Catch22 Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 Amerykanie jak zawsze mają problem z ciuchami - tym razem marynarka chce się zrobić na bóstwo :wink: (Uwaga modemowcy! Duże pliki graficzne) http://www.news.navy.mil/management/photod...N-0000X-001.jpg The Navy introduced a set of concept working uniforms for Sailors E-1 through O-10, Oct. 18th, in response to the fleet's feedback on current uniforms. These digital patterns are two of the four concept uniforms announced for a wear-test by the Navy this winter. Each uniform offers a variety of options that Sailors will have the opportunity to choose from. Feedback from the fleet will be used to determine the final Navy Working Uniform. U.S. Navy Illustration http://www.news.navy.mil/management/photod...N-6967M-132.jpg Master Chief Petty Officer of the Navy (MCPON) Terry Scott addresses sailors aboard the amphibious assault ship USS Iwo Jima (LHD 7) during the unveiling of the new Task Force Uniform concept for Sailors E-1 through O-10. The Navy will use four different concept uniforms for a wear-test this winter. Each uniform offers a variety of options that Sailors will have the opportunity to choose from. Feedback from the fleet will be used to determine the final Navy Working Uniform. Iwo Jima will be one of the test platforms used to determine the best uniform to replace current working uniforms. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 1st Class Shane T. McCoy Na drugim zdjęciu widać też trzecią z 4 propozycji munduru. Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 Te 4 testowe wersje to efekt kombinacji 2 wersji rysunku kamuflażu tzn. pikselowatego (digital) i woodland oraz 2 wersji kolorystycznych tzn. z dominacją barwy niebieskiej i z dominacją szarej. Do tego dochodzą dwa rodzaje kroju, jeden zbliżony do wdzianka MCCUU marines, a drugi to fason BDU. Deseń plam niebieskich dwóch odcienie szarości i czerni ma nie tyle maskowac człowieka a maskować rozmaite zabrudzenia, plamy np. ze smarów i olejów, o które na okręcie nie trudno. Przede wszystkim jednak chodzi pewnie o zmianę wizerunku marynarzy US Navy, czyli nie pozostawanie w tyle w tej kwestii za resztą wojsk USA. Temat ze zdjęciami jest tu: http://www.militaryphotos.net/forums/viewt...pic.php?t=24326 Tak poza ty, to pikselowatą odmianę "tiger stripe"-a szykuje sobie do testowania US Air Force. Wygląda na to, że całe wojsko USA przejdzie na piksele w rozmaitych wersjach. Szczerze mówiąc, ta swoista moda na piksele mine już trochę nuży. Pewnie niedługo ze swoimi kopiami pikseli wyskoczą jak zwykle Chińczycy, potem Rosjanie. Przyznam przy tym, że sama idea tego rysunku kamuflażu nie jest zła, ale to nie jest jakaś spektakularna rewolucja w dziedziine maskowaina taktycznego. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 A ja stwierdze tylko jedno, im dalej od Marpata tym gorzej... Quote Link to post Share on other sites
kulka Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 A mi podobają się te nowe mundury (wiem nie mam gustu :cry: ). A tak swoją drogą nie wie ktoś gdzie można kupić kurtke/bluze w digital camo? Przeglądnołem wszystkie demobile jakie udało mi się znaleść na necie, ale we wszystkich były tylko spodnie w takim camo żadnych kurtek/bluz:( Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 A mi podobają się te nowe mundury (wiem nie mam gustu :cry: ).A tak swoją drogą nie wie ktoś gdzie można kupić kurtke/bluze w digital camo? Przeglądnołem wszystkie demobile jakie udało mi się znaleść na necie, ale we wszystkich były tylko spodnie w takim camo żadnych kurtek/bluz:( na allegro btw jakie moze byc zastosowanie taktyczne tego munduru, w jakim srodowisku ma maskowac? bo raczej sie nie nada do wyjscia z wody i pobiegniecia do dzungli :? a jezeli ma maskowac tylko brud jak to AdAm stwierdzil to wg mnie jest to zwykle marnotractwo pieniedzy, ale jak Ameryka chce to niech ma :wink: Quote Link to post Share on other sites
Gorbacz Posted October 19, 2004 Report Share Posted October 19, 2004 To mają byc mundury marynarzy US Navy, oni raczej nie biegają po dżungli... co najwyżej po pokładzie okrętu :wink: Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 20, 2004 Report Share Posted October 20, 2004 To mają byc mundury marynarzy US Navy, oni raczej nie biegają po dżungli... co najwyżej po pokładzie okrętu :wink: no wlasnie tak wiec po kiego? zle im w starym, a pozatym nawet jak juz maja wymieniac mundury to czy poklad jest takim srodowiskiem aby wprowadzac kamuflarz? a zaczyna sie chyba robic tak ze kanadyjczycy maja cadpata, marines maja marpata, i kazdy bedzie chcial miec swego wlasnego digitala w niektorych momentach calkowicie niepotrzebnie :? Quote Link to post Share on other sites
Wraith Posted October 20, 2004 Report Share Posted October 20, 2004 Isn't camo the opposite of what you need for sailors? I mean, "man overboard!", just to have him blend in with the ocean. :lol: Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted October 20, 2004 Report Share Posted October 20, 2004 piszecie, że biegają tylko po pokładzie....nieprawda czasem dostają przepustkę i idą na ląd...na piwo :P hehehe a tak na serio nie wystarczyłoby niebieskie wdzianko(a nie tam w jakieś piksele:P ) pozdrawaim :) Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted October 20, 2004 Report Share Posted October 20, 2004 Marnotrawstwo czystej wody (;)), a znaczenie ma co najwyżej psychologiczne, jak to trafnie ktoś zauważył w dyskusji na militaryphotos. Żołnierze US Navy nie będą mieli poczucia, że w wyścigu "trendy" kamuflaży Navy nie zostaje z tyłu. Nie to żebym był jakimś ekspertem, ale podejżewam że to jest w tym ziarno prawdy. Quote Link to post Share on other sites
Tadeusz Posted October 20, 2004 Report Share Posted October 20, 2004 AdAm-Ruscy piksele to robia od jakiegos dluzszego czasu .... ostatnio widzialem nowy wzor 5-cio kolorowy, moze sprowadze to sobie zobaczycie pozdro T Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted October 23, 2004 Report Share Posted October 23, 2004 MARPAT jest tanszy od woodlanda w produkcji. wiec marnotrastwo to chuj. A Navy ma tyle rodzajow mudnurow ze sam ich kurwa nie zlicze. Quote Link to post Share on other sites
LameBoy Posted October 23, 2004 Report Share Posted October 23, 2004 mi się zajebiście podoba teoria o tym ze jak ktoś wpadnie do wody to tak się w niej zamaskuje ze ni chu go nie wyłowią :D hehehehhe Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted October 24, 2004 Report Share Posted October 24, 2004 świetny pomysł.......na np lotniskowcu koleś wypadnie za burtę(np w czsie ćwiczeń)...krzykną "człowiek za burtą!!!".....a potem "gdzie on kur** się schował!!!" :wink: pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted October 24, 2004 Report Share Posted October 24, 2004 aha, i poczytajcie se kurwa uzasadnienia na militaryphotos czy oficjalnych stronkach. Wtedy zycie wydaje sie logiczniejsze... Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted October 24, 2004 Report Share Posted October 24, 2004 Tylko się wydaje :D Może jest potrzebny, może jest praktyczny, może jest nawet tańszy w produkcji, ale powiedzmy sobie szczerze... jest równie gejowy co koncept nowego munduru dla US Air Force ;) Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted October 27, 2004 Report Share Posted October 27, 2004 AdAm-Ruscy piksele to robia od jakiegos dluzszego czasu ....ostatnio widzialem nowy wzor 5-cio kolorowy, moze sprowadze to sobie zobaczycie pozdro T Ja wiem, że w celach komercyjnych robią kopie MARPAT-a http://www.splav.ru/tkani/tkani.htm (po prawej wersje "digital"), ale nic mi nie wiadomo, żeby sami stworzyli coś nowego w oparciu o ideę rysunku pikselowatego. Wzoru "partizan" za taki nie uważam. Tak poza tym, to jako pewną ciekawostkę można uznać, że właśnie Rosjanie chyba jako pierwsi opracowali wzór kamuflażu, w którym rysunek krawędzi plam przez swój "schodkowy wygląd" może przypominać obrazek z pikseli. Chodzi rzecz jasna o deseń znany z kombinezonów KLMK. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 12, 2005 Author Report Share Posted February 12, 2005 Rumuński O-zone nie załapał się do Eurowizji więc ciuchy trafiły do USN. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts