Ritter Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 PS. Tomek - Mossbergi "mało amerykańskie"? Rany: "Welcome to O. F. Mossberg & Sons, Inc. America's oldest family owned and operated firearm manufacturer, and the largest producer of pump action shotguns in the world." że zacytuję ich folder i strone www. Oni jada jak moga na haśle "buy american" - mają nawet takie duże patriotyczne nalepki na kolbach Ups, wtopa... :D Nie wiem czemu ubzdurało mi się, że to firma skandynawska. Musiałem w mojej podręcznej (podczerepowej) bazie danych popitolić jakieś opisy śrutówek... Nobody's perfect... nawet ja... :lol: - Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 Cholera zrobil sie temat pelny OT ale olac to. Co do oznaczenia GPMG czy to niejest to samo co nasz ukm? Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Remov, jesli chodzi o klasyfikację, mam pytanie - jak w takim razie określić Mausera Gew. 98 i K98 i K98k? Co do PDW - czy nie należałoby użyć okreśłenia małokalibrowy pistolet maszynowy? Co do klasyfikacji pistoletów maszynowych w ogóle - czy terminologia polska rozróżnia jakoś pistoelty z trybem ognia ciągłego i konstrukcje będącymi typowymi pistoletami maszynowymi? Bo zdaje się, że w klasyfikacjni amerykańskiej występuje odpowiednio "machine pistol" oraz "submachine gun". Co do M14, to mówiło się, że karabin ten został odmłodzony (choć nie wiem, czy to najlpesze określenie) pod postacią Rugera Mini-14, gdy został przekalibrowany na 5.56 NATO. Słyszałem opinie, że "tak własnie powinien był wyglądać M14". Natomiast ten subkarabin wygląda conajmniej dziwnie - pytanie, jaka miała być jego funkcja? Nie miał to chyba być karabin wyborowy? Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 Co do M14, to mówiło się, że karabin ten został odmłodzony (choć nie wiem, czy to najlpesze określenie) pod postacią Rugera Mini-14, gdy został przekalibrowany na 5.56 NATO. Słyszałem opinie, że "tak własnie powinien był wyglądać M14". Natomiast ten subkarabin wygląda conajmniej dziwnie - pytanie, jaka miała być jego funkcja? Nie miał to chyba być karabin wyborowy? czy mini-14 to nie jest tylko wytwor cywilny ? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Remov, jesli chodzi o klasyfikację, mam pytanie - jak w takim razie określić Mausera Gew. 98 i K98 i K98k?Uczymy się czytać ze zrozumieniem - klasyfikacja AUTOMATYCZNEJ BRONI STRZELECKIEJ WEDŁUG PRZEZNACZENIA TAKTYCZNEGO. Powiedz mi, czy broń o którą zapytałeś jest automatyczna? Co do PDW - czy nie należałoby użyć okreśłenia małokalibrowy pistolet maszynowy?Nie ma to znaczenia. Jest to pistolet maszynowy, niezależnie od tego, co tam ktoś sobie na kolanie wymyśli. Co do klasyfikacji pistoletów maszynowych w ogóle - czy terminologia polska rozróżnia jakoś pistoelty z trybem ognia ciągłego i konstrukcje będącymi typowymi pistoletami maszynowymi? OCZYWIŚCIE, że tak. Normalny pistolet jest to oficjalnie "pistolet samopowtarzalny", natomiast coś takiego jak Beretta 93R czy APS albo ten Glock, którego nazwy nie pamiętam i Witek mnie zawsze poprawia, to "pistolety automatyczne". Bo zdaje się, że w klasyfikacjni amerykańskiej występuje odpowiednio "machine pistol" oraz "submachine gun".Ale tam akurat cała sprawa dotyczy gabarytów, a nie rozróżnienia czy to jest pistolet automatyczny czy pistolet maszynowy. Czeski vz.61 oraz polski wz.63 (RAK) to są w USA właśnie "machine pistol", z uwagi na małe wymiary. Co do M14, to mówiło się, że karabin ten został odmłodzony (choć nie wiem, czy to najlpesze określenie) pod postacią Rugera Mini-14, gdy został przekalibrowany na 5.56 NATO. Słyszałem opinie, że "tak własnie powinien był wyglądać M14".Etam. Wiele konstrukcji dopasowywano do naboju pośredniego, by wspomnieć tylko G3 (bodaj HK33) czy FN FAL (jakieś tam brazylijskie wynalazki). Natomiast ten subkarabin wygląda conajmniej dziwnie - pytanie, jaka miała być jego funkcja? Nie miał to chyba być karabin wyborowy?Nie, to miała być taka broń dla oddziałów specjalnych, bardzo krótka, a jednocześnie strzelająca silnym nabojem. W sumie przydatna zabawka, gdy się słyszy te narzekania na standardową amucnicję 5,56 mm (+). Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Nie, nie jest. Czytać ze zrozumieniem potrafię. Niemniej jednak mam chyba prawo zapytać się, jak jest ona zaklasyfikowana nie zważając na to, ze wcześniej mówiło się tylko o klasyfikacji broni automatycznej? Skoro juz o tym wspomniałeś (RAK jako machine pistol) to mam pytanie- jakie są wyznaczniki odróżniajace MP od SMG? Określone wymiary, masa (jeśli tak, to jakie konkretnie?) ? Czy umieszczenie magazynka (np. w chwycie) ma jakieś znaczenie? Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 OCZYWIŚCIE, że tak. Normalny pistolet jest to oficjalnie "pistolet samopowtarzalny", natomiast coś takiego jak Beretta 93R czy APS albo ten Glock, którego nazwy nie pamiętam i Witek mnie zawsze poprawia, to "pistolety automatyczne". Chyba masz na mysli Glocka 18 Nie, to miała być taka broń dla oddziałów specjalnych, bardzo krótka, a jednocześnie strzelająca silnym nabojem. W sumie przydatna zabawka, gdy się słyszy te narzekania na standardową amucnicję 5,56 mm (+). to czemu nie zostal wprowadzony do uzbrojenia ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 albo ten Glock, którego nazwy nie pamiętam i Witek mnie zawsze poprawia :lol: :lol: :lol: Glock 18 :) te mniejsze wersje sam nie pamietam :) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Nie, nie jest. Czytać ze zrozumieniem potrafię.A to przepraszam, bo już myślałem, że nie zauważyłeś. Niemniej jednak mam chyba prawo zapytać się, jak jest ona zaklasyfikowana nie zważając na to, ze wcześniej mówiło się tylko o klasyfikacji broni automatycznej? Wedle starszego systemu klasyfikacji - karabin to dłuższa wersja broni, karabinek - krótsza i kawaleryjska. Wedle systemu klasycznego, tak to nazwijmy, jest tak samo. Stąd niektórzy, którzy nie lubią WAT-owskiego tak protestują. Przy okazji - mnie też ten WAT-u wydaje się taki sobie (trochę wydumany), ale używam go z uwagi na to, że jest najnowszy i niejako promowany przez wojskową uczelnię techniczną. Tyle tylko, że ja go rozumiem. mam pytanie- jakie są wyznaczniki odróżniajace MP od SMG? Określone wymiary, masa (jeśli tak, to jakie konkretnie?)Generalnie małogabarytowe pistolety maszynowe (jak jest mały, to i waży mało). Nie ma jakichś ścisłych wytycznych. Czy umieszczenie magazynka (np. w chwycie) ma jakieś znaczenie?Nie, nie ma żadnego. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 to czemu nie zostal wprowadzony do uzbrojenia ?A dlaczego miałby być wprowadzony? Czy Tobie się wydaje, że SZ USA muszą wprowadzać do uzbrojenia każdy wynalazek jaki sobie wymyśli jakaś tam zupełnie nieistotna prywatna firma?! Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 Nie, to miała być taka broń dla oddziałów specjalnych, bardzo krótka, a jednocześnie strzelająca silnym nabojem. W sumie przydatna zabawka, gdy się słyszy te narzekania na standardową amucnicję 5,56 mm (+). Sam stwierdziles ze jest to przydatna zabawka :) wiec stad moje pytanie Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Sam stwierdziles ze jest to przydatna zabawka, wiec stad moje pytanieWiesz, to, że wpakujesz M14 w tworzywo sztuczne, dodasz kilka szyn i skrócisz lufę nie czyni z tego karabinu czegoś wybitnie nowego i interesującego. Oddziały specjalne zaś dostały nowsze zabawki - nowy nabój 6,8mm x 42 SPC wraz z dopasowanym do niego karabinkiem. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 ano masz racje i nie przecze temu, natomiast jak wyglada porownanie naboju 6,8 do 7,62 tzn chodzi o odrzut. 7.62 ma duzy odrzut prz strzelaniu seria i z strzelanie z takiego M14 czy Fala bylo podobno mordega, a jak to jest w SPC? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 12, 2004 Report Share Posted October 12, 2004 dzizas, Yunior czy mozesz nie skakac w jednym watku miedzy tematami jak za przeproszeniem kur* miedzy latarniami? trzymaj sie jednego a jak chcesz pytac o cos nowego zaloz nowy watek, bo na prawde nie chce mi sie co chwila wydzielac Twoich pytan do nowego i moge zaczac je kasowac... Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 12, 2004 Report Share Posted October 12, 2004 ano masz racje i nie przecze temu, natomiast jak wyglada porownanie naboju 6,8 do 7,62 tzn chodzi o odrzut.Jeden to jest nabój karabinowy (7,62 mm (+)), a drugi pośredni (6,8 mm SPC), to powinno Ci powiedzieć wszystko na ten temat :wink: Quote Link to post Share on other sites
Panda Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Nie no Remov, czy naprawde ten przedrostek "sub-" jest juz nieunikniony. Przeciez to potworek jezykowy.Możesz się zgadzać lub niezgadzać z oficjalną klasyfikacją WAT-u, ale bez takich kawałków. Jaki znowu potworek językowy, czy Ty wiesz, co to jest neologizm? A ten został stworzony całkiem logicznie. Karabinki Maszynowe, sub-kompaktowe-pistoleciki. Co dalej? Karabineczki PDW? Nie powtarzaj bełkotu za Strzałem, bo akurat tym razem to facet nie ma racji. PDW był zawsze pistoletem maszynowym (lub pistoletem), nie wiem, kto sobie uroił coś innego. Słuchaj Remov, dlaczego nie napiszesz do strzału: jak ich przekonasz i walną (bardziej odwalą) sprostowanie, to my też przyznamy rację. A jakbym p90 przerobił na 5.56, to co to by było? Subkarabinek? Nadpistolet maszynowy? Choć zgadzam się, że coś co strzela nabojem karabinowym karabinkiem nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 27, 2004 Author Report Share Posted December 27, 2004 A jakbym p90 przerobił na 5.56, to co to by było? to moglbys byc z siebie dumny :twisted: i powstanie pewnie subkarabinek wielkosci pistoletu maszynowego. np czyms takim jest HK53 lub izraleski Galil MAR Quote Link to post Share on other sites
Panda Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Ja tego nie wymyśliłem, tylko taki jeden Japończyk: Zastaba m22 (galila jeszcze nie było, więc się biedak namyśleć musiał) sajens fikszon też powinno dać się nazwać ("sierżancie podajcie no tego... ten nad-sub-mini karabińczyk wyborowy!" "Subkompakt, czy kompakt?!" "Zwykły! Ten z bagnetem!"). A swoją drogą, czym strzelał rewolwer w "złocie pustyni" .45LC? może ktoś zna ten model? Już poprawiono Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 27, 2004 Author Report Share Posted December 27, 2004 Ja tego nie wymyśliłem, tylko taki jeden Japończyk: Zastaba m22ScjencenFictjon też powinno mieć nazwę. A swoją drogą, czym strzelał rewolwer w "złocie pustyni" .45LC? może ktoś zna ten model? a mozna po polsku ? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Coś, co strzela nabojem karabinowym, może być karabinkiem, jeżeli ma krótszą od karabinu lufę. Jakoś jestem przywiązany do starej teminologii, gdzie kryterium rozróżnienia była długość lufy. Prawda jest taka, że każdy system klasyfikacji ma zalety i wady*. Nie jest to chyba powód do wszczynania dżihadu, i jeżeli REMOV chce pisać "subkarabin", a ja napiszę "karabin szturmowy M-16A2", to się zrozumiemy. A dla młodych można przykleić tabelkę porównawczą, z nazwami i funkcjami po polsku i angielsku (i te dwa języki raczej wystarczą). * W starym, proponowanym przez śp. St. Kochańskiego, długość lufy podawano również w kalibrach. Karabinem nazywano broń strzelającą nabojem karabinowym lub pośrednim, której długość lufy mieściła się w przedziale 60-90 kalibrów. Wyniknąć mogły z tego powodu dość istotne różnice, weźmy np. kbk AK i kb AK-74. Oba miały lufy długosci 415 mm (wg www.world.guns.ru), lecz kbk AK, strzelający pociskiem 7,62 miał lufę długości około 55 kalibrów i był karabinkiem, zaś AK-74 miał lufę długości około 75 kalibrów, czyli zaliczano go do karabinów. Zauważcie, że rola obu typów broni na polu walki jest taka sama. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Słuchaj Remov, dlaczego nie napiszesz do strzału: jak ich przekonasz i walną (bardziej odwalą) sprostowanie, to my też przyznamy rację.Konkretniej na jaki temat mają "(od)walić sprostowanie", żebyście Wy (to znaczy kto?) przyznali rację, co? Możesz napisać jaśniej o co Ci chodzi? Poza tym, że bez ładu i składu do czegoś tam się przyczepiłeś i nie bardzo nawet wiesz do czego. A jakbym p90 przerobił na 5.56, to co to by było?FN F2000 :wink: Subkarabinek? Nadpistolet maszynowy?Po raz kolejny radośnie sobie bredzisz. Choć zgadzam się, że coś co strzela nabojem karabinowym karabinkiem nie będzie.Serio? No popatrz, a WP w latach 30. używało 7,92 mm karabinka powtarzalnego Mauser wz.1924 i jakoś strzelał nabojem karabinowym? Poza tym we współczesnej "klasycznej" klasyfikacji automatycznej broni strzeleckiej według przeznaczenia taktycznego, karabinki jak najbardziej mogą być zasilane nabojem karabinowym :wink: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Ten system, z wyrażaniem długości lufy w kalibrach danej broni, można traktować jako pomocniczy. Zawsze możesz wziąć kalkulator i sprawdzić, czy masz do czynienia z karabinem czy z karabinkiem, jeżeli inne systemy klasyfikacji nie dają Ci jednoznacznej odpowiedzi. Nie traktowałbym jednak tego wariantu jako "jedynie słusznego"; ot, taki suwak logarytmiczny, trudny w użyciu, ale może się przydać. Quote Link to post Share on other sites
Panda Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Remov: rzeczywiście i przepraszam, bo tylko coraz bardziej mącę. Sprostowanie miałoby dotyczyć kpin w "Strzale" z WAT-owskiego nazewnictwa i "karabińczyka". Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 29, 2004 Report Share Posted December 29, 2004 Sprostowanie miałoby dotyczyć kpin w "Strzale" z WAT-owskiego nazewnictwa i "karabińczyka".Kpina w dużej mierze wynika z niezrozumienia tego systemu oraz dawnych przyzwyczajeń. I to wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts