Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

pytanie a propo ag36 jest krotkie czy wersja shorty istnieje w oryginale czy jest wymyslem smokeys?
Nie spotkałem się dotąd z tego rodzaju wersją Anbaugranatwerfer 36. Innymi słowy, gdybym miał obstawiać, to jest to jedynie airsoftowa impresja na temat.

Granatnik AG36 oczywiscie istnieje ( http://www.hkpro.com/ag36.htm ) i jest uzywany w dluzszych (niz G36C) karabinach. Natomiast, jak zrozumialem, pytanie dotyczylo jego wersji "obcietej", przystosowanej do G36C (bo tylko taki model guna jest produkowany w wersji ASG). Tak jak stwierdzil REMOV w rzeczywsistosci taki skrocony model granatnika nie istnieje, choc byc moze producent granatnika zainspiruje sie pomyslem Smokey'a i takowy AG36 w wersji "kurz" pojawi sie na rynku? :wink:

Granatnik AG36 oczywiscie istnieje ( http://www.hkpro.com/ag36.htm ) i jest uzywany w dluzszych (niz G36C) karabinach. Natomiast, jak zrozumialem, pytanie dotyczylo jego wersji "obcietej", przystosowanej do G36C (bo tylko taki model guna jest produkowany w wersji ASG). Tak jak stwierdzil REMOV w rzeczywsistosci taki skrocony model granatnika nie istnieje, choc byc moze producent granatnika zainspiruje sie pomyslem Smokey'a i takowy AG36 w wersji "kurz" pojawi sie na rynku?  :wink:

nie wiem czy to mialo by jakis sens gdyz, kazde skrocenie lufy powoduje zmniejszenie zasiegu

Tak jak stwierdzil REMOV w rzeczywsistosci taki skrocony model granatnika nie istnieje, choc byc moze producent granatnika zainspiruje sie pomyslem Smokey'a i takowy AG36 w wersji "kurz" pojawi sie na rynku?

wg mnie pomysl bez sensu gdyz napisalem juz dwa posty o tym

wg mnie pomysl bez sensu gdyz napisalem juz dwa posty o tym
To, że napisałeś o tym dwa listy nie oznacza, że pomysł jest bez sensu. Takie krótkie granatniki istnieją, tylko nie w tym przypadku (tzn. nie AG36). Wady, które podałeś są oczywiste, ale to trochę tak, jakbyś twierdził, że awionetka jest "bez sensu" (że zacytuję), bo zabiera mniej pasażerów niż Jumbo Jet i ma mniejszy zasięg. Więc pytam - no i co z tego? Skrócony granatnik nadal jest granatnikiem, wypełnia swoją funkcję - po prostu strzela na mniejszy dystans, no i? Dla Ciebie jak mniemam fakt istnienia M4 jest "bez sensu", bo w porównaniu z karabinkiem M16A2 strzela na krótszy dystans i jest mniej celny na dłuższym? Dobrze zrozumiałem? :wink:
Przepraszam ale po skroceniu lufy z 280mm do na 116mm gdzie sam naboj ma ok 50mm dlugosci nie wydaje mi sie aby bron miala duzy zasieg. a podane przezemnie 20m to tak aby uswiadomic ze granatnik o takim zasiegu nie ma zastosowania taktycznego
To sobie coś źle uświadamiasz. Jeżeli do subkarabinka automatycznego o zasięgu ok.150 metrów dołączysz krótki granatnik o zasięgu ok.150 metrów, to co niby nie ma zastosowania taktycznego?!

Nadal nie wiem, skąd wziąłeś owo 20 metrów - wartość kompletnie wyssaną z palca i zupełnie bzdurną. A co się tyczy długości luf granatników i ich zasięgu sprawdź sobie, jak to wygląda w przypadku rosyjskich GP-25/30.

co chcesz powiedziec poprzez krotki granatnik? na swiecie rozpowszechnione sa glownie amerykanskie M203,lub rosyjskie GP (w zaleznosci do jakiego modelu broni) natomiast porownywanie wlasnie GP25/30 do M203 czy AG36 nie jest zbyt odpowiednie gdyz strzelaja z tego co wiem roznymi rodzajami granatow (VOG-25 posiada "naped") tak wiec w tym momencie dlugosc lufy nie jest az tak wazna. i idac za ciosem prosze w takim razie powiedz mi na jaka odleglosc bedzie lecial standardowy natowki granat 40x46mm z lufy o dlugosci 116 mm ?

co chcesz powiedziec poprzez krotki granatnik?
O skróconej lufie.
na swiecie rozpowszechnione sa glownie amerykanskie M203,lub rosyjskie GP
Nie. Na całym świecie w użytku pozostaje mnóstwo granatników podwieszanych, nic nie poradzę na to, że znasz tylko dwa modele i na nie się powołujesz.
natomiast porownywanie wlasnie GP25/30 do M203 czy AG36 nie jest zbyt odpowiednie gdyz strzelaja z tego co wiem roznymi rodzajami granatow
No i co z tego - w obu przypadkach jest to granat 40 mm.
(VOG-25 posiada "naped")
Serio? A jaki?! :wink:
tak wiec w tym momencie dlugosc lufy nie jest az tak wazna.
To nagle długość lufy nie jest ważna? Ciekawe. A to niby dlaczego? Przed chwilą udowadniałeś, że owszem jest, mało tego skracanie jest "bez sensu".
i idac za ciosem prosze w takim razie powiedz mi na jaka odleglosc bedzie lecial standardowy natowki granat 40x46mm z lufy o dlugosci 116 mm ?
A dlaczego przy akurat takiej długości lufy? Porównaj M203 z M203A1 (M203PI). Co Ty znowu tam sobie wymyślasz, co? Czyżby głupawa idea, że granat poleci na 20 metrów aż tak bardzo siedziała w Twojej głowie? Sprawdziłeś jaką długość lufy ma GP-25/30?
Cytat:  

na swiecie rozpowszechnione sa glownie amerykanskie M203,lub rosyjskie GP  

Nie. Na całym świecie w użytku pozostaje mnóstwo granatników podwieszanych, nic nie poradzę na to, że znasz tylko dwa modele i na nie się powołujesz.

Przepraszam ale pod M16/M4 podwieszaqne sa M203, pod G36 i SA80 AG36, G3 i jej odmianami HK79, pod Kalachami GP a nie podalem ich dlatego ze tylko te dwa modele znam ale dlatego ze sa to najbardziej rozpowszechnione bronie na swiecie a wyciagajac bron stworzana w jakims kraju X ktorego uzywa jedna mala armia, lub granatnik stworzony przed 40 laty i juz dawno nie uzywany no to sorry ale w ten sposob mozemy sie licytowac przez najblizszy tydzien.

Cytat:  

natomiast porownywanie wlasnie GP25/30 do M203 czy AG36 nie jest zbyt odpowiednie gdyz strzelaja z tego co wiem roznymi rodzajami granatow  

DZIZAS !!!!! taki specjalista od broni i rzuca taka kwestie !? az normalnie spadlem z krzesla ! to tez wychodzisz z zalozenia ze nabuj 9x19 i rosyjski 9x39 to to samo ?

Cytat:  

(VOG-25 posiada "naped")  

Serio? A jaki?!  

VOG-25 nieposiada luski tak wiec ladunek miotajacy ma w sobie, ktory podczas lotu wytwaza ciag ktory wprowdza w ruch granat.

Cytat:  

tak wiec w tym momencie dlugosc lufy nie jest az tak wazna.  

To nagle długość lufy nie jest ważna? Ciekawe. A to niby dlaczego? Przed chwilą udowadniałeś, że owszem jest, mało tego skracanie jest "bez sensu".

w M203 naprzyklad mamy lufe bruzdowana ktore wprowadzaja w ruch wirowy granat aby ten byl w celny. w przypadku granatu VOG masz tez gwint na granacie przez ktory granat szybciej nabiera tego wirowego ruchu

Cytat:  

i idac za ciosem prosze w takim razie powiedz mi na jaka odleglosc bedzie lecial standardowy natowki granat 40x46mm z lufy o dlugosci 116 mm ?  

A dlaczego przy akurat takiej długości lufy? Porównaj M203 z M203A1 (M203PI). Co Ty znowu tam sobie wymyślasz, co? Czyżby głupawa idea, że granat poleci na 20 metrów aż tak bardzo siedziała w Twojej głowie? Sprawdziłeś jaką długość lufy ma GP-25/30?

poniewarz taka dlugosc lufy ma model ASG od ktorego zaczela sie nasza dyskusja

Przepraszam ale pod M16/M4 podwieszaqne sa M203' date=' pod G36 i SA80 AG36[/quote']Nie. Pod M4 nie może być podwieszany M203. Pierwszy błąd. Drugi - o jakim rozpowszechnieniu AG36 mówisz, skoro ten granatnik pojawił się bardzo niedawno.
pod Kalachami GP
Tia, bo o singapurskich czy rumuńskich granatnikach podwieszanych nigdy nie słyszałeś, prawda? :wink:
a nie podalem ich dlatego ze tylko te dwa modele znam ale dlatego ze sa to najbardziej rozpowszechnione bronie na swiecie
To jest nieprawdą. Nie znasz po prostu innych - szczególnie azjatyckich znanych również jak Europa długa i szeroka. Nie znasz innych niemieckich, co już dziwi.
a wyciagajac bron stworzana w jakims kraju X ktorego uzywa jedna mala armia
Na przykład chińska? Mała armia jak cholera, prawda? :wink:
lub granatnik stworzony przed 40 laty i juz dawno nie uzywany no to sorry ale w ten sposob mozemy sie licytowac przez najblizszy tydzien.
Raczej nie. Bo ja je znam, a Ty nie bardzo :wink:
DZIZAS !!!!! taki specjalista od broni i rzuca taka kwestie !? az normalnie spadlem z krzesla ! to tez wychodzisz z zalozenia ze nabóRozbawiłeś mnie. Po pierwsze, ten granat nazywa się WOG-25 (odsyłam do wątku SWD vs. SVD jeżeli nie rozumiesz o co chodzi). Po drugie, nie ma w sobie żadnego ładunku miotającego, który podczas lotu wytwarza ciąg, nie wiem, kto wmówił Ci taką bzdurę.

Oj, bez tłumaczenia się nie obejdzie. Więc, jak już się podniosłeś z krzesła po drugim upadku, to siadaj i się ucz. Generalnie rzecz biorąc, aby zapewnić niewielki odrzut granatników podwieszanych, używa się w nich wszystkich dwukomorowego układu miotającego. Innymi słowy - w dnie łuski mieści się niewieilka komora wysokiego ciśnienia, w której mieści się ładunek miotający. Drugą komorę - niskiego ciśnienia - tworzy pozostała część - wewnętrzna przestrzeń łuski. Obie komory połączone są za pomocą dysz, który wloty przed strzałem zamknięte są przeponą. Po zbiciu spłonki zapalającej, proch spala się w komorze wysokiego ciśnienia, a po osiągnięciu odpowiedniego ciśenienia gazy prochowe przerywają tą przeponę i przepływają dyszami do komory niskiego ciśnienia, gdzie ulegają rozprężeniu, jednocześnie napędzając pocisk, w lufie (podkreślam). Mała objętość komory wysokiego ciśnienia zapewnia odpowiednie warunki zapłonu oraz stabilne spalanie się niewielkiej ilości ładunku miotającego, a niskie ciśnienie gazów prochowych w komorze niskiego ciśnienia daje mały odrzut.

m433.JPG

A teraz, co zrobili Rosjanie - otóż wpadli na pomysł granatnika ładowanego odprzodowo, w którym komora niskiego ciśnienia stanowi tylna część komory nabojowej granatnika. Komora wysokiego ciśnienia jest w dnie pocisku, zamknięta jest wkrętką z 10 otworami miotającymi - zamkniętym, a jakże, przeponą oraz spłonką zapalającą. Stąd też w tym przypadku zastosowanie pierścienia wiodącego, aby uszczelnić komorę. Te dysze, które Tobie w wizjach wydają się jakimś tajemnicznym napędem rakietowym, bynajmniej tym nie są. Dodajmy, że taki układ odprzodowego ładowania i braku łusek ma kilka wad.

vog25.jpg

40 mm granat WOG-25

vog25p.jpg

40 mm granat WOG-25P

w M203 naprzyklad mamy lufe bruzdowana ktore wprowadzaja w ruch wirowy granat aby ten byl w celny. w przypadku granatu VOG masz tez gwint na granacie przez ktory granat szybciej nabiera tego wirowego ruchu
W obu przypadkach masz lufy gwintowane. WOG-25 wkręcasz od przodu w lufę z zupełnie innego powodu, patrz wyżej. Długość lufy nie ma tutaj żadnego znaczenia :wink:
poniewarz taka dlugosc lufy ma model ASG od ktorego zaczela sie nasza dyskusja
OK.250 metrów. Ni mniej ni więcej. Znam urządzenia strzelające 40mm x 46 granatami o znacznie krótszych lufach na 300 metrów.

Tak bez urazy, Yunior, ale może jednak dowiesz się nieco na ten temat, zanim cokolwiek znowu napiszesz? Przecież ja nie mogę uczyć Cię od podstaw jak to działa. Następnym razem będę pisał "bzdura", bez komentarza, nie mam na to czasu. Brednie jakie wypisywałeś o WOG-25 sprawiają, że ja niemal spadam z krzesła.

jak coś to proszę skasować mój post i sorry Remov i Yunior za wtrącanie się w Wasze sprawy.

osobiscie nieuwazam abys sie wtracal gdyz forum niejest do klotni moich i Remova (a do tego niestety bardzo czesto dochodzi)

Uwazam takze Remov ze bezsensowne jest kontynuowanie tego tematu gdyz zrobil sie totalny Flamewar w ktorym Ty bedziesz staral sie udowodnic moja niewiedze a ja bede sie staral za wszelka cene bronic wiec zawieszenie broni :)

Amerykanski XM148 z czasow wojny w wietnamie
No i co z nim?
ale nie podchodze do tego tak ze jak cos ma podobne osiagi to jest takie same, ale wsposob ze jezeli cos jest takie samo to mozna to wymiennie uzywac czego w przypadku obu granatow niemozna wykonac.
Nie napisałem, że jest takie same. Nie napisałem, że można wymiennie używać. Nie zmyślaj, dobrze? Wybitnie nie lubię kłamców.
opieralem sie na stronie anglojezycznej gdzie z biegu pisalem i uzylem oznaczenia podanego na stronie
To nie pisz w biegu. To nie jest żadne wytłumaczenie.
osobiscie nieuwazam abys sie wtracal gdyz forum niejest do klotni moich i Remova (a do tego niestety bardzo czesto dochodzi)
Ja się nie kłócę. Ja pokazuje Ci jak często i gdzie się mylisz. To proste, prawda?
Uwazam takze Remov ze bezsensowne jest kontynuowanie tego tematu gdyz zrobil sie totalny Flamewar w ktorym Ty bedziesz staral sie udowodnic moja niewiedze a ja bede sie staral za wszelka cene bronic
Kontynuowanie tego tematu jest faktycznie bezsensowe, z tego prostego powodu, że jesteś ignorantem. Falmewar też sobie uroiłeś, moje odpowiedzi są od początku do końca merytoryczne.

I ja nie udowadniam Twojej niewiedzy, bo tego nie trzeba udowaniać, sam najlepiej to robisz wypisując bzdury. Przykro mi bardzo, że tak cierpi Twoja miłość własna, ale w tym wątku, od samego jego początku nie udało Ci się napisać nic sensownego.

Na początku uroiłeś sobie, że granatnik o krótkiej lufie jest bezsensowny, później uroiłeś sobie coś o odrzucie WOG-25, Twoje bezsensowne tłumaczenia temu nie pomogą.

Dam Ci radę - pytaj, zamiast snuć głupawe teoryjki na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia, ok? Na zdrowie Ci to wyjdzie. Wybacz, ale na broni Ty się po prostu nie znasz. Nic na to nie poradzę. Poczytaj kilka książek, innej rady dla Ciebie nie mam. Acha i nie staraj się w tak infantylny sposób odwracać kota ogonem. Nie wychodzi Ci.

Stwierdzenie:

w momencie gdy mowie ze granaty sie roznia od siebie, jest dla mnie rownoznaczne z tym ze sa takie same

Yunior napisał:

Amerykanski XM148 z czasow wojny w wietnamie

No i co z nim?

byl konstrukcja niedopracowana i z tego powodu niezostal wprowadzony do powszechnego uzycia, natomiast doswiadczenia z uzytkowania go doprowadzily do powstania granatnika m203.

i mam jeszcze pytanie, stwierdziles ze pod m4 nie mozna podczepic M203 wiec co podczepiano do pierwszych wersji M4 gdy nie bylo jeszcze granatnika M203PI i szyn RIS w M4?

w momencie gdy mowie ze granaty sie roznia od siebie, jest dla mnie rownoznaczne z tym ze sa takie same
Ale mnie naprawdę nie interesuje, co jest dla Ciebie równoznaczne. Parametry granatów 40 mm (masa, Vo, zasięg) niczym specjalnie się od siebie nie różnią, niezależnie od tego, jakie są. Temu zaprzeczyłeś.
byl konstrukcja niedopracowana i z tego powodu niezostal wprowadzony do powszechnego uzycia, natomiast doswiadczenia z uzytkowania go doprowadzily do powstania granatnika m203.
Fajnie, że coś tam wiesz. No i, co to ma wspólnego z tym, o czym pisaliśmy?
i mam jeszcze pytanie, stwierdziles ze pod m4 nie mozna podczepic M203 wiec co podczepiano do pierwszych wersji M4 gdy nie bylo jeszcze granatnika M203PI i szyn RIS w M4?
Szyny RIS z granatnikiem nie mają nic wspólnego. I nie rozumiem o co Ci chodzi, przecież właśnie, aby móc podczepić stworzono krótszą wersję.
Ludzie!!! Zwariować można. Niech moderator to lepiej wykasuje albo zablokuje ten temat bo Wy tak możecie w nieskończoność
Zwykle tego typu uwagi ignoruję. Ale, w drodze wyjątku, rzucę Ci temat do przemyślenia. Jak przekonać do czegoś człowieka, który uważa, że coś tam wie, nie ma najmniejszego zamiaru przyznawać się do swojej niewiedzy (urażona miłość własna, duma, czy coś w tym stylu i tak dalej). Doprowadza to w efekcie nie do rozmowy merytorycznej, ale czepiania się słówek, udowadniania, że nie napisało się tego, co się napisało i tak dalej.

Jeżeli nie potrafisz tego zrozumieć, to współczuję, jednocześnie pokazuję, na czy polega wymiana zdań tutaj. Ktoś chlapnął kilka bzdur i nie potrafi, nie ma na tyle uczciwości, aby się do tego przyznać. Z drugiej strony, ja jestem wrednym typem i takiego nieboraka przyciskam do ściany, bo mnie bawią osoby, które tak właśnie się zachowują. Nie lubię krętaczy, co ja na to poradzę :wink:

Natomiast każdemu, kto dyskutuje w normalny sposób staram się pomóc, czy coś wytłumaczyć, o ile posiadam takie informacje. No chyba, że ktoś czuję potrzebę rywalizowania, to życzę powodzenia :wink:

Czy czegoś jeszcze nie rozumiesz? To pisz na PW, bo tego typu kawałki z Twojej strony nie powinny znajdować się w wątku. Chyba, że to tak strasznie przeżywasz i po prostu musisz się tym dzielić z całym światem, nie kontrolujesz emocji, to można Ci wybaczyć :wink:

Przepraszam ale niejestem czlowiekiem ktory uwaza ze jest alfa i omega, i potrafie sie do tego przyznac, natomiast to ze opisalem cos nie wedlug ksiazki pana X, czy tak jak by sobie tego zyczyl Remov to juz qrde nie moj problem. Nie jestem takze kretaczem tak jak to Remov przedstawil i z tego co wiem netykieta mowi o nieobrazaniu drugich osob, co Remov alsnie czyni