jaymz87 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Wiecie może jaką długość ma kołek podtrzymujący berylowki dwójnóg ? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Wystaje na taką samą długość, jak siedzi w kolanku gazowym :) Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Najwyższy czas się pochwalić, że mam dwuczęściową lufę od Silesii na podstawie projektu Ziobera. Niestety lufa jest dwuczęściowa, skręcana w 3 miejscach. Czemu w trzech, zaraz wytłumaczę. Walec, który wchodzi w body w Dboyiu jest przykręcany do 1szej części lufy, nie wiem dlaczego, tak wymyśliła Silesia. Łączenie z drugim odcinkiem lufy wypada zaraz za obsadą łoża. Generalnie już mam problemy i muszę zakleić gwinty na stałe - podstawa szczerbiny ma w body minimalny luz i gdy się przemieszcza, przemieszcza się przednia część lufy (kręci się w gwincie). Bez klejonych gwintów będzie lipa. Co do samego projektu Ziobera, to nie wiem pod jaką replikę był on robiony, ale do Dboya pasuje tragicznie. O ile na projekcie wszystko wygląda w porządku, to w rzeczywistości po zamontowaniu skręconej lufy w body wychodzi kaszanka. Części nie pokrywają się ze swoimi ustawieniami w oryginale... masakra. Quote Link to post Share on other sites
ziober Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 (edited) Drogi Azur'ze rysunek przedstawia lufę mojej repliki beryla którą wykonałem na podstawie Boyi RK02 czy wygląda kaszaniasto ? być może Uploaded with ImageShack.us napisz konkretnie co jest nie tak w rysunku, bo jeśli wprowadza w błąd to trzeba go skasować pozdro Edited February 25, 2011 by ziober Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 podstawa szczerbiny ma w body minimalny luz i gdy się przemieszcza, przemieszcza się przednia część lufy Wsadź między podstawę szczerbiny a body na wysokości kołka ustalającego lufę kawałek blaszki o grubości odpowiadającej szerokości luzu. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 To swoją drogą, Dread, ale skleję je dla własnego spokoju. Ziober, Beryl wygląda pięknie ;) Powiedz mi, czy u Ciebie kolanko i podstawa muszki wypada tak jak wypadają one na rysunku? U mnie ten walec wchodzi dość głęboko w body (tak jak to było pierwotnie) i o ile obsada łoża pasuje idealnie jak na rysunku, to kolanko jest oddalone od zwężenia lufy, to samo z podstawą muszki - muszę ją cofnąć, żeby to trzymało wymiary, a tym samym oddalić od kolejnego zwężenia lufy. Muszę usiąść i pomierzyć orientacyjnie lufę otrzymaną od Silesii, może wina leży po ich stronie... Quote Link to post Share on other sites
ziober Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 (edited) uskoki są przed zamontowanymi urządzeniami - tak jak na rysunku i tak ma być fragment zdjęcia znalezionego w sieci lokalizacje kolanka gazowego ustala rura gazowa, a podstawę muszki - zamocowany bagnet https://picasaweb.google.com/lh/photo/gHUEiF8Go1cwxpiqL5OlpGlFQL93utafsjgvSNWcWxY?feat=directlink pozdro Edited February 25, 2011 by ziober Quote Link to post Share on other sites
konrad1313 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Witam wszystkich, czy miał może ktoś doczynienia z montażem kolby od Beryla wz. 96 do CM 0.40? dokładnie chodzi mi o wersję ze składaną kolbą. Wiem, że to ciężkie do wykonania ale widziałem sporo zamontowanych kolb a nikt nie chciał się podzielić tą jakże cenną tajemnicą jak to wkonać :D Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Bo to tajemnica, która pozwala zbijać kokosy :) A serio - trzeba wymontować całą obsadę kolby, następnie dremelkiem i pilniczkiem wydłubać ją tak, żeby tylna ścianka kolby beryla bez oporów przylegała do ścianki obsady. Wiercisz obie naraz i skręcasz mocno śrubą. Jeśli obsada kolby była stalowa, to wystarczy podkładka, jak znalowa, to potrzeba będzie jeszcze z drugiej strony ("od strony gearboxa") wstawić kawałek blaszki, tylko potem trzeba pilnować, ze by nie blokowała płytki selektora. Jak już masz skręcone obie rzeczy, to możesz montować w body. Trzeba będzie wcześniej zaspawać stare dziury, dospawać przedłużenie body, a samą obsadę wmontować milimetr dalej, niż była wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
ziober Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 czołgiem ile kosztuje teraz łoże plastikowe od miniB ? kupował ktoś ostatnio ? Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 286 zł netto na listopad 2010 :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
ziober Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 a umie ktoś to taniej zrobić ? ris cnc z alu kosztuje u skośnych połowę tego !!! Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Ja robię. PW. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Wstaw zdjęcie takiego łoża, jak możesz oczywiscie :wink: Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 To wszyscy widzieli :wink: Chodziło mi raczej o widok samego łoża w lepszej rozdzielczości. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 ... Tanio i solidnie :) To fakt, jestem pełen podziwu dla Twojej pracy. Quote Link to post Share on other sites
M4riusz Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Witam ostatnio zabrałem się za przerobienie cm.048 na beryla i mam problem - gdzie dostanę okucie trzymające chwyt przedni i nakładkę na lufę? Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 (edited) allegro , szable.pl .Albo zadzwon do łucznika :) Edited March 13, 2011 by nori104 Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Jeżeli chodzi Ci o to http://szable.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=265&category_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl to w FB Radom kosztuje 92 zł z groszami, natomiast na allegro jeszcze sie z tym nie spotkałem, zaś szable.pl sprowadzają te części od Łucznika. Więc wg mnie opłaca się to wziąść od fabryki, no chyba że lubisz majstrować w metalu to sobie sam taką sprawisz :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 (edited) Beryl by Sab93 (Robot) work in progress :wink: https://picasaweb.google.com/SSab93/Beryl# Skopali mi urządzenie wylotowe, ale przynajmniej mam jednoczęściową stalową lufę, więc ogólnie nie jest źle. Jeszcze tylko kilka dupereli, potem dopieszczenie i będzie cacy :icon_biggrin: Zastanawiam się teraz czym tą lufę pomalować żeby było trwale. :zastanawia: Ktoś ma jakieś pomysły? :wink: Edited March 13, 2011 by Sab93 Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 "Kupimy spraja, bedziem malować..." Sab, ile Cię taka lufka wyniosła? Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 100 zł wraz z urządzeniem wylotowym. Załatwiane po znajomości. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 (edited) Było na allegro kiedyś za 120zł. Pozostaje zamawiać z łucznika, albo zrobić swoje na bazie okucia od repliki. Napisz maila do łucznika, do działu handlu i marketingu i po otrzymaniu wyceny możesz od razu zamawiać. I napisz potem do mnie pw, to może dorzucę się do zamówienia. Zastanawiam się teraz czym tą lufę pomalować żeby było trwale. :zastanawia: Ktoś ma jakieś pomysły? :wink: Lakierowanie proszkowe. Spreje i oksydy zejdą, poza tym Beryl nie był oksydowany, więc nie będzie to wyglądać ładnie :) Edited March 13, 2011 by Dread Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Duży i mały :icon_biggrin: mały to moja wersja klamki która już tu była :wink: "oddam" łoże do mini beryla trochę kleju i inwencji twórczej i powinno jeszcze posłużyć. http://img853.imageshack.us/g/20110303613.jpg/ info na pw Poszło PW Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted March 14, 2011 Report Share Posted March 14, 2011 Zaszło parę zmian od ostatniego razu: - psiknąłem gdzieniegdzie farbą - szyna na dekiel od commando doszła Jeszcze została mi tylko rura gazowa i obsada łoża i będzie gotowy Uploaded with ImageShack.us Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts