ORKAN_Hubert Posted October 9, 2004 Report Share Posted October 9, 2004 Alta czy Hatch? Oto jest pytanie. Niech w tym wątku wypowiadają się wyłącznie ludzie mający kontakt z oba typami nakolanników i się wypowiedzą które wg nich są lepsze. Myślę, że to będzie przydatne zwłaszcza dla tych, co zastanawiają się jakie sobie kupić. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 9, 2004 Report Share Posted October 9, 2004 Alta! ale tylko w wersji z "zapinkami" a nie na rzepy. Wersje rzepowe obu firm nie roznia sie wlasciwie niczym, a nakolanniki Alty na zatrzaski sa rewelacyjne - mniej obcieraja, bo zatrzask jest jednoczesnie zawiasem na ktorym pracuje pasek. Duzo wygodniejsze w urzyciu i duzo pewniejsze zapiecie! nie ma szans na przypadkowe odpicie spowodowane zaczepieniem o cos czy normalna praca... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 9, 2004 Report Share Posted October 9, 2004 Racja. Na dodatek rzepy się nie brudzą (bo ich nie ma) a zatem nie jest potrzebna ich wymiana... Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted October 9, 2004 Author Report Share Posted October 9, 2004 Ja swoje hatche mialem na jednej strzelance i to wystarczylo by je wymienic.. Mam chude nogi, wiec rzep od regulacji wychodzil dokladnie pod zgieciem kolana, przez co potwornie mnei obcierał. Gdy noge zginałem w kolanie to dostawalem wariacji. Moglem oczywiscie przeszyc rzepa, ale stwierdzilem ze sie nie oplaca wiec nakolanniki uplynnilem. Mialem tez alty na rzepa (przez pomylke), ale wymienilem je na wersje z guzikami, nie zdazywszy jej wyprobowac w boju (ale tak jak chodzilem w nich po domu to wydawaly sie wygodniejsze od hatchow). Od wczoraj mam alty z guzikami, jutro je wyprobuje, ale tak jak je nosze w domu to wydaja sie najwygodniejsze Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted October 10, 2004 Report Share Posted October 10, 2004 mialem hatche, uratowaly mi noge gdy z potezna sila uderzylem o betonowy mur wiec bardzo je sobie cenilem. Ale wymienilem je na Alty z prostego powodu, Alty sa po prostu lepsze :). Zapiecie jest wygodniejsze choc mam pewne obawy czy nie wyłamię kiedyś tych małych ząbków trzymających guzik, naprawde sa małe i boje sie je połamac :) pozdrawiam polecam alty, narazie najlepsze jakich uzywalem ale tez potrafia sie zsunac :wink: Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Alty sa najlepsze, te zapinki trzymaja sie idealnie 8) Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted October 11, 2004 Author Report Share Posted October 11, 2004 A ja wczorak przetestowałem moje alty na spółkę z kumplem (każdy miał po jednym nakolanniku) i stwierdziliśmy jedno, są boskie, a hatche to kawał syfu w porównaniu z nimi Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted October 11, 2004 Report Share Posted October 11, 2004 Alta z zapieciami. Rzepy sa takie same. Amen kurwa. Quote Link to post Share on other sites
PanSzmata Posted October 12, 2004 Report Share Posted October 12, 2004 A ja wczorak przetestowałem moje alty na spółkę z kumplem (każdy miał po jednym nakolanniku) i stwierdziliśmy jedno, są boskie, a hatche to kawał syfu w porównaniu z nimi ze sie tak wtrace.. moze lekki offtop.. na Wacie testowaliscie? :) Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted October 14, 2004 Report Share Posted October 14, 2004 1. alta z zapieciami.. 2. hellstormy na rzepy 3. hatch Quote Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted October 24, 2004 Report Share Posted October 24, 2004 A gdzie mozna taki alty dostac? Na allegro bedzie? Quote Link to post Share on other sites
Gromowiec Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Nie jestem pewny ale chyba sa na military.pl Quote Link to post Share on other sites
Berserker Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 1.popatrz na date ostatniego posta 2.na military.pl są dostępne hatch-e nie alty Quote Link to post Share on other sites
Holman Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 spoko data data ale temat jest ciekawy ;), Alty sa na www.bjsystem.com.pl za 150 pln ale nie jestem pewien czy te o ktorych z nimi rozmawialem to w koncu wersja na rzepy czy na zaczepy, juz z BJ mailowalem troche ale poprzez mail b slaby kontakt z nimi jest, jutro z roboty do nich zadzowonie to moze wreszcie cos konkretnego ustale a przy okazji bylbym dzwieczny jakby ktos podal alternatywne zrodlo gdzie mozna dostac alty z zapieciami w PL (jesli jest), w sumie na zachodzie tez mozna zamowic ale to ostatecznosc raczej bo po co skoro mozna w PL, jakies info anyone? Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 Ochraniacz na kolana (zapinany na met. guziki) para 150 zł Z cennika wynika, że są zapinane na metalowe guziki/zatrzaski. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 (edited) No to minęło trochę czasu. Czy dawne racje pozostały racjami i najlepiej brać alty bez rzepów? Edited March 17, 2008 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Hatch zareagował podobnym rozwiązaniem zapięcia, ale nadal są tam velcro... generalnie Alta nadal do przodu. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Alta, Alta i tylko Alta. Od tamtego czasu potanialy - mozna dorwac nowki za 130 zl. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 130? Można taniej. W PL oczywiście, bo w USA to w ogóle 22$ kosztują. Quote Link to post Share on other sites
mosiek Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Na military.pl są za 110zł. http://www.military.pl/alta_187m/alta-nako...arne_3273t.html Quote Link to post Share on other sites
rat_med Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) witam nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam się tutaj czy ktoś jest w stanie porównać te nakolanniki http://www.military.pl/nakolanniki-taktyczne-hatch-centurion-czarne-kp250_762t.html http://www.military.pl/nakolanniki%20taktyczne%20alta%20czarne_3273t.html i znalazłem jeszcze takie http://allegro.pl/hatch-ochraniacze-nowe-nakolanniki-nalokietniki-i1423003613.html z góry dzięki za odpowiedź Edited January 20, 2011 by rat_med Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Alty jednak wciąż najlepsze - ostatnio miałem okazję poużywać dokładnie tych hatchy co podałeś (a ściślej jednego) i przez to, że dolny pasek także jest rozciągliwy, zsuwały mi się przy bieganiu/czołganiu/klękaniu. Alty mają dolny pasek sztywny - problem rozwiązany, oprócz tego mało różnic, może jedynie hatche mają jedną parę więcej mocowań skorupy do podstawy ale szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze żeby komuś w altach te mocowania puściły. Z Hatchami typu X nie miałem styczności osobiście. Brałbym Alty, nie ma co wyważać otwartych drzwi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts