mg schutze Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Jantar-M wz 2005 Witajcie. Jak zapewne wielu z Was czytało weszła na rynek seria 5 sztuk w/w repliki. Cena jednakoż odstraszyła niejednego. Wpadłem na pomysł jakby tu wejść w posiadanie jednego takiego cudeńka. Pozostała mi tylko jedna droga... droga Adasia Słodowego. Mianowicie „Zrób to sam”. Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie zamierzałem na replikę wydać więcej niż 1000 pln Od razu powiem , że nie posiadam żadnych wyspecjalizowanych narzędzi poza wiertarką i pistoletem do kleju na gorąco, a do zmontowania repliki nie użyłem nawet imadła. Poniżej kosztorys i rys historyczny ;) Replika AK-74 ~250 pln (uszkodzona używana) Łoże beryl plus 3 nakładki 150 pln Urządzenie wylotowe Tantal 65 pln MOSFET optoelektroniczny ~250 pln Tuning wew (używane części) ~200 pln Koszty materiałowe ~50 pln Wychodzi nam ~950 pln. Wiadomo, ciężko się w tym zamknąć, a jeszcze pozostał zakup EoTecha 552 czyli jakieś 250 pln. Wychodzi więc, że budżet przekroczę o około 200 pln (nie jest tak źle J ) Po ciężkich targach i poszukiwaniach przyszła do mnie replika AK Oczywiście po kilku minutach wyglądało tak J A założenie było takie. Następnie zabrałem się za nowe body. Zrobione jest z blachy stalowej pozyskanej z ... starej obudowy od kompa J Zdjęcie z poglądowym łożem od AKM. Po następnym dniu walki... Zamocowałem body do body :D i chwyt pistoletowy, oraz przedłużyłem lufę. Wystartowałem też z przeniesieniem spustu. (na razie mechaniczne) Zamiast szyny oryginalnej dałem przerobioną od G 36C (może kiedyś wymienie) Po kilku dniach zakończyłem nierówną walkę o przeniesienie mechaniczne niestety poległem. Podniosło to koszta o MOSFET z 3 burst ale chyba bardziej to odwzoruje replikę. Dokończyłem też ramę kolby. Po dopiłowaniu i zakończeniu szpachlowania tego co niepotrzebne wyszło mi coś takiego. Po malunku wyszedł całkiem inny jakiś taki ładniejszy J Dalej czekałem na łoże i nakładki niestety sprzedawca się wykruszył i musiałem szukać innego dostawcy. W związku z tym zabrałem się za kolbę którą zrobiłem (oczywiście domowym sposobem) klejem na gorąco. Wyszło na to 5 prętów co daje nam kwotę 2,50 pln :D Na razie (bez łoza i nakładek) wygląda tak: Czekam teraz na dostawę (łoże nakładki, urządzenie wylotowe) i replika będzie dokończona wizualnie. Oczywiście dalej brakuje mi MOSFETU i EoTecha, ale to już jak firma GATE się uwinie (lub dostane używany) i raczej na początku marca (kwestie finansowe). Chciałem jeszcze dodać, że z kosztów odjąć należy sprzedaż części pozostałych po AK. Do dzisiejszego dnia odeszło mi około 100 pln. Pozdrawiam mg schutze G.S.P. Praetorians Cohortes Landkreist Marienwerder. P.S. Resztę zdjęć zapodam jak ukończę replikę J Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Trochę się nie zgadza z oryginałem (tył za szeroki), ale mimo wszystko wielkie gratulację. Pomyśl trochę nad innym koszykiem, pogadaj z G&H jak oni to rozwiązali (chyba po prostu zastosowali inny koszyk właśnie). Albo zastosuj Gearbox 6. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 6, 2010 Author Report Share Posted February 6, 2010 Trochę to za mało powiedziane :) Raczej chłopaki nie zdradzą mi tajemnicy zawodowej ;) A o GB ver 6 nawet nie myślę nie takie było założenie :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Zastosowali GB 3 wiec na pewno jest tam koszyk bo jakimś dziwnym kątem. Napisz może sprzedadzą sam koszyk. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 Kolejne postępy ... Czyli łoże plus nakładki na miejscu i umocowane na zicher :) Odrzutnik już do mnie idzie i pewnikiem będzie na poniedziałek :) Muszę jeszcze popracować z szyną bo troszkę za nisko wyszła. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Gadałem z G&H i niestety koszt mocowania silnika to ok 4 stówy :/ Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 Gadałem z G&H i niestety koszt mocowania silnika to ok 4 stówy :/ Nieźle się cenią ... no ale jak ich replika kosztuje 2200 to już wiemy dlaczego :) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Popracuj nad kosmetyką, replika sprawia wrażenie że została zrobiona z plasteliny. Ogólnie pomysł genialny i gratulacje za dobre rozwiazania. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 Popracuj nad kosmetyką, replika sprawia wrażenie że została zrobiona z plasteliny. Ogólnie pomysł genialny i gratulacje za dobre rozwiazania. No niestety, to urok nieużywania imadła i giętarki :/ W "realu" wygląda zupełnie inaczej ;) Dzisiaj przemalowałem jeszcze raz i zamalowałem maskowanie frontu. Czekam na odrzutnik. Dzięki za dobre słowo. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 14, 2010 Report Share Posted February 14, 2010 Przede wszystkim gratuluję pomysłu i realizacji. Jak zobaczyłem tytuł tematu, to pierwsze o czym pomyślałem, że będzie to kolejny temat w stylu "eee, chłopaki, jak zrobić jantara poniżej 1k zł?" i setki odpowiedzi w stylu "nie da się, bo chłopaki z g&h wydali na to dwa tysiące". A tu takie miłe zaskoczenie, nie dość, że ładny temacik, to jeszcze okraszony zdjęciami licznymi i dużymi. Wielki szacun. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 14, 2010 Author Report Share Posted February 14, 2010 (edited) Dread dzięki. Dzisiaj odbyło się próbne strzelanie. Na dystansie 30m kulki lecą jak po sznurku (lufa 500mm 6,08mm) niestety muszę zakupić gumkę HU. Poniżej dotychczasowy kosztorys i dalsze zakupy (uległ znacznie zmianie). Replika AK-74 ~250 pln (uszkodzona używana) po sprzedaniu kolejnych części wyszła mi 180 pln i dalej mam części. Łoże beryl plus 3 nakładki 150 pln Urządzenie wylotowe Tantal 45 pln MOSFET 3 burst 150 pln Tuning wew (używane części) ~200 pln Koszty materiałowe ~50 pln razem 775 do tego koli który nowy kosztuje 250pln (myślę nad używanym) Dotychczas wydałem około 430 pln (liczyłem z odrzutnikiem) a wygląda jak wygląda :) Pozdrawiam Edited February 14, 2010 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 Doszło urządzenie powrotne... Quote Link to post Share on other sites
siannko Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Witam myślałem nad czymś podobnym tylko jakbyście mogli mi wytłumaczyć jak przenieść spust przed magazynek bo głowie się nad tym i jakoś nic nie mogę wymyślić (nie otwierałem gb bo na gwarancji Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 (edited) Witam myślałem nad czymś podobnym tylko jakbyście mogli mi wytłumaczyć jak przenieść spust przed magazynek bo głowie się nad tym i jakoś nic nie mogę wymyślić (nie otwierałem gb bo na gwarancji No to pozostaje Ci jedno. Zmontuj nowe styki w nowym body, i puść przewody do przodu wyłączając styki w GB. Najlepiej do tego kup mosfet i zamontuj. W razie czego masz tylko przewody do wymiany. Edited February 15, 2010 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Jak dla mnie czad. Dobra robota! Sam od jakiegoś czasu jestem fanem tego typu konstrukcji (nietypowe, wschodnie). Mam pytanie, skąd wziąłeś lub z czego i jak zrobiłeś tą gumową(?) stopkę kolby? Poza tym zapraszam do mojego, z resztą pokrewnego tematu: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=73537&st=0 Pozdrawiam Sławek Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 Jak dla mnie czad. Dobra robota! Sam od jakiegoś czasu jestem fanem tego typu konstrukcji (nietypowe, wschodnie). Mam pytanie, skąd wziąłeś lub z czego i jak zrobiłeś tą gumową(?) stopkę kolby? Poza tym zapraszam do mojego, z resztą pokrewnego tematu: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=73537&st=0 Pozdrawiam Sławek Pisałem powyżej ;) Klej na gorąco (taki w prętach) co prawda niezbyt to wyszło ale zawsze to lepsze niż dłubanie z gumy. Jak zrobisz sobie dobrą formę to wyjdzie Ci elegancko :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Doszło urządzenie powrotne... Nie chodzi Ci czasem o urządzenie wylotowe? Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 15, 2010 Author Report Share Posted February 15, 2010 Nie chodzi Ci czasem o urządzenie wylotowe? Tak, dokładnie :) Myślę o jednym pisze o drugim :) Sorry za przejęzyczenie. Skończyłem zmianę mocowania szyny RIS. Za podstawę posłużyły mi docięte reszty pleksiglasu. Tak się teraz prezentuje: Juto robię mocowanie paska i na tym narazie kończę. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 15, 2010 Report Share Posted February 15, 2010 Czy mógłbyś trochę dokładniej opisać technikę wykonania stopki kolby? Rozumiem że wykonałeś sobie formę i zalałeś ją roztopionym klejem. Interesuje mnie czego użyłeś do wykonania formy - gips, tektura? Czy stosowałeś jakąś warstwę zabezpieczającą przed połączeniem się kleju z formą? Czy bawiłeś się i topiłeś klej w pistolecie czy zastosowałeś jakąś szybszą metodę. Wydaje mi się że ta metoda jest dość interesująca i może wykorzystał by ją przy swoim projekcie. Nie chcę eksperymentować bo skoro Ty już jedną stopkę wykonałeś to może podzielisz się doświadczeniami. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 16, 2010 Author Report Share Posted February 16, 2010 Czy mógłbyś trochę dokładniej opisać technikę wykonania stopki kolby? Rozumiem że wykonałeś sobie formę i zalałeś ją roztopionym klejem. Interesuje mnie czego użyłeś do wykonania formy - gips, tektura? Czy stosowałeś jakąś warstwę zabezpieczającą przed połączeniem się kleju z formą? Czy bawiłeś się i topiłeś klej w pistolecie czy zastosowałeś jakąś szybszą metodę. Wydaje mi się że ta metoda jest dość interesująca i może wykorzystał by ją przy swoim projekcie. Nie chcę eksperymentować bo skoro Ty już jedną stopkę wykonałeś to może podzielisz się doświadczeniami. Oczywiście, że się podzielę wiedzą po to założyłem ten temat :) Formę robiłem z tektury, niestety ma właściwości samoprzylepne i trzeba to było traktować papierem ściernym. Możesz pokombinować z plastykiem, albo spróbuj z taśmą malarską. W kilku miejscach odchodziła od kleju bardzo ładnie nie zostawiając żadnych śladów. Sposób na zalanie to niestety cierpliwe zalewanie pistoletem. Pozdrawiam Marcin Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Dzięki za odpowiedź. Ja pomyślałem o lakierze do włosów jako zabezpieczeniu przed przywarciem kleju do formy. Nie mam pojęcia jak to się sprawdzi ale spróbuję. Najwyżej cienką warstwę będzie trzeba usunąć. Pozdrawiam:) Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted February 16, 2010 Report Share Posted February 16, 2010 Najlepszym sposobem na zabezpieczenie formy przed przyklejaniem do niej materiału jest wysmarowanie jej olejem. Najlepiej samochodowym (mineralnym) gdyż jest lepki i gęsty, będzie się dobrze trzymał. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted February 17, 2010 Author Report Share Posted February 17, 2010 No teraz bez EoTecha się nie pokazuje :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Najs! Z tego co wiem nie dysponujesz imadłem, by poprawić nieco kształt komory. Moja propozycja jest taka, byś wziął kawałek drewna o grubości dokładnie takiej, jak wnętrze komory, włożył ją do środka, a następnie położył całość na podłodze, od góry przyłożył czymś płaskim i stanął na całości. Dzięki temu komora przestanie być taka "plastelinowa". Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Nie lepiej wyklepać młotkiem? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts