Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 3 months later...

Nie mogą użyć nazwy F.E.A.R.. Monolith ma prawa do tej nazwy, a świra trójkę robią goście z 1Day Studio (ci co parali się z F.E.A.R. Files). Mnie osobiście dwójka ochłodziła i rozczarowała. A ze Steamem mnie załamała. Teraz czekam na trójkę, bo ma być robiona rzetelnie. Tylko mnie zastanawia jedno: Dlaczego obaj bracia są teraz po jednej stronie? Wszak Zwiadowca wpakował kulę w łeb braciszkowi Fettelowi i wysadził w diabły ciało Almy, której duch (sic!) zaszedł w ciążę z Michaelem Becketem.

Edited by SirHawk

W przypadku F.E.A.R. jedynki, będzie ci potrzebne:

-Papier toaletowy

-Tabletki na zatwardzenie

-Dowolna toaleta przenośna

-Tabletki uspokajające

-Kilkanaście koszul na zmianę

Może ciut przesadzam, ale jedynka wgniata w fotel i sprawia, że myślisz tylko o niej i masz schizy :D.

F.E.A.R. dwójka nie jest już straszna. To nie to samo, inna liga. Tam możesz spokojnie grać w nocy przy wyłączonym świetle.

• 10 months later...

W sumie bardzo na tą grę nie czekałem ale kupiłem z ciekawości. Jak na razie pierwsze wrażenia takie sobie. Chodzi o grafikę. Nie wiem co jest ale rzec by można "łattafok" w porównaniu z drugą częścią. F3AR wygląda jakby go malowały upośledzone dzieci farbkami w ciemnej piwnicy. Graficznie wszystko odstaje i jest jakieś takie jakby sprzed ładnych kilku lat. Włączałem efekty na maksa ale to samo. Kiedyś próbowałem jeszcze włączyć jedynkę ale to już nie to, natomiast w dwójce wszystko jest spoko, zarówno lokacje jak i bronie. W trójce natomiast to jest jakaś kaszana. Jeśli chodzi o bronie to ten podrasowany UMP wygląda jeszcze jako tako, ale cała reszta, łącznie z pistoletem prezentuje się tragicznie.

Co do rozgrywki singlowej standard. Idziemy sobie strzelając do biednych żołnierzy, którzy giną dziesiątkami. Coop to już co innego, kilka rzeczy jest nowatorskich, jak znoszenie skrzyń z bronią i amunicją w przerwie pomiędzy falami ataku ale reszta jakoś nie porwała mnie klimatem. Poza tym, wracając do grafiki, budowa map odstaje mocno i nawet nie sięga do pięt temu co jest na przykład w trybie zombi w CoD BO. Ostatnio dużo grałem w zombi w BO i teraz jak biegam po tych mapach w F3AR to czasem mam odruch wymiotny, ale nie ze strachu. Jest brzydko i to psuje całą zabawę.

Zastanawia mnie, czy pamiętasz, że cała seria FEAR ma wywoływać efekt grozy (straszyć nie do końca). Dwójka miała wygląd farbkowy a krew wyglądała jak galareta. W trójce jest to poprawione. Zajmowali się nią osoby z Day1Studio, ta sama ekipa, która robiła F.E.A.R. Files (wszystkie "jedynki" na konsole). I faktycznie, grafika jako taka jest już ciut przestarzała, ale modele postaci, broni i efektów są już na wysokim poziomie. Znowu nie zawiedli, jeżeli chodzi o system walki i strzelania. To twoje "łattafok" pasuje bardziej przy próbie porównania graficznie F.E.A.R.'a z Crysisem. Tryb zombie w CoD polega na akcjach CQB, dlatego rozmazane piksele nie byłyby zachęcające do gry. "Świr" stawia na otwartość świata i ostrą walkę (spróbuj bez spowolnienia, to zrozumiesz), więc grafika nie musi być zbyt szczegółowa. A jeżeli uważasz, że bronie nie są zbyt szczegółowe - proponuję reinstala lub aktualizację sterowników. W przypadku kart AMD - zakup inny model lub serię.

A i ciesz się, że dałeś radę podłączyć się pod grę co-op. Problemy z tym związane mają prawie wszyscy gracze.

Jeszcze jedno: odruch wymiotny miałem grając w CoD Black Ops właśnie. Wszystko to już widziałem, wszystko mi się znudziło, dalej uważam fabułę za co najmniej pojechaną, bo w F.E.A.R.'ze o realizm sytuacji przynajmniej nie chodziło od samego początku serii.

W singlu doszedłem do tych porozwalanych sklepów/magazynów i już w sumie w osiedlu grafika zaczęła robić się na poziomie dwójki. Wydaje mi się, że lewele były tworzone przez różne zespoły i np. na poczatku sibgla czy na mapach do multi widać wiele niedoróbek oraz brak szczegółowości. Natomiast gdzie indziej poziom jest już do przyjęcia i nie razi po oczach. Moment z telewizorami daje radę.

• 1 month later...

Wg. mnie nazywanie 3 fearem to grzech. Jedynka faktycznie klimat i mogła powodować niekontrolowane wypróżnienia.

Dwójeczka już nie była tak straszna, cóż twórcy postanowili skoncentrować się bardziej na strzelaniu. Mimo to grało się przyjemnie.

Przy trójce już jest problem. Straszenie w stylu "screamerów" nie działało już tak jak budzący strach klimat jedynki. Z feara zrobił się zwykły FPS. A szkoda...