Lechu2K Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Wiem że lekkie OT robię ale ... co do QR to w moim CIRASie MAR od Krakmana, musiałem skrócić linkę o dobre 20 cm, bo "zrzucanie" kamizelki wyglądało jak walka z cieniem i szarpanie obiema rękoma za linkę. Chrzanu, jak to wygląda w FSB ?? Linki nie za długie ?? Bo zamierzam do CIRASA CB dokupić sobie FSB w olivce. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Ja mam od Krakmana i tam rzeczywiście można trochę spróbować skrócić, bo na razie jest podobnie jak u Ciebie w cirasie. Z tego co zauważyłem w tej fsbe ze zbrojowni linki są trochę cieńsze więc mogą też być innej długości i co do nich się nie wypowiem ;) Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 W FSBE AAV od G&P wyglądało tak, że po pociągnięciu QR musisz jeszcze oderwać VELCRO które jest na całym boku i tych "szelkach" - nie da się inaczej zrzucić tej kamizelki - ona nawet obciążona trzyma się na rzepach. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 QR to ekhm... przemilczmy temat, ale to raczej wina samej konstrukcji kamizelki, a nie chińskiej kopii. Powiem tylko, że po wyciągnięciu sporych kawałków linki trzeba jeszcze rozpiąć rzepy, a wtedy to QuickRelease nie jest wcale takie quick. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 Zależnie od preferencji rzep na bokach i ramionach można po prostu całkowicie lub częściowo zaślepić - wtedy QR będzie działał bez problemu. Przypominam że FSBE to dosyć leciwa kamizelka i konstrukcja jej systemu QR jest dużo mniej przemyślana niż np. w CIRASie. Problemu nadmiernej długości linki (a w zasadzie 4 linek) QR w zasa dzie nie ma: po pierwsze, droga jaką te muszą przebyć by wypiąć klamry na bokach i regulatory na ramionach jest krótsza niż 10 cm. Po drugie uchwyt QR jest przyszyty do kamizelki na stałe i nie ma "wyrywania go" takiego jak w nowszych kamizelkach. Ze swojej strony polecam w FSBE trzy-cztery proste modyfikacje: - znaczne ograniczenie powierzchni rzepa na bokach i całkowite jego zaślepienie (ostry rzep zalepiamy kawałkami miękkiego rzepa) na ramionach. - dorobienie "poduszek" naramiennych w stylu CIRASA, wypełnionych pianką i podszytych siatką. Zdecydowanie poprawią komfort noszenia. - wymiana materiału wewnętrznego na siatkę konstrukcyjną (dorobić tylko wzmocnienia w miejscach mocowania kołnierza i ochraniacza krocza. Poprawi to komfort termiczny. - do krawędzi tylnego panelu wszyć prosty wewnętrzny cummerbund z szerokiej elastycznej gumy (8-12cm) zapinany na rzep. Utrudni to nieco zrzucanie tylnego panelu kamizelki za pomocą QR ale zdecydowanie podniesie komfort noszenia, bo rozłoży ciężar kamizelki. Konstrukcja FSBE kryje więc w sobie pewien potencjał modernizacji, krawców"taktycznych" - amatorów nie braknie choćby na www.kamizelki.prv.pl *)zaznaczam że mówię o orginalnym FSBE produkcji Point Blank, względnie jego dobrej kopii np. Guardera. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted August 14, 2008 Report Share Posted August 14, 2008 Właśnie brak cummerbunda jest dla mnie największą bolączką w tej kamizelce. Majta się na lewo i prawo. Drugi minus to to, że powierzchnia bocznych palsów jest znacznie mniejsza niż w cirasie przez to nie można jej tak obwiesić po bokach. Na przednim panelu upchałem 5 ładownic, dwie średnie/małe cargo i admin panel. Ot to wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 Jeśli chcesz mieć rozbudowane FSBE to obawiam się że będziesz musiał kupić MCAV. Więcej o nim w stosownym wątku na forum. A dodanie wewnętrznego, elastycznego cummerbunda fo FSBE jest w istocie banalne z krawieckiego punktu widzenia o ile ma się odpowienie materiały. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted August 15, 2008 Report Share Posted August 15, 2008 A ja mam AAV guardera w rozmiarze L. Noszę repliki płyt (po 2-2,5kg każda), i nie mam żadnych problemów z przesuwaniem się kami na mnie czy cuś. Z przodu mam 5 ładownic CQB, 2 medicale (jeden z apteczką, jeden na pierdoły), admina którego się pozbywam (na to miejsce wejdzie 2-3 kieszenie na granaty) oraz 2ładownice na magi do krótkiej. Z tyłu mam plecak hydracyjny guardera, kieszeń na radio. Po dociążeniu wazy wszystko jakieś 12-13kg i i po pociągnięciu za chwyt QR wszystko ładnie się rozkłada. Nie muszę nic zaślepiać, nic dodawać, jedyne co się mocno zastanawiam to poduszki pod ramiona bo "lekko" się wbijają :P Quote Link to post Share on other sites
maciek_sc Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 Moje pytanie brzmi jakie jednostki używają, lub używały kamizelek typu FSBE? Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 FR. Używał. FAST również. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 Jeśli mowa o AAV bo w komplecie FSBE I był też chestrig RACK. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Fakt - ale pytanie jest o kamizelkę a nie o chesta :) Więc z góry potraktowałem pytanie, jako pytanie o AAVkę. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Oficjalna nazwa chesta RACK to RACK Load Bearing Vest. Poza tym w FSBE I była jeszcze kamizelka MACK podobna do FLC ;) Quote Link to post Share on other sites
operator Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 Witam Szukam zdjęć FSBE w oliwce? Widziałem tylko w woodland i nasuwa mi się myśl czy w ogóle produkowano w oliwce? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 (edited) Nie było FSBE w oliwce. Kiedyś o tym było na forum. Edited January 6, 2009 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 6, 2009 Report Share Posted January 6, 2009 Systemu FSBE zielonego nie było. Zielone kamizelki AAV, bo pewnie o to chodzi, nie były kontraktowane, ale jeżeli już to robione na zamówienie. Point Blank ma je w swojej ofercie w standardowo wielu kolorach poszyć: Black, Woodland Camo, Desert Camo, Urban Camo, Blaze Orange and Tan Ale zawsze można zmieniać kolor przy większym zamówieniu. Quote Link to post Share on other sites
Pawelski Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Najbardziej zbliżone kolorem do kontraktowego CB są kamizelki robione przez firmę Pantac (Błędy w cytacie poprawiłem, ludzie kochani, nauczcie się pisać, bo to aż strach. :P ) Prawda, aczkolwiek i Pantac nie idealny - jest za ciemny. Świetne CB miałby Guarder, gdyby nie różowe PALS-y. G&P trochę bliżej do khaki. Nigdy nie widziałem na żywo Flyye, ale może być też niezłe, ktoś porównywał z kontraktowym, np. z LB Tech/AITES? Quote Link to post Share on other sites
asus24 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 witam! mam problem otóż kupiłem Kamizelke Taktyczną AAV FSBE - Woodland[A.C.M] i nie pasuje do munduru. Zdjecie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/560904029b9a5fc6.html Czy mozna cos zrobic zeby barciej byla podobna do munduru? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 OMG!11oneone Kupujesz kopie i to takie kiepskie i się dziwisz??? Rozwiązanie: 1 - sprzedać tą i kupić inną - LEPSZĄ 2 - kupić spraye i pomalować tą Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 sprzedaj.. kup LBV lub FLC :P Quote Link to post Share on other sites
loginald Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 (edited) Ani mundur ani kamizelka nie ma odpowiedniego koloru. Tak jest jak się kupuje najtańsze rzeczy. Trzeba było brać kamizelkę w Olive. Odrazu mówię, ze też nie będzie idealne bo ich oliv to nie OD czy RG. Edit: literówki. Edited March 11, 2010 by loginald Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Dopiero zerknąłem na zdjęcie po tym jak przeczytałem post Loginalda i patrze, że mundur by milshit ;/ Najlepsze, że w cenie tego milshita byś miał kontraktowe bdu. Quote Link to post Share on other sites
asus24 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 za kamizele i mundur dalem razem 55zl xd wiec duzej straty nie ma. Mozecie mi polecic jakis dobry sklep z militariami ? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 jasne! www.allegro.pl :F http://www.azymut.waw.pl/sklep/ www.specshop.pl :P www.asgshop.pl :P Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 Jak się przybrudzi, wytrze, spłowieje - to będzie OK ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts