asgszczepan Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Tantalowa podstawa też jest węższa niż repliczana , wiec bedziesz miał po bokach po milimetrze luzu. Z tego co pamiętam Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Mam tantalową podstawę zamontowaną co prawda do cm 048 i jest minimalna różnica po bokach ale nie przeszkadza i nie lata jak dobrze zakołkujesz podstawe. Quote Link to post Share on other sites
Michael_Corleone Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 a jak jest ona montowana w ostrym skoro nie ma w niej otworów na kołki ? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 (edited) Jest wyprowadzony otwór, ktory trzeba przewiercić na wylot. Napewno go już zauważyłeś. Jak masz dobre wiertło i wiertarke stołową o regulowanych obrotach to napewno sobie poradzisz z tym w 3 minuty :icon_smile: Poczytaj sobie o konstrukcji AK, bo widze ze elementarna wiedza się kłania :) Edited October 28, 2013 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 (edited) Otwór wywiercany jest jak część już jest osadzona na lufie. Robione to jest tak, dla tego, żeby części były ze sobą w 100% prawidłowo i precyzyjnie połączone. (Lufa też od razu nie ma miejsca na kołek). Edited October 29, 2013 by Koksos Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Dokładnie tak jak piszesz :) w podstawie muchy tez tak było. Jednak w org nieużywanych częściach do PK już tak nie było, i były normalnie przewiercone juz otwory. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Szczepan a może tak mieliśmy z częściami od PK bo były z demontażu? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 (edited) Zależy jak to rozumieć, bo jak z demontażu nieużywanych karabinów, to się zgodze. Bo były funkiel nówencje bez żadnej ryski ani wewnątrz, ani zewnątrz. - chyba że po renowacji. Generalnie to Ch** wie :) Edited October 29, 2013 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 Mogły też być zastępcze kiedyś trafiłem na neodyma koło JW kilka pokryw od ak bez żadnych numerów, a jak dobrze pamiętam te części od PK nie miały takowych. Quote Link to post Share on other sites
Koksos Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Mam pytanie odnośnie ostrego Beryla: Kupiłem oksydę na zimno, położyłem ją na oryginalne srebrne suwadło od AK, i muszę przyznać, że pokrycie daje bardzo dobry efekt. Pytanie: Nie wiecie, czy w Berylach wszystkie części są oksydowane, czy niektóre są malowane? Chciałbym zrobić jak najwiarygodniejszą replikę. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Beryle w ogóle nie były oksydowane. Były malowane w całości. Niektóre serie fosforowane. AKMSy były oksydowane. Edited November 6, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Oksyda na zimno to jest G****. :) zetrze Ci sie zaraz. - wiem z doświadczenia, tez byłem zajarany tym. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Beryle w ogóle nie były oksydowane. Były malowane w całości. Niektóre serie fosforowane. AKMSy były oksydowane. Masz na myśli fosforanowanie - fosfatowanie, parkeryzacje. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Chyba tak, ja chemikiem nie jestem. Co do oksydy, najlepsza jest na gorąco i najładniej wychodzi po piaskowaniu powierzchni. Quote Link to post Share on other sites
bart98 Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Panowie jak rozwiązaliście problem przełącznika rodzaju ognia żeby był funkcjonalny (oczywiście bez trybu 3 strzałowego) i żeby serwisant mógł wyjąć takiego gearbox'a? Bo kupiłem ostatnio wersję z śrubą i nie wiem jak to wpakować :( Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Pytanie może z berylem nie zbyt mocno związane ale czy takie łoże trzeba jakoś wzmacniać? chciałem podokręcać do niego szyny ris (najprawdopodobniej od g36c, te krótkie) na dół i boki Quote Link to post Share on other sites
tymom Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Witajcie, Mam pytanie do znawców tematu. Jestem szczęśliwym posiadaczem Beryla od ARESA. na chwilę obecną replika jest używana około 7 miesięcy i jest wszystko ok. Ponieważ nie jestem zwolennikiem zbieractwa replik. Często wymieniam w niej sobie prężyne w zależności od potrzeb FPSowych. Niestety jedynym moim problemen jest to ze cieżko się nią operuje w budynkach (sprawa oczywista). I tu moje pytanie. Czy ma ktoś z Forumowiczów wiedzę czy da się przy zakupie części oryginalnych bądź kopii zmodyfikować tą replikę na miniberyla ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Da się, Jakim przerobił. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Pytanie może z berylem nie zbyt mocno związane ale czy takie łoże trzeba jakoś wzmacniać? chciałem podokręcać do niego szyny ris (najprawdopodobniej od g36c, te krótkie) na dół i boki Rozumiem, że to oryginał z allegro? Nie trzeba wzmacniać. Śruba M5 albo M6 i nakrętka + podkładka wystarczy w zupełności. Sam mam tak zrobione w chwycie od Beryla. Quote Link to post Share on other sites
tymom Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 (edited) Czy ma ktoś może schematy wymiarów pod mini beryla? dla poniższych elementów. jak tak to prosiłbym o emaila: poplonski@centylio.pl + pytanie czy obsada łoża od beryla bedzie pasowala do miniberyla? Edited November 12, 2013 by tymom Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Obsada nie będzie pasowała. Łoże RIS do mini jest na works11. Quote Link to post Share on other sites
tymom Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 A skąd można muszkę dopasować? oraz Podstawę szczerbinki? i obsadę ew. można z czegoś innego dopasować? Bo lufe zewnętrzną sobie wytocze tłumik płomienia też. Łoże RIS z Worksów 11 wezme Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 (edited) Ewentualnie, na allegro jest podstawa szczerbinki. (albo była) W tym temacie parę stron wcześniej gościu sie ogłaszał który robi plastiki do mini i podstawę szczerbiny. Co do okucia... trudno raczej, poszukaj orginału. Muszkę od AKS-74U. Wystarczy lekko przerobić. Ponadto, jest rusznikarz, który robi customy dla taiwana. Kiedyś sprzedawał kopię muszki do miniaka. Edited November 12, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Rozumiem, że to oryginał z allegro? Nie trzeba wzmacniać. Śruba M5 albo M6 i nakrętka + podkładka wystarczy w zupełności. Sam mam tak zrobione w chwycie od Beryla. no właśnie nie mam oryginału niestety tylko plastik od rk-02 budżet na razie nie pozwala na oryginał Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 Też da radę bez obaw Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts