eNdo Posted June 15, 2010 Report Share Posted June 15, 2010 (edited) UWAGA! POST NALEŻY TRAKTOWAĆ Z PRZYMRUŻENIEM OKA, TO JEST EKSPERYMENT! Dat precyzyjnie nie podam :) bo nie pamiętam ale: Początek ferii zimowych 2010 - dochodzi przesyłeczka z shotgunem. Wrażenia? Przesyłka zapakowana w karton, worek i uwaga: malutki woreczek z kartonikiem do powieszenia a w nim shotgun. Zaraz do niego dokupiłem 500 sztuk kulek 0.2g i przestrzeliłem "repliczkę" Co się okazało? Dostałem jakiś szczęśliwy egzemplarz (nic nie trzeszczało, wszystko spasowane) Jedyne co się rzucało w oczy to tani plastik świecący się jak psu jaja :uśmiech: Nadszedł test. Podam dane techniczne jakimi wychwala się jeden z sklepów: Dane techniczne: Nazwa: SHOTGUN silver Producent: - Napęd: sprężynowy Skala: 1:1 Wykonanie: elastyczny plastik Energia strzału: około 1 Joula Skuteczny zasięg strzału: do 45 m Pojemność magazynka: 200 kulek !!! magazynek wsypowy Długość: 70 cm Waga: około 600g Dodatkowe informacje: Tryb ognia: pojedynczy Licząc że 1 joul to: ~329fps na kulkach 0.2 To na zwykłych kulkach 0.11 moc będzie wynosiła ~0.5 joula czyli: ~245fps Kulki 0.2 wydają się najrozsądniejsze Wracając do tematu: w okolicach kwietnia gubię jakąś magiczną gumkę, nie wiem czy to był HU :D więc zrobiłem coś takiego: uszczelniłem otwór przez który przebiega rurka cylindra przez które przelatuje powietrze uwaga czym: KAWAŁKIEM PAPIERU TOALETOWEGO Inaczej było z początkiem lufy: Wygrzebałem pistolet - zabawkę w której była gumka średnicy mniej-więcej 6 mm więc ją przykleiłem do początku lufy. Rezultat? Gumka działa jak Hop-Up!! A ponadto kulki nie wylatują z lufy! Nadeszła pora na bebechy, plastikowe oczywiście. Pierwsze co zrobiłem to: Zaklajstrowanie tłoka smarem po wewnętrznej stronie + oklejenie całego guna klejem (teraz jest, zaiste wytrzymały) Oglądając sprężynę zdziwiłem się. Widok? Bardzo mocna sprężyna jak na taki gun. Tuning zewnętrzny: Pomalowanie body na czarno Maaaaaaaaaaaaaaasa kleju (o ile to mogę nazwać tuningiem) Wniosek: Za 20-30 złotych też sobie postrzelasz :D :uśmiech: :killer: Edited June 15, 2010 by eNdo Quote Link to post Share on other sites
kornelm Posted June 15, 2010 Report Share Posted June 15, 2010 moze dodac 20zl http://gunfire.pl/product-pol-1149542376-Shotgun-M47B.html i sie nie pitolic z "tuningiem" albo 40zl http://gunfire.pl/product-pol-1152191187-Shotgun-M58A.html Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Tia tylko ze sa niedostepne od jakiegos roku ... i nei zanosi sie zeby byly dostepne kiedykolwiek jeszcze. Znajdz gdzies sensownego shotguna za mniej niz 100 zl... Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 (edited) W dostawie ;-) http://www.metalgun.pl/cat-pol-1206133665-...y-Shotguns.html Edited June 16, 2010 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Pozyjemy zobaczymy czy wogole beda w sprzedazy ;p Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted June 23, 2010 Report Share Posted June 23, 2010 Licząc że 1 joul to: ~329fps na kulkach 0.2 To na zwykłych kulkach 0.11 moc będzie wynosiła ~0.5 joula czyli: ~245fps Żyjesz na Ziemi?? Quote Link to post Share on other sites
eNdo Posted June 26, 2010 Author Report Share Posted June 26, 2010 Żyjesz na Ziemi?? Ten 1 joul był podany w parametrach, a czy to prawda to nie wiem... Quote Link to post Share on other sites
Sveter121 Posted June 26, 2010 Report Share Posted June 26, 2010 (edited) Za 20-30 złotych też sobie postrzelasz Nie postrzelasz, przynajmniej nie za długo (o jakości nie mówiąc) :D A czemu? W innym temacie ( http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...p;#entry1352305 ) napisałeś: Shotgun już się sypie (dobra partia chińskiego gówna jakim jest shotgun silver po malowaniu i uszczelnieniu lufy), za dużo się przy nim bawilemTo znaczy, że nawet jeśli to eksperyment, to chyba ci nie wyszedł :roll: Tak a propo jeszcze 2 postów powyżej, to chodziło o twoje przeliczanie, drogi eNdo. :poddanie: Edited June 26, 2010 by Sveter121 Quote Link to post Share on other sites
eNdo Posted June 26, 2010 Author Report Share Posted June 26, 2010 Nie postrzelasz, przynajmniej nie za długo (o jakości nie mówiąc) :D A czemu? W innym temacie ( http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...p;#entry1352305 ) napisałeś: To znaczy, że nawet jeśli to eksperyment, to chyba ci nie wyszedł :roll: Tak a propo jeszcze 2 postów powyżej, to chodziło o twoje przeliczanie, drogi eNdo. :poddanie: http://www.arniesairsoft.co.uk/?filnavn=/a...ts/fps_calc.htm Korzystałem z tego, niestety nie mam dostępu do chronometru. Quote Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted June 27, 2010 Report Share Posted June 27, 2010 QUOTE(PiterTKD @ 23/6/2010, 14:33) * Żyjesz na Ziemi?? Ten 1 joul był podany w parametrach, a czy to prawda to nie wiem... 1J niezależnie od wagi kulki pozostaje zawsze 1 Joulem. Z tego, co Ty napisałeś, to lżejsza kulka będzie leciała wolniej :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 24, 2011 Report Share Posted August 24, 2011 Duży odkop: wie ktoś może, jaką sprężynę w stocku ma "to coś"? M100? M90? Bo posiadam takową - ponieważ ma rozmiary, jak typowa sprężyna AEG , to zastanawiam się, czy nie użyć by jej do downgrade... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 25, 2011 Report Share Posted August 25, 2011 Sry za duble-post, ale coś cobie przypomniałem: Przecież ja mam piękne doświadczenia z "tuningu" silvera! Zewnętrznego co prawda, ale co tam! Pomijając, że po kilku naprawach był najeżony śrubkami jak Frankenstein, to skróciłem go o dokładnie 1/3. Z 78 cm do 52cm. I pomalowałem na czarno. Niestety, zanim skombinowałem castolufę, to cylinder zdechł, a wraz z nim moja cierpliwość do tej "repliki" W sumie, to z castolufką to niezły obrzyn by z niego był... Do VVVCQB (very, very, very close quarters battle) w roli zapasowej noszonej na plecach by się nadał. Ło: :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts