Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Cześć.

Pewnie się zaraz posypie flame i linki do innych tematów, ale ;) ... Nie znalazłem podobnej ciekawostki.

Giwera: M4 Commando (lufa 290mm, m140 guardera o niejednakowym skoku)

Strzelanka, -2C (Raszówka ostatnia), kulki extreme .25, pomiar chrono: 400fps (rozrzut ~5fps).

Dom, 20C (dzień po powrocie), te same kulki, pomiar chrono: 370fps (identyczny rozrzut, żadnych skoków).

Wpakowałem więc giwerę do bagażnika na noc (temperatury porównywalne) i następnego dnia pojechałem i przetestowałem jeszcze raz... i znów wyszło 400fps. Hop na zero oczywiście. Więc, temperatura? Tylko co w mechanizmie może mieć taką zmienność zachowania w zależności od temperatury? Jedyne co mi do głowy przychodzi, to że kołnierz gumki się z dyszą nie uszczelnia, ale brak rozrzutu w pomiarze temu przeczy. (tu się zapaliła lampka pomysłowego Dobromira) Czy możliwe żeby twardość sprężyny zmieniała się aż tak pod wpływem temperatury?

Pozdr!

400 fps na M140? To tak czy siak bardzo, bardzo, bardzo mało. Źle masz złożonego gnata. To wina smaru, gdy zmarznie to gęstnieje i lepiej uszczelnia, jak jest ciepło to wraca do płynnego stanu. Sugeruje oddać komuś kto umie składać gnaty, wymienić smary, a tego co to robił po rękach zbić.

Sam robiłem, ale nie popełniłem żadnych chyba większych gaf, bo wcześniej miała dokładnie tyle samo, a złożona była przez speca. To pomiar na 0.25. Na 0.20 jest około 460-470. Poza tym przy tej długości lufy kulka pewnie z niej wylatuje, jak tłok jest dopiero w połowie drogi (cylinder typ 0).

Zacznij od wrzucenia cylindra typu 2. To Ci poprawi celność. Przecież po coś te cylindry są... Więc jest gafa jak stąd do chin. Kulka wyleci zanim tłok sie dobrze rozpędzi. I z takim zestawem chcesz polować na efpeesy?

A tak właściwie to cylinder jest stockowym g&p?

Edited by poldeck

Nie zmieniałem cylindra, taki był. Wymienione są zębatki, tłok, silnik, gumka, sprężyna (całość bardzo ładnie udaje strzykawkę). Co do różnic, no cóż... w tym przypadku wyraziłbym ją jako 25% (0,20 vs 0,25), a nie 0,05 grama. A co do smarowania... rozłożę, przeczyszczę, nasmaruję jeszcze raz (zestaw smarów CA) i dam znać czy coś się poprawiło. Dzięki za sugestię.

EDIT: ... i kupię jakąś porządną gumkę, bo to to nawet nie wiem co to jest.

PS. A target to Mk12, więc cylinder typ 0 bardzo mnie cieszy :)

Edited by AYss

Nie zmieniałem cylindra, taki był. Wymienione są zębatki, tłok, silnik, gumka, sprężyna (całość bardzo ładnie udaje strzykawkę).

Strzykawka w łapach niewiele znaczy, to jak uszczelnia się z gumą już finalnie to inna bajka.

Co do różnic, no cóż... w tym przypadku wyraziłbym ją jako 25% (0,20 vs 0,25), a nie 0,05 grama. A co do smarowania... rozłożę, przeczyszczę, nasmaruję jeszcze raz (zestaw smarów CA) i dam znać czy coś się poprawiło. Dzięki za sugestię.

Jeśli różnicę podajesz w procentach to musisz odnieść się chyba do jednego ze składkników odejmowania, w tym przypadku jest to spełnione tylko dla odjemnika, czyli 0.20g, a nie dla odjemnej, także... Ale to tylko tak w kwestia czepiania się, wredny jestem.

PS. A target to Mk12, więc cylinder typ 0 bardzo mnie cieszy :)

Ale repliki to nie cieszy, krasnali z dżirboksa też nie, daj im pooddychać. jak słusznie Poldeck pisał.

Ogólnie to smary CA nie są złe, wyczyszczenie i ponowne smarowanie może faktycznie pomóc.

Edited by Gogin

E=0,5*m*v^2

Eh, fizyka się kłania (mi oczywiście ;) )... Dawno to było ;). Musiałem sprawdzić. Energia jest stała proporcjonalna do kwadratu prędkości (a nie wprost, jak mi się wydawało), masa i prędkość się zmieniają. Moja giwera w warunkach mrozu ma 400fps na 0.25, a więc energię ~2.1J. Parę klików na kalkulatorku i widać, że odpowiada to ~450fpsom na 0.20. Więc póki jest mróz jest OK (w miarę, w porównaniu do 460fps na początku). A przy 20C coś się rozszczelnia.

Nie zmieniałem cylindra, taki był.

To nie masz cylindra zero. Cylindry w G&P są tak specyficznie wykonane, na wejściu są szersze i uszczelniają się dopiero od pewnego momentu.

Wymienione są zębatki, tłok, silnik, gumka, sprężyna

A dokładniej?

Co do różnic, no cóż... w tym przypadku wyraziłbym ją jako 25% (0,20 vs 0,25), a nie 0,05 grama.

Nie rozumiem co Ty do mnie mówisz, z fizyki noga jestem, ale z metodyki wiem, że jak biorę gnata i ma on 430 fps na 0.20 to będzie miał koło 390 fps na 0.25. Mam poszerzone spektrum praktyki. :F

Parę klików na kalkulatorku i widać, że odpowiada to ~450fpsom na 0.20.

Czyli teraz jest w miarę ok, co nie zmienia faktu, że masz bardzo mało FPS.

gólnie to smary CA nie są złe, wyczyszczenie i ponowne smarowanie może faktycznie pomóc.

Zwykły smar litowy czy jakiś inny w małej butelce za chore pieniądze. Do tego nie są specjalnie rewelacyjne, nie lubię nimi smarować replik, a robiłem to aż raz.

Smary Ca to to takie białe nasienie wielbłąda. Nie używaj tego. Użyj chociażby ŁT4S3 a jak udałoby Ci sie gdzieś dopaść to nawet 1S (najlepszy wedle mnie). I będzie lepiej.

Dokładnie takie białe nasienie. Udało mi się znaleźć owego ŁT4S3 w ilości mniejszej niż beczka 50l, wygląda smarująco ;)... Dzięki. Ale o ile umiem czytać, to jest do łożysk i zębatek. Czego używacie do cylindra i głowicy, bo tutaj problem jest raczej z tym.

EDIT:

Weź go wyślij do serwisu bo jak zrobisz co Ci piszą to będzie Railgun z cod5

Dzięki za wiarę w moje umiejętności. Na szczęście ja w nie wierzę nieco bardziej (właściwie w talent, bo umiejętności jeszcze nie mam). Jak będę z każdą pierdołą wysyłał replikę do serwisu, to skończę jak większość, czyli "replika mi nie działa... buuuu". Jednak wolę popełnić parę błędów, może nawet zepsuć, ale nauczyć się o nią dbać samemu.

Edited by AYss

Dokładnie takie białe nasienie. Udało mi się znaleźć owego ŁT4S3 w ilości mniejszej niż beczka 50l, wygląda smarująco ;)... Dzięki. Ale o ile umiem czytać, to jest do łożysk i zębatek. Czego używacie do cylindra i głowicy, bo tutaj problem jest raczej z tym.

EDIT:

Dzięki za wiarę w moje umiejętności. Na szczęście ja w nie wierzę nieco bardziej (właściwie w talent, bo umiejętności jeszcze nie mam). Jak będę z każdą pierdołą wysyłał replikę do serwisu, to skończę jak większość, czyli "replika mi nie działa... buuuu". Jednak wolę popełnić parę błędów, może nawet zepsuć, ale nauczyć się o nią dbać samemu.

Kapitalne podejście! :) Tylko pogratulować. Ja używam ŁT43 i do zębatek jak też do cylindra i tłoka. Cały patent polega na tym, że tak czy siak te smary się prędzej czy później wymieszają. Na początku smarowałem kilkoma smarami GB. Ale po rozkręceniu tych gnatów ponownie zauważyłem, że wszędzie mam tą samą czarną maź. Więc zastosowałem jeden rodzaj, ten, który mi najbardziej odpowiadał.

Przesmarowałem i zmontowałem ale już z lufą 509mm.

Wynik: ~429fps/0,25 (czyli ~481/0.20), rozrzut 4fps. Chyba lepiej? :)

Tak a'propos cylindra jeszcze, uszczelnienie następuje gdy głowica jest około centymetra w tłoku. Wydaje mi się, że to dość blisko miejsca gdzie zawraca w momencie zwolnienia tłoka.

A co do samego tłoka, no niestety, wkrótce będzie do wymiany. Ostatni ząb jest już tak starty, że prawdopodobnie już nie łapie. Zaczął się już ścierać przedostatni. Ciekawe czy winne to białe nasienie wielbłąda :( .

Dzięki za wskazówki a'propos smarów:) . Dokładnie o to chodziło.

Pozdr!

Edited by AYss
  • 3 weeks later...

Mozliwe jest takie zjawisko jak kurczliwosc metalu pod wplywem temperatury: w niskiej temperatrze cylinder mocniej sciska glowice, ktora jest zapewne plastikowa, z tad masz uszczelnienie.

W cieplocie metal sie rozpreza, wiec cylinder powraca do swojej pierwotnej wartosci, z tad ten spadek.

Smar tez ma swoje 5 groszy do powiedzenia - o tym pisal Anour

Staryty zab to nie wymik wielbkadziego nasienia, tudziez owczego czy koziego, ale wynik nadmiernej eksploatacji. Masz po prostu za mocna sprezyne i tyle..

Anyway- 370 na m140 to mizerny jak nie mierny wynik. Cos musiales spartolic i zle poskladac..

Smar tez ma swoje 5 groszy do powiedzenia - o tym pisal Anour

Sam jesteś "anour", jak coś AnR albo AnouaaR.

Ponad to, teoria z temperatura i skurczeniem się cylindra to można sobie między bajki wsadzić. Wiesz ile mm musiałby się skurczyć, żeby mogło nastąpić takie uszczelnienie?

Poldek tylko zauwaz jedno - gumka wtedy tarci wlasciwosci elastyczne tj jest bardziej twarda. Po drugie komora powoduje uszczelnienie, ktora jest wykonana z tworzywa sztucznego ( choc moge sie mylic ). Smiem watpic w to iz kurczliwosc gumki doprowadzila do tego iz npastapilo takie uszczelnienie, ktore spowodowalo przyrostem predkosci o 30fps .

Ja raczej obstawialbym przy tym , iz stal z ktorej jest zrobiona sprezyna , pod wplywem niskiej temperatury zrobila sie bardziej sztywla.To by wyjasnialo owy przyrost predkosci o 30fps.

Nie bez kozery w laboratoriach mierniczych, pomieszczeniach kontroli jakosci obrobki metali, tudziez w imstytuciemiar i wag i miar utrzymuje sie stala temperature 21*C.

Prawdopodobnie ktos przyjdzie i powie:ze wszyscy mamy racje i kazdego racja jest racniejsza. Uwazam temat za zamkniety a dalsza kontynuacja owej dysputy nie ma najmniejszego sensu.

• 2 weeks later...

Na samym początku obstawiałem sprężynę, ale okazało się, że ma się dobrze.

Taka dygresja: moja świnka z gumką silikonową guardera ma niestety chińską komorę (SA) i kołnierz jest za duży (znany problem). W temperaturze od -1C w dół giwera traci zasięg w stopniu takim że przy -5C strzela na 2 metry. Kołnierz się kurczy, czy tam sztywnieje i przestaje puszczać kuleczki.

A wracając do tematu, po wymianie lufy na CA 494mm: 515fps (niezależnie od temperatury). Testowałem w temperaturach od +20C do -15C. Różnice mieściły się w 4 efpeesach.

EDIT: Komora G&P jest metalowa.

Edited by AYss