Kiwi Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Witam! Oglądam właśnie "Historię oręża" w Discovery (nie śmiać się jeszcze ;) ) i pokazywali granatnik w stylu M79 , tylko że z magazynkiem rurowym pod lufą. Co to za broń, ma ktoś jakieś informacje o tym? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Chodzi o ten? http://www.combat.ws/S4/MILTERMS/IMAGES/M79PUMP.JPG ;) Nie jestem znawcą, i zapewne ktos bardziej kompetentny się wypowie, ale z tego co kojarzę, jest to granatnik (chyba na bazie m79) stworzony dla Navy Seals. Tylko trochę za ciężki był. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 http://world.guns.ru/grenade/gl28-e.htm Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 19, 2010 Author Report Share Posted January 19, 2010 O, dzięki wielkie. Nie znałem nazwy niestety. Edit: Ja pierdzielę, naprawdę ciężkie. Wie ktoś jak się to sprawdzało w praktyce i ogólnie jak "się przyjęło" u Sealsów? Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Patrząc na fotki - Nie przyjęło się. Quote Link to post Share on other sites
kacaperek Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Ostatnio gdzieś czytałem, że sealsi znowu kombinują z podobnymi konstrukcjami i chcieliby mieć coś w tym stylu zamiast granatników rewolwerowych Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 20, 2010 Author Report Share Posted January 20, 2010 Po kiego? Złe są granatniki rewolwerowe? Fachowcem niestety nie jestem, ale wydaje mi się, że są bardziej praktyczne i mniej skomplikowane... Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 I wielkie jeśli chodzi o średnicę bębna. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 22, 2010 Report Share Posted January 22, 2010 Tyle że rewolwerowe są lżejsze ( w porównaniu do XM41 ) choć zapewne nowoczesne materiały i technologie umożliwią "zrównanie" mas takich granatników. Quote Link to post Share on other sites
kacaperek Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 "...broń ponownie wzbudziła zainteresowanie przedstawicieli jednostek specjalnych, które - wg. producenta - zamówiły partię nieco zmodyfikowanych granatników do testów. Nowe modele mają być wyposażone w kolby o regulowanej długości, chwyty pistoletowe i oczywiście wszechobecne zestawy uniwersalnych szyn montażowych." Z "Broni i amunicji" Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Jako że mieszkam na wsi gdzie nawet nie wiedzą że są takie gazety to zapytam się : artykuł jest w nowym numerze? i jakich granatników dotyczy? rewolwerowych czy omawianych wyżej podobnych do EX-41 [ chciałbym od razu przeprosić za popełniony wyżej błąd -> napisałem XM zamiast EX ] ? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 (edited) Broń i Amunicja 06 2009 (Listopad Grudzień). 9 stron o granatnikach rewolwerowych ale jakieś wzmianki o EX-21 też są. Opisane również Polskie konstrukcje. Jak się dokładnie przedstawia nie wiem, nie czytałem jeszcze ;) Edited January 25, 2010 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Dzięki :) czas zapolować w necie na gazetke :P Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Pomogę. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Numer zeszłoroczny to chyba jeszcze w kiosku albo już w archiwum a nie w prenumeracie :) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Specjalnie podkreślam wybrany fragment, który - być może - rozwieje Twoje wątpliwości dotyczące przekierowania: Prenumeratę można zamówić na okres 12 lub 24 miesięcy (numery specjalne dla prenumeratorów gratis). Można ją opłacić na poczcie, w banku, lub przelewem internetowym, korzystając ze standardowych druków przelewu/wpłaty gotówkowej, bądź z druków zamieszczonych w każdym numerze naszych czasopism. W ten sam sposób można też kupować pojedyncze egzemplarze archiwalne naszych czasopism. Następnym razem polecam jednak, zanim się coś - cokolwiek i gdziekolwiek - napisze, to jednak powoli i ze zrozumieniem przeczytać tekst źródłowy. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Dzięki Remov :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Ja ten numer kupiłem 4 albo 5 dni temu w Empiku ;) Także powinieneś jeszcze znaleźc, bez zamawiania :) Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Ja już też dorwałem właśnie w empiku :) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 Super. Ja dziś niestety nic nie kupiłem. Może inni użytkownicy się wypowiedzą czy kupili dziś jakąś prasę i gdzie? :? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts