby dział nie pasował, proszę go przeżucić tam gdzie będzie adekwatny.

Edited by Martine

Cierpliwości, pracujemy nad tym... 8-)

Wkrótce VIPER lub ja opiszemy co warto a czego raczej nie.

Komora KA pod lufy do VSR jest dobra ale lufy krótkie, więc zabawa może być bezcelowa.

Do tego stockowa komora Tanaki też jest niezła choć delikatna.

Tylko "wiążących" wniosków przed wiosną proszę nie oczekiwać - za zimno by sprawdzić donośność i celność... ;-)

Pozdrawiam,

Lambert

Edited by Lambert

Zatem dziś wraz z Lambertem ustaliliśmy, że najprawdopodobniej najlepszą kombinacją jest (jeśli chodzi o zespół komora lufa )

-Komora King Arms KLICK

-Gumka pod VSR KLICK i tu drobna uwaga są różne w zależności od mocy repliki!

-Lufa PDI 6.01 595mm od PSG1 KLICK UWAGA! Wymaga ingerencji tokarskiej aby gumka idealnie leżała!

Linki podałem do sklepu krajowego przy czym my wszystko praktycznie będziemy się starać ściągać z WGC lub RED WOLF gdyż Spec narzut ma drakoński :poddanie:

Jeśli chodzi o Power Packa i Power Bolta to na razie nie zamierzamy w nie inwestować gdyż z rozmów które prowadziłem z innymi użytkownikami tej repliki efekty są nie wielkie za to gazo-żerność i skoki fps są zdecydowanie większe.

Myślę że ten wątek mógłby szczegółowo opisać Spajda, gdyż przerobił temat dokładnie!

PP i PB najlepiej zatem stosować jako wzmocnione elementy zastępcze (naprawcze) ale w konfiguracji wraz ze stokowymi częściami.

Na razie tyle! Więcej jak dojdą wszystkie części i zmontujemy to w sensowną całość oraz przestrzelamy.

Prawdopodobnie po drodze wyjdą jeszcze jakieś kwiatki to nie omieszkamy Wam o tym napisać ;-)

Pozdrawiam

Viper

Czyli rozumiem części są już u Was :)

Bardzo dobrze wiedzieć. Ja osobiście czekam na wszelkiego rodzaju newsy tego dotyczące, a gdybyście zamawiali kolejne takie komplety bo ta konfiguracja okaże się bardzo dobra (np. w okolicach wiosny albo coś w tym stylu), to dajcie znać, pewnie też będę sie na to pisał :D

Pozdrawiam

Edited by Martine
  • 2 months later...

Jak słusznie Wajser zauważył aura nie sprzyja!

Mnie i Lambertowi brakuje jeszcze lufy! Były przymiarki do ściągnięcia z Red Wolfa ale Chińczycy nawalili z zamówieniem i musimy czekać lub kupić na miejscu! :???:

W przeciągu najbliższych tygodni się wyjaśni! i wtedy podamy konkrety z porównaniami i testami!

• 1 month later...

Aż dziwne, że dopiero teraz wpadłem na ten temat...

Sam od jakiegoś czasu staram się złożyć ze swojej Tanaki coś "powalającego". Power Pack, Power bolt, komora KA, gumka nine ball, lufa PDI... Ostatnio wszystko zmontowałem ale celność jest zastraszająco słaba. Najprawdopodobniej jest to wina złego zamocowania gumki, widać bez zanoszenia lufy do tokarza się nie obejdzie...

Trochę jeszcze pewnie będzie z nią zabawy zanim wezmę na pole bitwy.

Tak więc mój sprzęt jak na razie sobie leży i jestem strasznie ciekaw jakie będą wyniki ;-)

Racja Dex co do gumki to już mam tą niebieską, tamtą dałem jako przykład.

Co do lufy to problem polega na tym iż do VSR nie robią w długości 595 :???: niestety!

Zastanawiam się czy na początek nie spróbować z tańszą lufą... może promyk.

Ta przeróbka lufy w zasadzie polega tylko na wytoczeniu takiego rowka w który wejdzie kołnierz gumki, więc to nie jakieś wielkie ceregiele.

Kolejnym zagadnieniem jest to iż dysza wchodzi z luzem w gumkę VSR przez co jest nieszczelna.

Do zestawu komory dodana jest dysza przystosowana pod gumkę VSR jednak wymagana jest lekka ingerencja w bolta celem zwiększenia otworu na grubszą dyszę.

@Tofikos Samo podniesienie fps nie daje celności i powtarzalności, w sumie to Spajda gdzieś kiedyś pisał na temat problemów jakie niesie za sobą ingerowanie w magazynek (power pack) Jeśli dobrze pamiętam to on długo walczył z powtarzalnością strzałów po tych modyfikacjach. Dlatego ja tego nie ruszam.

Na mocniejszym gazie i po dobrym doszczelnieniu jeśli osiągnę około 600fps to mi zupełnie starczy. W tej replice postanowiłem się skupić na celności a nie na mocy.

hmmm z tego co miałem okazję się przyjrzeć to oprócz nacięcia lufa do VSR ma jeszcze odrobinę inny początek, mianowicie jest jakby lekko zeszlifowany po skosie od wewnątrz (nie wiem czy dobre to opisuję), patrząc na konstrukcję gumki nine ball (nie wiem jak w KM) to też może mieć jakieś tam znaczenie.

Do odważnych świat należy - w przyszłym tygodniu chyba wezmę lufę do tokarza :-P

Co do PowerPack'a to jak będą problemy to włożę najwyżej stockowe części. A co do mocy to mnie również zadowoli te 600fps. Części kupowałem jakiś czas temu i po prostu chciałbym wykorzystać co się da :)

Aha, jeszcze pytanie: różnica w jakości gumki nine ball i KMH jest aż tak duża?

Edited by Tofikos
  • 2 months later...

Wybaczcie odgrzewanie tego tematu...

W swoim AICS'ie zamontowałem już komorę, lufę 6.01 i pozostałe części, jak na razie nie zrobiłem testów na większe odległości, powiem tylko tyle, że z 15-20m trafia praktycznie w punkt (użyłem 0.43 Digicon Straight). Jedyna wada jaką do tej pory zauważyłem jest taka, że na skutek odkręcającej się śrubki z przodu lufa zewnętrzna czasem się poluzuje, co ma dość oczywisty skutek na celność :???: może by tak potraktować ją kropelką najsłabszego z klejów Loctite?

Lufa była u tokarza, zrobił ładne nacięcie i minimalnie pogłębił fazkę

Ale do rzeczy... trzymając się tematu gumek... KM jest w tej chwili chyba u nas niedostępna. A co ogólnie możecie powiedzieć o gumce King Arms?

• 1 month later...