Meche Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Składam już któryś raz GB i dalej nie mogę poprawnie ustawić zębatki tłokowej tak aby po oddaniu jednego strzału popychacz i tłok były ustawione w przedniej pozycji. Jak ustawić tego dzyndzla na zębatce tłokowej. Próbowałem już tak, że składałem tak: Nadal jest źle, oglądałem filmiki na mechbox.com i innych serwisach, ale dalej nie wiem, jak ustawić aby było dobrze Quote Link to post Share on other sites
Sebi_S Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Jakbyś nie ustawiał to i tak zatrzyma sie jak chce ,po to właśnie sie stosuje mosfety z AB (chamulcem) aby tłok ladował w startowej pozycji,sprężyna była jak najbardziej zluzowana i dysza z popychaczem była na luzie. Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Jak na moje oko to to jest dobrze złożone. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 Ale po takim założeniu sprężyna jest trochę naciągnięta Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 norma, bezwładność zebatek i tłoka, jeżlei popychacz ciezko chodzi to znaczy ze zebatka tłokowa jest za mocno do góry ustawiona ( za duzo podkładek pod zebatką tłokowa) Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 Podkładki są ustawione stockowo. Po dwie na zębatkę (jedna na górze, druga na dole). Da sie to jakoś wyeliminować? Czy taki zwykły mosfet jest w stanie temu zaradzić? Quote Link to post Share on other sites
Ravenkan Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 (edited) Jedyny sposób na to, żeby po cyklu tłok nie był zupełnie naciągnięty to zakup MOSFETa z AB (hamulcem), który hamuje silnik tuż po strzale. Zwykły mosfet poprawi rofa, czyli jednocześnie sprawi, że sprężyna będzie jeszcze mocniej naciągnięta po każdym strzale (większa bezwładność zębatek i silnika) Edited February 9, 2010 by Ravenkan Quote Link to post Share on other sites
Sebi_S Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Zwykły mosfet to pomoga nie tyle w podniesieniu rofa co reakcji na spust i temu że odciążamy styki kostki stykowej (przejmuje zadanie kostki) Co do napięcia sprężyny to po strzelance przestrzel replike na semi i tyle,a i tak nie da ci to gwarancji że spręzyna będzie maxymalnie rozpręzona, taki urok replik. Chcesz aby tłok lądował w swojej zerowej pozycji to tylko mosfet z AB i już. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 (edited) Lub delikatne ściąganie języka spustowego na auto. też ustawisz rozprężoną sprężynę, przy odrobinie wprawy. EDYTA: zapomniałem dodać (bo młodzież nideomyślna teraz ;-) ), że musisz delikatnie "pyrgać" tylko ten język, tak, żeby strzał nastąpił PO PUSZCZENIU języka. Wtedy silnik nie będzie miał siły tym już dalej obrócić i zębatki zatrzyma rewersal. Edited February 9, 2010 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted February 9, 2010 Author Report Share Posted February 9, 2010 Dzięki za cenne rady. Odkładam już pieniądze na Mosfet :) Sebi_S to ciągniecie sprężyny po strzale dzieje się również na SEMI Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Tego wszyscy się domyślają, ale Tuksiak opisał jak zrobić, żeby było "fajnie" ;-). Osobiście mogę potwierdzić ten fakt, można to zrobić bardzo łatwo na słuch, po kilku razach wprawa gwarantowana. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted February 10, 2010 Author Report Share Posted February 10, 2010 Jeszcze pytanie, bo z tego co mi się wydaję to w nierozbieranych GB nie ma tego problemu? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Jeszcze pytanie, bo z tego co mi się wydaję to w nierozbieranych GB nie ma tego problemu? Na szczęście, lub nieszczęście, bo tylko Ci się wydaje ;-). Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted February 10, 2010 Author Report Share Posted February 10, 2010 Czyli nie ma sensu bawić się z ustawieniem tej zębatki, bo i tak po każdym strzale ustawi się po swojemu? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Tak jest. Ja zamiast siedzeniu i na słuch ustawianiu tłoka, polecam 2 ostatnie strzały oddać na semi. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 AnR, lepsza jest jednak metoda "na słuch" ;) Jak masz mocniejszą batkę, to nieważne ile razy strzeliłbyś na semi, i tak tłok będzie naciągnięty (w moim przypadku do jakichś 80%)... Quote Link to post Share on other sites
szymon91 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Przy tym strzale na semi dysza ma być wysunięta czy wsunięta w stronę GB? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 8, 2012 Report Share Posted April 8, 2012 Wsunięta. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted April 8, 2012 Report Share Posted April 8, 2012 Zależy od zasilania. Z reguły powinna być wsunięta;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts