robertas3 Posted October 4, 2004 Report Share Posted October 4, 2004 Witam! Jakis czas temu zepsula mi sie sprzynka (sig229) i niedawno postanowilem ja naprawic i w zwiazku z tym mam pewien problem. Chodzi o to, ze ukruszyla mi sie taka drobna czesc w zamku. Znalazlem odpowiedni kawalek metalu, ale niewiem czym mozna by polaczyc ABS z metalem. I jest jeszcze jeden problem. To polaczenie musi byc trwale, poniewaz na tym opiera sie sprezyna. Byl bym wdzieczny za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
QASZ Posted October 4, 2004 Report Share Posted October 4, 2004 jedyne co może to złapać to "Hester Metal" ale to cholerstwo trudno znaleźć w sklepach - bo zdaje sie że poza tym klejem nawet poxipol nie łapie Quote Link to post Share on other sites
robertas3 Posted October 5, 2004 Author Report Share Posted October 5, 2004 A wiec najlepszym wyjsciem bylo by sklejenie tego "Hester Metal'em", a nastepnie to wszystko wzmocnic. Poszukam tego kleju, a jak nieznajde to chyba zostaje mi tylko Poxipol. A tak czy inaczej postaram sie to wzmocnic, chociaz niewiem czy bedzie tam odpowiednoi duzo miejsca. Jak bym mugl to zrobil bym fotke, ale niestety niemam do tego warunkow. A tak wogule kiedys prubowalem to skleic Distalem, ale nawet nie wystrzelilem calego magazynka i klej puscil. Quote Link to post Share on other sites
WOjtas^ Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 Hmm, a pekniete body czym łatac? Pekniecie jest od szyny (glupi system w sigu - szyna montazowa gorna jest montowana na "odpychanie". Wklada sie bolec w jedno miejsce, druga strone wsuwa w takie cuś, i sie rozpucha je za pomoca śruby :/. No i za monco rozkrecilem... Ostatnio pekniecie wydluzylo sie, wiec chce zapobiec dalszemu. Co polecacie? Czy moze jakies klejenie na cieplo? (no w serwisie samochodowym w ktorym zajmuja sie zderzakami :P)? Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 Podobno żywica epoksydowa, jest mocna jak spaw kiedy wyschnie. Quote Link to post Share on other sites
QASZ Posted October 5, 2004 Report Share Posted October 5, 2004 robertas3 - Hester Metal jest już spoiną i wzmacniaczem w jednym (tylko go dobrze zmieszaj) poza tym dobrze oczyść i zmatów powierzchnię którą kleisz. WOjtas - tak jak powiedział Mamut - jeśli to plastik to żywica i jechane z koksem :-) powinno trzymać że hej - tylko sobie łapek nie sklej :D Quote Link to post Share on other sites
robertas3 Posted October 6, 2004 Author Report Share Posted October 6, 2004 Kumpel mowil ze przyniesie mi jakiejs zywicy (jest blacharzem i mowil ze w pracy maja jakas dobra), ale nawet niewie jaka to jest i chyba najpierw tego sprubuje. Chociaz w sumie niewiem czy polaczy metal z ABS'em. Quote Link to post Share on other sites
Mogat Posted October 8, 2004 Report Share Posted October 8, 2004 żywica jest chyba najlepszym tworzywem do napraw replik jakie spotkalem.jest bardzo wytrzymala mam cylinder odlany z zywicy i jest luz juz 2 miechy bez problemu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts