Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M-14, klasyfikacja broni, nasze OHP i ogolny smietnik OT

Recommended Posts

zdozylem znalesc informacje ze jest to (nie wiem jak przetrlumaczyc slowo "Stock" aby pzniej niebylo pretensji :? ) nakladka stworzona przez fime Troy http://www.impactguns.com/store/TROY-M14STOCK.html

Yunior napisał:

Natknąlem sie w internecie na zdjecie takiego oto karabinka

To jest subkarabin, a nie karabinek Cytat:

mam pytanie czyzby Amerykanie odrodzili M14 tworzac wersje SOPMOD

Odrodzili? To jest pomysł jakiejś prywatnej firmy i to wszystko.

nie uzywam polskich liter

jest to (nie wiem jak przetrlumaczyc slowo "Stock"
Łoże.
nie uzywam polskich liter
Naprawdę nie interesują mnie głupawe manieryzmy innych ludzi (szczególnie dzieciaków), którzy nie tylko nie szanują języka ojczystego, ale i mnie, jako odbiorcy. A nawet bez polskich liter natknąłem zapisuje się przez a, a nie przez o, a Amerykanie z wielkiej litery.
To jest subkarabin, a nie karabinek :wink:

Nie no Remov, czy naprawde ten przedrostek "sub-" jest juz nieunikniony. Przeciez to potworek jezykowy. Karabinki Maszynowe, sub-kompaktowe-pistoleciki. Co dalej? Karabineczki PDW? Jezus. WATowcy zabrneli w slepą uliczkę z tą denominacją od typu amunicji... Submarine będzie niedługo oznaczać niskiego żołnierza USMC. :wink:

Nie rozumiem o co chodzi Yuniorowi z tym "odradzaniem M14"? Przecież biedaczka nie zmarła więc co tu odradzać? To że nie gra pierwszych skrzypiec nie znaczy że jej wogóle nie ma.

Nie no Remov, czy naprawde ten przedrostek "sub-" jest juz nieunikniony. Przeciez to potworek jezykowy.
Możesz się zgadzać lub niezgadzać z oficjalną klasyfikacją WAT-u, ale bez takich kawałków. Jaki znowu potworek językowy, czy Ty wiesz, co to jest neologizm? A ten został stworzony całkiem logicznie.
Karabinki Maszynowe, sub-kompaktowe-pistoleciki. Co dalej? Karabineczki PDW?
Nie powtarzaj bełkotu za Strzałem, bo akurat tym razem to facet nie ma racji. PDW był zawsze pistoletem maszynowym (lub pistoletem), nie wiem, kto sobie uroił coś innego. Karabinek jako określenie broni strzelającej nabojem pośrednim też jest całkiem w porządku.
WATowcy zabrneli w slepą uliczkę z tą denominacją od typu amunicji...
Mam wrażenie, że Ty tego po prostu nie rozumiesz. A podział jest banalny. I nie, nie zabrnęli w żadną ślepą uliczkę, bo niby gdzie i jak?
Nie rozumiem o co chodzi Yuniorowi z tym "odradzaniem M14"? Przecież biedaczka nie zmarła więc co tu odradzać? To że nie gra pierwszych skrzypiec nie znaczy że jej wogóle nie ma.
Ja również nie rozumiem Yuniora, ale chłopak ma od czasu do czasu jakieś wyskoki. Długo mu później trzeba tłumaczyć, że sprawy nie do końca wyglądają tak, jak sobie przyjął. I bardzo go to denerwuje :wink:

M14 zyje w armii usa chyba tylko pod postacia m21 natomiast zdziwilem sie gdy zapisujac to zdjecie w nazwie zobaczylem przydomek SOPMOD zaczolem sie zastanawiac czy M14 nietrafilo przypadkiem w takiej formie do jednostek specjalnych

Jaki znowu potworek językowy, czy Ty wiesz, co to jest neologizm? A ten został stworzony całkiem logicznie.

... nie bardzo logicznie - neologizm nie musi byc koslawym zapozyczeniem z terminologii zachodniej - a to polaczenie niestety nim jest. "Sub-" jak o przedrostek normalnie w jezyku polskim nie wystepuje w zbitkach ze słowami o ustalonej etymologii (w przypadku "karabinu" niemieckiej). To nawet nie makaronizm (od łacińskiego "sub" przez jego angielskie uzycie az do zapozyczenia) - to jakies dziwadlo okropne. I co gorsza wcale tak sprawy nie rozjasnia jak to sugerujesz. Choc moze ludziom o technicznym wyksztalceniu to zagmatwanie nowych kategorii się podoba :?

Nie powtarzaj bełkotu za Strzałem, bo akurat tym razem to facet nie ma racji PDW był zawsze pistoletem maszynowym (lub pistoletem), nie wiem, kto sobie uroił coś innego. Karabinek jako określenie broni strzelającej nabojem pośrednim też jest całkiem w porządku. [...] Mam wrażenie, że Ty tego po prostu nie rozumiesz. A podział jest banalny. I nie, nie zabrnęli w żadną ślepą uliczkę, bo niby gdzie i jak?

Ale ja się z Jarkiem Lewandowskim ("Strzał") zgadzam w tej kwestii! I nie wyrywaj żartu o PDW z kontekstu bo dotyczy to większej gamy broni strzelajacej kalibrami trudnych do okreslenia w tej specyfice (jak sklasyfikujesz powiedzmy karabin specjalny DeLisle wg. WATowskiej typologii? VALa lub VSS?) :wink: U amerykanów bron moze sie nazywac ze wzgledu na pelniona przez siebie role i wzglednie wymiary. M16 to bedzie rifle, M4 carbine, M240 GPMG a M249 SAW i jakoś nikt nie "uściśla" tego do poziomu "sub-sub". Wiemy o tym obaj, a ja poprostu uważam klasyfikację wedle roli na polu walki za bardziej funkcjonalną.

To tyle mojej dygresji. :wink:

PS. Yunior - w zbrojowni "Pułaskiego" znajdował się spory zapas M14 (oprócz innych ciekawostek). Mozesz więc nawet przyjąć, że nasza MW ma je u nas na stanie. A co dopiero US Navy

"Dali" to nie precyzyjne. "Nie zdążyli zabrać" byłoby właściwsze - cały sprzęt elektroniczny zabrali - wszystko musielismy sobie sami zalozyc bo zostały tylko komputery na tasme perforowaną. A co do uzbrojenia to zbrojownia fregaty byla standardowo wyposazona - dostalo nam sie nieco Berett 92 wojskowych, M14, Remingtonów 870 (nie Mossbergow) i zdaje sie jakieś M60 (ale tego ostatniego to nie wiem na pewno) nic wartosciowego ani znaczacego dla wojska, raczej ciekawostki kolekcjonerskie :wink:

"Dali" to nie precyzyjne. "Nie zdążyli zabrać" byłoby właściwsze - cały sprzęt elektroniczny zabrali - wszystko musielismy sobie sami zalozyc bo zostały tylko komputery na tasme perforowaną.

hehe, no :)

jak stawialismy kompa w hangarze na Pulawskim i zestawilismy radiolinie do sztabu to mielismy problem czy na noc mozna to tak zostawic. Bosman powiedzial ze jelsi zostawimy wlaczony i podlaczony do sieci to cala noc ktos bedzie pilnowal :D

i faktycznie, nic nie zginelo 8)

... nie bardzo logicznie - neologizm nie musi byc koslawym zapozyczeniem z terminologii zachodniej
Używasz słowa komputer albo helikopter? Rozumiem' date=' że do tych "koślawych" zapożyczeń się po prostu przyzwyczaiłeś?
I co gorsza wcale tak sprawy nie rozjasnia jak to sugerujesz. Choc moze ludziom o technicznym wyksztalceniu to zagmatwanie nowych kategorii się podoba?
Tam, gdzie Ty humanisto, widzisz zagmatwanie, ja widzę dostępną od razu informację na temat długości broni, jej przeznaczenia taktycznego oraz amunicji jaką jest zasilana :wink: A to za cenę przedrostka tylko. Dla mnie czysty zysk.
Ale ja się z Jarkiem Lewandowskim ("Strzał") zgadzam w tej kwestii!
Mateusz, wyobraź sobie, że gdy zacytowałeś ten bełkot niemal słowo w słowo to zdołalem się tego domyślić. Jestem całkiem inteligentny REMOV, wiesz? :wink:
I nie wyrywaj żartu o PDW z kontekstu bo dotyczy to większej gamy broni strzelajacej kalibrami trudnych do okreslenia w tej specyfice
Wcale nie są trudne do określenia i ich definicje znajdziesz. Poza tym mam wrazenie, że nie masz pojęcia (tak jak i Lewandowski) czego dotyczy w ogóle klasyfikacja. Otóż, postaraj się ten następny fragment przeczytać ze zrozumieniem, może nawet dwa razy, wojskowej, AUTOMATYCZNEJ BRONI STRZELECKIEJ WEDŁUG PRZEZNACZENIA TAKTYCZNEGO. Najważniejszy jest ten ostatni, podkreślony fragment. Tak się dziwnie składa, że karabinek strzelający amunicją pistoletową (czego p. Lewandowski i Ty widać nie rozumiecie) nigdy nie był bronią wojskową, a dziwactwem na rynku cywilnym, stąd zaliczanie go do tej klasyfikacji świadczy o jej kompletnym niezrozumieniu.
(jak sklasyfikujesz powiedzmy karabin specjalny DeLisle wg. WATowskiej typologii? VALa lub VSS?)
Bez Twoich uśmieszków, dla mnie to karabin wyborowy (Eo amunicji, w sumie można go zaliczyć do karabinków wyborowych, gdyby ktoś się uparł i tak na przykład ja go nazywam), specjalny, albo wyciszany. Ale ponownie, jest to broń specjalna i jako taka do klasyfikacji ma się średnio.

Rozumiem, że idąc zaprezentowanym w Strzale tokiem myślenia będziesz szukał specjalnej nazwy na zakamuflowny pod postacią laski strzelającą nabojem pośrednim? I tak dalej przykłady można mnożyć, nie można nakładać na siebie dwóch systemów klasyfikacji - stricte wojskowego i dodawać do niego jakieś cywilne dziwactwa. Ponownie, mnie się to wydaje trywialne i nie jestem w stanie zrozumieć, gdzie Ty tutaj widzisz problem. Chyba, że po prostu niezbyt dobrze rozumiesz o czym mówisz.

U AAmerykańskiego systemu podziału również nie znasz. Mylisz przeznaczenie taktyczne z nazwą! M249 SAW to jest nazwa, natomiast jest to LMG (light machinegun). M240 to machinegun, GPMG to funkcja i ta nazwa używana jest tylko przez USMC o ile pamiętam. Żeby Cię dobić jeszcze bardziej, to występują konstrukcje strzeleckie pod nazwą M16A2 Carbine i wówczas, co? Pogubisz się zupełnie?  

Natomiast fakt, że Amerykanie mają INNY system klasyfikacji (którego też nie rozumiesz) niespecjalnie o czymś dla Polaków świadczy? Chyba, że dla Ciebie chęć kopiowania ich rozwiązań jest tak bardzo silna.

Wiemy o tym obaj, a ja poprostu uważam klasyfikację wedle roli na polu walki za bardziej funkcjonalną.
Jak widać niezbyt o tym wiesz. Mało tgeo, nie rozumiesz kompletnie klasyfikacji, ani polskiej, ani amerykańskiej. Wybacz Mateusza, ale rozmowa z Tobą teraz przypomina mi polemikę z Yuniorem, najpierw trzeba mu pokazać na ilu złych założeniach się opiera, a następnie od początku pokazać mu jak to wygląda.
To tyle mojej dygresji.
Nie na temat obawiam się. Powtórzenie czyichś niezbyt poprawnych informacji i głoszenie, że się z nimi zgadzasz nie wystawia Ci dobrego świadectwa. Dla mnie gość w Strzale po prostu chlapnął bzdurę, ot pod publikę i to wszystko. Z prawdziwym systemem klasyfikacji WAT-u, to jego wizje, które tak obszernie i przyznaję elokwentnie rozwija nie mają wiele wspólnego.

Jeszcze coś Ci wyjaśnić?

w zbrojowni "Pułaskiego" znajdował się spory zapas M14 (oprócz innych ciekawostek).
Ciekawe jak Ty niby oceniasz ten "spory zapas". Poza tym, nie dotyczyło to obu OHP.
z tego co wiem to USMC uzywa M60E a M240 zastepuje M60 w USArmy
No cóż, i tym razem ja wiem lepiej. USMC używają M240G. Możesz sobie o tym poczytać na ich własnej, oficjalnej stronie :wink:

Notka jest z 1995 roku, napisano tam:

Background: The Marine Corps is replacing the M60E3 with the M240G. The ground version of the M240 allows for a common medium machine gun throughout the Marine Corps. Date last modified: 11/30/95
Jak sądzisz, zastąpili przez te 9 ostatnich lat M60E3 M240G, czy nie? Widziałeś jakiekolwiek zdjęcie z OIF z M60E3 w rękach USMC? :wink:

Kontynuując lekki off-topic... :wink:

A co do uzbrojenia to zbrojownia fregaty byla standardowo wyposazona - dostalo nam sie nieco Berett 92 wojskowych, M14, Remingtonów 870 (nie Mossbergow) i zdaje sie jakieś M60 (ale tego ostatniego to nie wiem na pewno) nic wartosciowego ani znaczacego dla wojska, raczej ciekawostki kolekcjonerskie

Tak mi te Mossbergi nie pasowały, to w końcu niezbyt amerykańskie... :wink:

Mniejsza z tym. W każdym bądź razie krótko po zawinięciu "Pułaskiego" do nowego portu macierzystego śrutówki "wyparowały" i znalazły się m.in. w prywatnych kolekcjach niektórych oficerów a może i szarż niższych. Informacja od tajnego acz wysoce wiarygodnego źródła mocno zbliżonego do sfer wojskowych... :D :wink:

Życie podpowiada, że to zapewne nie jedyny taki przykład naszej swojskiej specyfiki w przypadku tego okrętu (znam jeszcze drugi, ale średnio dokładnie więc nie będę tworzył legendy... :wink: ).

-

Si, si Senor Remov. M9 były na stanie. O Coltach nie wiem nic. M14 było chyba coś koło 40 sztuk, ale się nie interesowałem. Popytać można co się z nimi stało (różne rzeczy się słyszy) zwłaszcza że Foka zdaje się zna jakichs matrosów... :wink:

PS. Tomek - Mossbergi "mało amerykańskie"? Rany: "Welcome to O. F. Mossberg & Sons, Inc. America's oldest family owned and operated firearm manufacturer, and the largest producer of pump action shotguns in the world." że zacytuję ich folder i strone www. Oni jada jak moga na haśle "buy american" - mają nawet takie duże patriotyczne nalepki na kolbach. :)

z tego co wiem to USMC uzywa M60E a M240 zastepuje M60 w USArmy
No cóż, i tym razem ja wiem lepiej. USMC używają M240G. Możesz sobie o tym poczytać na ich własnej, oficjalnej stronie :wink:

Notka jest z 1995 roku, napisano tam:

Background: The Marine Corps is replacing the M60E3 with the M240G. The ground version of the M240 allows for a common medium machine gun throughout the Marine Corps. Date last modified: 11/30/95
Jak sądzisz, zastąpili przez te 9 ostatnich lat M60E3 M240G, czy nie? Widziałeś jakiekolwiek zdjęcie z OIF z M60E3 w rękach USMC? :wink:

Przepraszam sprawdzilem i masz racje :? tylko zdziwila mnie funkcja gdyz M60 jest opisany jako Machine gun a m249 jako Light Machinegun