Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Engine Tune Up

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zakładamy, że dużo = więcej, jeżeli o to się rozchodzi.

Jeżeli dasz więcej zwoi nie będzie szybciej(oczywiście względnie do małej ilości zwoi). Tak po prostu jest, jeżeli masz DWA bieguny magnetyczne. Przy silnikach elektrycznych zmienia się głównie ilość biegunów, ilość zwoi i grubość drutu. Trzeba uzyskać taki kompromis, żeby silnik nadawał się do określonego zadania.

• 3 weeks later...

Wczoraj doszedł drut, dziś się zabrałem za uzwajanie.

Wypieprzyłem poprzednio opisywane uzwojenie i nawinąłem 10zwoi drutem 1.0mm

Bardzo ciekawie wyszło :D zmierzone obroty : wahają się około 40 000RPM ( prawie mi z rąk odleciał:D )

Uciąg: GÓ**O! na 11.1V LiIon nie ma siły naciągnąć stockowego springa od starego MP5 JG ;O

Trochę problemów było z tak grubym drutem, bo gdy puszczałem prąd to magnes wyciągnął jeden drut na zewnątrz i go do połowy starł o magnes :D

Jutro spróbuję set 15-18zwoi drutem około 0.7, bo ten jest za gruby i więcej nie wciśnie się ;(

http://picasaweb.google.pl/kozak9/ProjektSilnik#

Pierwsze trzy zdjęcia - stock JG, nie trzeba przedstawiać

Czwarte zdjęcie - porównanie wirników

Piąte - Mój silnik

JG ma obroty rzędu 16k RPM. Uciągu nie trzeba przedstawiać.

Mój ma obroty między 26k, a 27k RPM z racji tego, że wirnik nie jest wyważony. Wibruje jak... hmmm... jak niewyważony silnik:D

Ciągnie bez problemu stock MP5 JG (360FPS), reakcja na spust jest taka jak na stockowym JG (IIIgen.), przy zasilaniu LiIon 11.1V. Rof jest słyszalnie wyższy niż na silniku JG. TO JUŻ JEST EFEKT :)

Doszedłem do wniosku, że będę testował same wirniki. Chiński silniczek ma magnesy ferrytowe, a JG ma neodymki, także używam korpusu JG.

Ciekawostka: Silnik CA standardowy ma 22k RPM przy zasilaniu 7.2V Sanyo :)

HA! Poldek, mówiłem żebyś mi nadziei nie odbierał :)

Edited by Agata
  • 3 months later...

Wczoraj zrobiłem tak:

Miałem rozwalony Magnum, pęknięty wal, więc podmieniłem go z wałem i wirnikiem od silnika EG700, nie wiem jak można ręcznie nawinąć Magnuma, chyba używając maszyn :P Place mi drętwiały i zasapałem się jak pedofil w Disneylandzie, jednak nawinąłem, troszeczkę grubiej wyszło ale nic nie wystawało ;) Przyszedł czas na testy, iskry dym i temperatura, dobrze że nie podłączyłem li-po tylko testowy aku. bo miał bym niezłą awarię.

Więc albo było gdzieś przejście ( zwarcie ) albo sam nie wiem, w każdym razie była ta sama odległość między wirnikiem a magnesami.

EDYT: Agata zainwestuj w aparat, byle jaki oby nie telefon.

Edited by Marcinek83