Styku Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Witam :) Szukałem odpowiedzi na tym forum, ale nie znalazłem. Chciałbym posłuchać opinii na temat okularów zwykłych przezroczystych i przeciwsłonecznych. Które lepiej sprawdzają się w gęstym lesie? Czy nie jest za ciemno w przeciwsłonecznych? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Najlepiej weź załóż jakieś przeciwsłoneczne w lesie i sam się dowiesz. Dla jednego ciemne może być ciemne a dla innego jasne. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Styku Posted February 21, 2010 Author Report Share Posted February 21, 2010 a czy okulary przeciwsłoneczne i przyciemniane to to samo? o tych http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2243 okularach mówie Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 (edited) Przeciwsłoneczne bardzo się przydają, ale tylko przy określonej pogodzie. Najlepiej mieć przezroczyste i przyciemniane, ale jeśli stać Cię tylko na jedne, to zdecydowanie przezroczyste. PS. A te uvexy z linku są bardzo fajne. Mam i zachwalam :) Edited February 21, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
_majster_ Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 (edited) przyciemniane i przeciwsłoneczne to nie zawsze to samo, w Uvexach akurat tak bo mają te różniaste filtry UV. Sporo tanich firm często olewa filtry UV i robi zwyczajnie ciemną szybkę co jest niezdrowe bo niszczy oczy. Edited February 21, 2010 by _majster_ Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Posiadam Guardery GC3 i używam praktycznie głównie szybki przyciemnianej. W lesie, pomieszczeniach, wszystko jedno. Czystą tylko na nocne manewry. To zdecydowanie kwestia indywidualna jest. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Wieczorem, w półmroku też używasz przyciemnianych? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 W zasadzie też. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Do lasu polecam żółte ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Wieczorem, w półmroku też używasz przyciemnianych? Ja np. w Uvexach I-vo, w podanej przez Ciebie porze totalnie nic nie "ogarniam". Nosze Bolle z przeźroczystą szybką na hełmie, jak się robi ciemno, Uvexy do kieszeni, a BolleX800 na nos. Oczywiście mówię o lecie, bo teraz praktycznie cały czas jest ciemno. :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
_majster_ Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 a ja tam w moich x-one ciemnych naginam cały czas, w lesie, na budynkach etc etc. Jedynie na strzelania nocne biore jasne. Ale fakt, miałem też żółte i w lesie są zdecydowanie lepsze od białych. No i od razu lepszy nastrój po założeniu :) tak słonecznie :P Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Ja z kolei w żółtych w lesie nie wyrabiam - z 5m potrafię przeoczyć nawet najmarniej zamaskowanego człowieka - wszystkie kolory zlewają się w jedno. Dla mnie do lasu to tylko przezroczyste. Za to do budynków żółte są już ok. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Wiecie jaki z tego morał: że każdy woli co innego i nie ma co trzymać się jednej opcji. ;) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 22, 2010 Report Share Posted February 22, 2010 Oraz morał drugi : w i-vo są wymienne szybki :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts