Viamortis Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 (edited) Przelewał ktoś pieniądze z Polski na konto w Hang Seng Bank? Są jakieś dodatkowe koszty przelewu oprócz prowizji w banku wysyłającym? Edited March 3, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Yuri Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 Koszty banku nadawcy + koszty banku odbiorcy Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 3, 2010 Author Report Share Posted March 3, 2010 (edited) Tyle że przelewając kasę do Bank of China nie płaci się prowizji dla banku odbiorcy. Interesuje mnie natomiast, jak to dokładnie wygląda w Hang Seng (prowizja dla odbiorcy? jakieś banki pośredniczące?), co można stwierdzić tylko w praktyce ;). Edited March 3, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Yuri Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Wysyłając przelew poza nasz cudowny kraj masz 3 możliwości rozłożenia opłat: a) Wszelkie koszta pokrywa nadawca b) SHA (Shared) Każdy za swój bank c) Wszelkie koszta pokrywa odbiorca Wyjaśnienie: a) Wysyłasz 100$ i to 100$ dociera na konto odbiorcy, a nadawce obciążają kosztami banku nadawcy + zryczałtowanymi kosztami banków pośredniczących i/lub odbiorcy b) Wysyłasz 100$ a odbiorca otrzymuje 100$-koszty swojego banku(w 99/100 są to mniejsze koszty niż te "zryczałtowane") - Opcja najtańsza c) Wysyłasz 100$ a odbiorca otrzymuje 100$ - koszty swojego banku - "zryczałtowane" koszty twojego banku. Czasami niezależnie od tego jaką opcję wybierzesz bank dodatkowo obciąża odbiorcę dodatkowym kosztem za sam luksus otrzymania przelewu z zagranicy(W wypadku BoA jest to 12$) Czasami niezależnie od tego jaką opcję wybierzesz bank dodatkowo obciąża odbiorcę kosztami "przewalutowania" jeżeli konto odbiorcy nie jest w takiej samej walucie jak przelew który przyszedł. To chyba wyczerpuje temat... Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 4, 2010 Author Report Share Posted March 4, 2010 (edited) To chyba wyczerpuje temat... Wyczerpuje, ale od strony teoretycznej. Chodzi mi o stronę praktyczną. Czy wysyłając kasę na konto w konkretnym banku, jakim jest Hang Seng, przyjdzie mi zapłacić prowizję bankom pośrednikom i Hang Seng'owi za ten przelew? Takich rzeczy nie da się dowiedzieć nigdzie w Polsce i dopiero wykonując przelew dowiadujesz się, jakie prowizje Ci naliczą. Dlatego na to pytanie może odpowiedzieć tylko ktoś, kto słał już kasę do Hang Seng i wie, jakie koszta musiał ponieść. Przykładowo, wysyłając pieniądze do Bank of China, bank naliczył mi tylko swoją prowizję, mimo wyboru opcji pokrycia całości kosztów przeze mnie. Żadnych dodatkowych kosztów (pośredników, czy prowizji Banku Chin). Kiedy o to wypytywałem przed przelewem, nikt nie potrafił mi w banku odpowiedzieć na to pytanie. Trzeba było wysłać kasę i pozostawało modlić się, żeby nie było żadnych dodatkowych prowizji ;) Edited March 4, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
crogool Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Wyczerpuje, ale od strony teoretycznej. Chodzi mi o stronę praktyczną. Czy wysyłając kasę na konto w konkretnym banku, jakim jest Hang Seng, przyjdzie mi zapłacić prowizję bankom pośrednikom i Hang Seng'owi za ten przelew? Takich rzeczy nie da się dowiedzieć nigdzie w Polsce i dopiero wykonując przelew dowiadujesz się, jakie prowizje Ci naliczą. Dlatego na to pytanie może odpowiedzieć tylko ktoś, kto słał już kasę do Hang Seng i wie, jakie koszta musiał ponieść. Żaden bank nie pali się do udzielenia odpowiedzi na ten temat, bo żaden nie zagwarantuje Ci jak zachowa się bank korespondent. Prowizja jaką płacisz w swoim banku wg tabeli opłat i prowizji to jedno. Jaką opcje kosztów wybierzesz, to drugie. Trzecie to jak owe oznaczenia potraktują banki pośredniczące w transakcji. Stąd najczęstsze sformułowanie koszty innych banków(jeżeli wystąpią). Koszty korespondentów są przeróżne. Od opłaty za egzotykę ;) po ulubione przez Jankesów przyp*** się do formatu danych (10$) - żeby było śmiesznie sami mają tak totalny bajzel, że głowa boli. Przykładowo, wysyłając pieniądze do Bank of China, bank naliczył mi tylko swoją prowizję, mimo wyboru opcji pokrycia całości kosztów przeze mnie. Żadnych dodatkowych kosztów (pośredników, czy prowizji Banku Chin). Kiedy o to wypytywałem przed przelewem, nikt nie potrafił mi w banku odpowiedzieć na to pytanie. Trzeba było wysłać kasę i pozostawało modlić się, żeby nie było żadnych dodatkowych prowizji ;) Wybór kosztów OUR powinno oznaczać: kasa którą przelewam ma dojść w całości. Za wszelkie koszty płacę ja (taka niespodzianka może nastąpić nawet do 6-ciu miesięcy po przelewie - sic!) Wybór kosztów BEN - wysyłam kasę, dzióbcie z niej co trzeba, jak się wam żywnie podoba. Dobre gdy wysyłasz kasę na prezent. Wybór BEN rzadko oznacza, że unikniesz opłat wynikających z Tabeli Opłat i Prowizji (na czym biedny bank zarobi jeśli zmaścisz dane w przelewie i kasa wróci?) SHA - koszty banku zleceniodawcy ponosi zleceniodawca. Koszty banków pośredniczących ponosi odbiorca przelewu. ... i tyle teoria. Nadal nie wiesz ile dojdzie. Na tym polu błyszczy/zaczyna błyszczeć jedynie EU, która wprowadza (z oporami) dyrektywę PSD . Na koniec ciernistej drogi, przelewy w walutach EU na terenie EU, mają śmigać w tempie maksymalnie D+2, po stałej, niewielkiej opłacie jak za przelewy lokalne. Co wynika z powyższych wynurzeń: ano tyle, że aby nie mieć problemów z płatnością MUSISZ, wysłać kasę z kosztami OUR. :uśmiech: ... i dużo wiary by uwierzyć, że nie dojdą jakieś dziwne koszta :) ps.: uderz na PW, postaram się sprawdzić jaki idą pieniądze z Twojego banku do odbiorcy ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 9, 2010 Author Report Share Posted March 9, 2010 ano tyle, że aby nie mieć problemów z płatnością MUSISZ, wysłać kasę z kosztami OUR. ... i dużo wiary by uwierzyć, że nie dojdą jakieś dziwne koszta Dlatego miałem nadzieję, że ktoś, kto już słał pieniądze z PL do HangSeng napisze mi czy mu naliczyli dodatkowe opłaty czy nie. Dzięki wielkie za starania Crogool i Yuri, bardzo doceniam :) ...i PW Ci Crogoolu wysyłam. Pozdrawiam Mortis Quote Link to post Share on other sites
ASG-666 Posted September 14, 2010 Report Share Posted September 14, 2010 Co wychodzi lepiej płatność przelewem czy paypalem ? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 14, 2010 Author Report Share Posted September 14, 2010 Zależy od banku wysyłającego i banku odbierającego, kwoty przelewu oraz kursu po jakim kupujesz dolary. Rozkmina jednym słowem jest tęga. Może jak podasz więcej informacji, to coś się wykombinuje. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts