x54 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Był faza odlewania podstawy szczerbinki do mini beryla - ale był to eksperyment nieudany. Tam faktycznie żywica była za cienka i nie dawała rady. Tu mamy solidne były (będa jeszcze poprawki) i zapowiada się solidna rzecz. Za jakiś tydzień jak żywica osiągnie finalną twardość zrobię testy wytrzymałościowe :-) Faktura powierzchni i odwzorowanie szczegółów są więcej niż zadowalające (oczywiście muszą popracowac nad tym,żeby forma w całości się wypełniła. Za wilgotno podobno było w warsztacie czy coś.... nie znam się. Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 dobre otwory odpowietrzające i każda forma się wypełni ;) Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Dadzą radę, nie takie rzeczy mi odlewali. Quote Link to post Share on other sites
Guest ciapek22 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Skoro inni mogą to i ja. Wrzucam zdjęcia mojego "beryla". Wiem że jeszcze daleko mu do bycia berylem z prawdziwego zdarzenia ale podstawa przynajmniej jest. Brakuje mu berylowej podstawy szczerbinki i muszki. Na korpusie co prawda jest jaskółka ale dzisiaj znalazłem imbusa i ją odkręcę. Na zdjęciach brakuje przedłużki lufy z tłumikiem ale akurat była u kolegi. U Pana Koksos-a kupuję selektor na prawą stronę. Piszcie co jeszcze muszę zmienić żeby był bliżej oryginału. x54 jaka cena będzie tych odlewów ? http://postimg.org/gallery/2fglt2fm/1c3d4bd7/ Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Nie wiem na razie, niech zrobią dobre i powiedzą co za to chcą w tym zakładzie.. W sumie im więcej chętnych tym cena formy się rozbija na więcej osób. Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Ostatnio nabyłem obsadę łoża do mini, radość szybko się zmieniła w konsternację, gdy okazało się że kolucho nie tylko jest pęknięte, ale też zwichrowane KLIK KLIK, a tu po dzisiejszej przeróbce KLIK KLIK KLIK. Sami oceńcie. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Ostatnio nabyłem obsadę łoża do mini, radość szybko się zmieniła w konsternację, gdy okazało się że kolucho nie tylko jest pęknięte, ale też zwichrowane KLIK KLIK, a tu po dzisiejszej przeróbce KLIK KLIK KLIK. Sami oceńcie. łoo konkretnie to zrobiłeś :) a jakim sposobem to "wypełniałeś" ? Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 No to masz "misia uszatka" z jednym uszkiem bardziej. Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 (edited) łoo konkretnie to zrobiłeś :icon_smile: a jakim sposobem to "wypełniałeś" ? Spawanie Co do wielkości oczek... wiadomo idealnie równe nie są, na ostatniej focie wyszedł "efekt piłowania". Przez pól wieczoru siedziałem i przyglądałem się tej obsadzie i mogę powiedzieć tak że z 15cm widać jakąś różnice, ale z 0,5 m już nie. Edited October 17, 2013 by mbiechu Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 czym spawałeś ? migomatem ? Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 Badzro dobrze Ci to wyszło (Nie wiem jakim talentem trzeba być, żeby zniszczyć taką część :P , można to porównać to porwania ładownicy z miwo ) Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 (edited) @ Michael_Corleone Tak. Migomatem Dzisiaj się zajmę jeszcze wyprostowaniem tej blachy w którą wchodzi łoże (miejsce pomiędzy koluchem a "kostką" z otworem na lufę), jak bedzie możliwość to się jeszcze wypiaskuje ...i chyba więcej nie da się juz zrobić. Edited October 18, 2013 by mbiechu Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 Tu macie kolbe od ostrego beryla niestety nie na moją kieszeń :( http://allegro.pl/kolba-do-wz-96-beryl-oryginal-wp-i3637405791.html Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 (edited) Jak kolega przetestuje te odlewy, to będe chętny na komplet do mini. Oczywiście jeśli ceną nie zabije Pytanie , masz możliwośc odlewania z czarnej zywicy ? bo malowanie czegoś takiego ssie. Edited October 18, 2013 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Nie wiem zapytam się. Malowałem jak do tej pory inne rzeczy farbkami do murów "molotov" i mogę powiedzieć, że to bardzo dobre niemieckie farby :-) Quote Link to post Share on other sites
TOMEK1022 Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Mam takie może głupie pytanie ale: Czy nitując ponownie ogon kolby do korpusu można użyć tylko tych nitów zrywalnych czy się da te rozklepywane tak jak jest w stocku Jeśli tak to jak je "rozklepać" Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 (edited) Jeśli chodzi nakładkę to młotkiem się jej nie da uszkodzić. Wymiarowo jest ok wchodzi w podstawę szczerbinki elegancko. Niestety za duży frez i szczeliny są do bani - na szczęście to egzemplarz testowy, do malowania tez się nie przykładałem ale mimo walnięć młotkiem farba nie odleciała. No i jest zbyt błyszcząca. Edited October 20, 2013 by x54 Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Mam takie może głupie pytanie ale: Czy nitując ponownie ogon kolby do korpusu można użyć tylko tych nitów zrywalnych czy się da te rozklepywane tak jak jest w stocku Jeśli tak to jak je "rozklepać" Możesz użyć zrywanych ale stalowych. Dają rade. Jesli się upierasz przy zaklepywanych , to bez narzędzi dobrych możesz mieć problem. Generalnie ja jak mam trudny dostęp to je rozbijam punktakiem , lub ewentualnie możesz sobie przerobić nożyce do cięcia grubego drutu o w ten sposób Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Szyny wyszły w końcu dobrze Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Dorobiłem "półeczkę" (tego nie miałem w oryginale ale dobre zdjęcia i owszem) więc ostatni element tez już będzie można odlewać. Znalazłem pigmenty do żywic. Będzie wszystko robione cacy. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 A montował ktoś z was podstawe szczerbinki od ostrego tantala np do rk-06 ? bo mam taką i w miejscu na lufie gdzie wchodzi podstawa szczerbinki jest za duża średnica, niby to nie problem bo będe toczył lufe ale ciekawi mnie jak ma ona się do reszty części przy body ? bo widze że wgl jest jakaś mniejsza niż ta stockowa od ak74. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Lufę trzeba stoczyć, żeby weszło. Ogólnie części od ostrego są minimalnie mniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 a nie wiesz jak będzie się miała podstawa szczerbinki do body ? nie będzie żadnych "luk" (z racji że jest mniejsza) bo chcem toczyć nową lufe ale nie wiem jak jeszcze jest z pozostałymi elementami jak muszka okucie łoża itp bo chcem zrobić replike full stal to będe tro wymieniał i najprawdopodobniej będe wkładał części od ostrego i nie chcem wytoczyć lufy a później się okaże że coś jeszcze będzie inne a nie mam tyle kasy żeby kupić wszystko odrazu niestety :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Będzie minimalna przerwa pomiędzy obsadą lufy a podstawą szczerbinki, w momencie zamontowania ostrej obsady mikroszczelinki znikną. Tocz, nie obawiaj się :) Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 więc moge toczyć taką jak w rk-06 tylko miejsce do obsadzenia podstawy szczerbinki troche bardziej stoczyć ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts