Kalashnikov Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 Weźcie sobie kupcie porządny klej w Spray'u 3M Klej uniwersalny "77" (lub "76") to jest porządny klej, a nie żaden butapren bądź Superglue... Prysnąć na rzep, odczekać minutę, przyłożyć w wymagane miejsce, docisnąć przez chwilę i pozostawić na dzień dla pewności. Potem trzyma i się nic nie odkleja... BTW. jak komuś jakaś tapicerka w aucie się odkleiła itp. to też do tego polecam ten klej. Macie tu przykładową stronkę z opisem: http://www.kleje3m.pl/ A sprawdzałeś butapren że się o nim negatywnie wypowiadasz? Ja narzekać nie mogę. Trzyma się mocno a co najważniejsze mogę odkleić i nie mam śladów. No i cena to od 2-5zł. Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted November 20, 2010 Report Share Posted November 20, 2010 A sprawdzałeś butapren że się o nim negatywnie wypowiadasz? Ja narzekać nie mogę. Trzyma się mocno a co najważniejsze mogę odkleić i nie mam śladów. No i cena to od 2-5zł. Potwierdzam, kleje elastyczne uniwersalne pokroju butaprenu sprawdzają się całkiem nieźle. Kolejnym ich plusem jest zapewniona przy każdym większym klejeniu aromaterapia: w skrajnym przypadku, gdy to dawno temu kleiłem takim klejem modele militarne, po kilku godzinach nie tylko moje zwoje mózgowe miały jazdy i odloty, ale nawet te modele co je posklejałem jakby same z siebie zaczęły jeździć i latać po pokoju. A potem już tylko bolała głowa. Dlatego właśnie trzeba z tymi wszystkimi klejami uważać. No i nie używajcie klejów "błyskawicznych" - zwykle klejenie nimi polega na nadtapianiu klejonych powierzchni tak by się połączyły, klejenie więc rzepu do hełmu tym specyfikiem to niespecjalnie dobry pomysł. Poza tym posklejacie sobie palce niepotrzebnie. Co prawda prawdopodobieństwo sklejenia palców jest szacowane na jakieś 20 %, to jednak te 20% sprawdza się w 99-ciu na 100 przypadków, więc jest to prawie pewny przebieg zdarzeń. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted February 22, 2012 Report Share Posted February 22, 2012 No to ja mam inne pytanie - czym zmyć klej ? Zostało go trochę po rzepach, używałem rozpuszczalnika zwykłego i benzyny ekstrakcyjnej ale wiele to nie dało. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Będąc dzisiaj w centrum handlowym, w oczekiwaniu na wyjście reszty rodziny ze sklepu usiadłem sobie na ławce i zacząłem bawić się telefonem. Otworzyłem sobie niedawno pobraną galerię z pięknymi paniami w skąpych strojach... i nagle mnie olśniło !!! Przecież mogę użyć damskich rajstop jako siatki do malowania snake skina !!! Udałem się szybko do sklepu Real gdzie zakupiłem za 8.50 zł nowiutkie rajstopy. Jutro może uda mi się kupić spraye i zacznę coś malować.... Mój hełm jest w olive. Mundur to Marpat + kamizelka i szpej w oliv Planuję pomalować hełm na jakiś piaskowy kolor, zaś na siatce namaluję jakiś khaki - mam nadzieję że będzie to dobre zestawienie. Oto jak wyglądają rajstopy na hełmie :maniak_jezyk2: Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 No to ja mam inne pytanie - czym zmyć klej ? Zostało go trochę po rzepach, używałem rozpuszczalnika zwykłego i benzyny ekstrakcyjnej ale wiele to nie dało. zmywaczem do paznokci mamy :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 nie chce zejść nawet czystym acetonem - ale w tych miejscach i tak będą rzepy więc tragedii nie ma Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 ostatnio cwiczylem malowanie w snake pattern i mam nastepujace wnioski: - unikac cienkich siatek - powstaly rzucik jest zbyt delikatny - uzylem jakiejs starej siatki maskujace (jakis brytolski szalik-siatka) - ma grube oczka i wzor wychodzi ok - nie naciagac na caly element - np. helm czy replike - wystarczy przylozyc (dbajac o przyleganie do elementu) - dzieki temu unikamy zbytniej regularnosci, a to poprawia walory "rozmycia" maskowanego przedmiotu Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ira hayes Posted February 29, 2012 Report Share Posted February 29, 2012 Ja użyłem siatki po pomarańczach przyjemne z pożytecznym Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 klej CA - cyjanoakrylowy - usuniesz rozpuszczalnikiem do tych klejów :) http://www.rcskorpion.pl/towar/glue-buster-rozpuszczalnik-do-klejow-cyjanoakrylowych-28g/ - nie raz uratował mi sklejone paluchy http://www.rcskorpion.pl/towar/1-5020-aktywator-w-sprayu-do-klei-ca-foam-robbe/ - przyspieszacz do klei CA nie zostawia białego nalotu. http://www.rcskorpion.pl/towar/1-5069-klej-cyjanoakrylowy-do-styropianu-sredni-ca-20g-robbe/ - klej do pianek i innych pierdół. Dobrze klei w połączeniu z aktywatorem zasycha juz po 1 sekundzie. Quote Link to post Share on other sites
ira hayes Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Tak wygląda efekt finalny Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Albo to złudzenie, albo masz przyklejone rzepy z haczykami. Btw. co to za kolor farby? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Muszę Cię zmartwić przyjacielu, ale niestety też widzę haczyki. :( Quote Link to post Share on other sites
ira hayes Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Muszę Cię zmartwić przyjacielu, ale niestety też widzę haczyki. :( Dobrze trzymają taśme gogli nie zsówa się Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Hełm już po malowaniu - niech doschnie przez noc i zabiorę się za jego złożenie Jak myślicie można użyć pistoletu klejowego (http://swiatnarzedzi.pl/userdata/gfx/30789629bb623108bf394395828cf5f7.jpg) do podklejenia rzepów ? Akurat mam taki w garażu, bautaprenem kleiłem rzepy od poduszek i mam mieszane uczucia co do niego... Ewentualnie będę musiał kupić ten w spray'u Zdjęcie po malowaniu: Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Efekt finalny Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Z kwadratowych oczek nigdy nie wyjdzie ładny snakeskin. Quote Link to post Share on other sites
Żółwik Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 No wiem - ale trudno dorwać coś dobrego. Mnie osobiście efekt się bardzo podoba i jestem zadowolony Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 No wiem - ale trudno dorwać coś dobrego. Mnie osobiście efekt się bardzo podoba i jestem zadowolony Damskie kabaretki polecam :D Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 A są męskie?? :hahaha: Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać... Warto pokombinować z siatką ogrodniczą. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Skoro istnieją takie rzeczy: http://1.bp.blogspot.com/-NmyG7fFDJoY/TlUfffj71xI/AAAAAAAAAF4/2FXJvYhbHjE/s1600/bez%C2%A0tytu%C5%82u.bmp To żebyś się nie zdziwił :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Fuuuu.... :blink: Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Warto pokombinować z siatką ogrodniczą. Za sztywna- chyba że chcesz sztywny wzór jak powyżej na michałku to wtedy ok. Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted March 12, 2012 Report Share Posted March 12, 2012 Nie o takiej siatce myślałem, ale o elastycznej z tworzywa. Oczka świetnie się rozciągają na hełmie i efekt był imho zadowalający. Quote Link to post Share on other sites
robaki Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 Ktoś ma patent czym pomalować hełm MICH2002 aby wyszła faktura jak w oryginale czyli "piasek" ? W dawnych czasach był pokruszony korek, farba z piaskiem itp. To dobre do reko drugowojennego a mi zależy na technologii i efekcie współczesnym. Quote Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted November 22, 2016 Report Share Posted November 22, 2016 Ja bym spróbował wziąć gruby papier ścierny i zetrzeć zewnętrzną powłokę hełmu. Niestety znając plastik to prędzej efekt będzie gorszy niż przed malowaniem i ścieraniem :/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts