QASZ Posted October 14, 2004 Report Share Posted October 14, 2004 gdzies nawet powinienem miec filmik z testow no Foka nie bądź taki :D ... pokaż, inni też chcą pooglądać :D a rob co tam chcesz, byle z dala ode mnie 8) spoko :D ale jak skończę to ci go wrzucę do okopu na polu walki :D :wink: Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted November 17, 2004 Author Report Share Posted November 17, 2004 UWAGA!!! Pojemniki po green gazie(a tym bardziej puszki po farbie, dezodorantach itp.) NIE są przystosowane do wielokrotnego napełniania. Każdy pojemnik powinien posiadać zawór bezpieczeństwa! Wykonywanie samodzielnie pojemników na green gas oraz ich późniejsze użytkowanie grozi wybuchem/rozerwaniem a w konsekwencji kalectwem lub ŚMIERCIĄ!!! Stanowczo odradzam tego typu działania oraz nie ponoszę(Ja jak i inni użytkownicy tego forum) odpowiedzialności za ewentualne skutki tego typu eksperymentów! Na początek kilka słów wyjaśnienia: Długo nie odpisywałem(podobnie Quasz) ponieważ cały czas pracowałem nad moim pojemnikiem oraz oczekiwałem na odpowiedź moderatora forum(Medium) z pozwoleniem na zamieszczenie wyniku mojej pracy. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że tego typu działania są zbyt niebezpieczne. Dlatego też nie znajdzie się tutaj pełny opis jak wykonać wspomniany w temacie pojemnik na green gas. Wykonany przeze mnie i Quasza(każdy „tworzył” swój pojemnik osobno jednak prywatnie dzieliliśmy się doświadczeniami i spostrzeżeniami) pojemnik ma wiele uchybień jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa(np. brak zaworu bezpieczeństwa) jednak działa! Chciałem jedynie udowodnić wszystkim sceptykom, że ten temat nie był coraz niestety częstszym na tym forum „biciem piany” czy snuciem wielkich planów a na tym koniec. Dobrnęliśmy do celu: nasze pojemniki są szczelne, dają się napełniać, opróżniać, są małe poręczne, estetyczne i stosunkowo tanie. Szanuje decyzje Medium jak i innych użytkowników forum, którzy zabrali głos w tej dyskusji. Dlatego też nie zamieszczę opisu wykonania pojemnika. Szczerze mówiąc praktycznie zakończyłem projekt i zamierzam teraz skupić się na wykonaniu pokrowca(niekoniecznie z materiału) na duże butle GG tak, aby uczynić je bardziej mobilnymi. Pozdrawiam! Edit: tylko kosmetyka Quote Link to post Share on other sites
QASZ Posted November 18, 2004 Report Share Posted November 18, 2004 Cóż moge wiecej dodać - po prostu potwierdzam słowa Stolara - wszystko da się zrobić (są tylko rzeczy mniej lub bardziej prawdopodobne) i można mieć coś co cieszy usera danej rzeczy. Ale powtażam tu słowa poprzednika - JEST TO NIEBEZPIECZNE !!! wiec jesli ktoś chce się tego podjąć robi to na własną odpowiedzialność !!! Temat zdaje sie być uznany za zamknięty. Quote Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted November 18, 2004 Report Share Posted November 18, 2004 Ja jestem zainteresowany zrobieniem czegoś takiego. Choćby po to aby móc używać niepalnych gazów chłodniczych (np HFC22- tak to green gas który być powinien a nie jest w butlach GG). Można także dobrać inne gazy, jest ich mnóstwo. Poszukałbym zaworu jak w butlach do propanu butanu, gdzie jest wbudowany odpowietrznik. Napełniamy butlę do momentu aż przez odpowietrznik zacznie wydobywać się płynny gaz. Tak nabijałem w czasach młodości butle turystyczne na stacji benzynowej (tak, ja byłem tym nabijaczem :)) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted November 27, 2004 Author Report Share Posted November 27, 2004 Wreszcie mamy pojemnik na gaz z WGC w Polsce: http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...0d59bbeb9d1b06b Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts