Kiwi Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 Podobno komora zamkowa jest z aluminium obłożona wytłoczką ze stali, czy coś w tym stylu. W każdym razie na zewnątrz jest stal ;) Tafi-dla pewności możesz sprawdzićmagnesem ;) Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 (edited) Da sie zrobić, jak sprawdzę to napiszę czy działa na to magnes czy nie. Co do AK-74 czy AK-74M, M wg ICS mi wygląda na bez "M" ale to i tak nie zmienia faktu że jest dobrze zrobiony. Tamten post jest od 2004r a ics wypuścił go dopiero w zeszłym roku. Edited March 28, 2007 by tafi Quote Link to post Share on other sites
jonboy2312 Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 (edited) Toż przecież o ICSie napisano już chyba wszystko :D Ponieważ pomagałem właścicielowi takiegoż przebudować go na Beryla Comando, podzielę się spostrzeżeniami. Body - bardzo ciekawa konstrukcja. Plastikowe (tak jest!), ale w koszulce ze stali (bynajmniej nie jest to ZnAl!). Nie mam pojęcia czy mocne czy nie. Podstawa szczerbinki jest zrobiona przepięknie! Blok przedni (to gdzie m.in wybity jest numer seryjny) - fantastyczny i do bólu realny. Ale jest niestety wiele błędów które ruinują to pozytywne wrażenie. Złe proporcje i zbyt kanciaste kształty podstawy muszki, która jest zresztą hybrydą kilku różnych wzorów używanych na AK-74 w różnych latach produkcji. Komora gazowa - tragedia! Jest zdecydowanie za gruba, łącznik ma zły kształt. Chwyt pistoletowy - straszny! Za gruby, za kanciasty. Kloc. W CA wszystkie w/w części wyszły dużo lepiej. Samo body natomiast jest znacznie ładniejsze w ICSie (za wyjątkiem fatalnych oznaczeń selektora rodzaju ognia - co to za idiotyczny komputerowy font???) Pokrywa komory zamkowej w wersji żebrowanej jest ewidentnie niczym więcej jak tylko przeróbką ich poprzedniej wersji (była na początku gładka). Nie zakrywa charakterystycznym daszkiem selektora, a powinna. Sam selektor, choć śliczny, zachodzi na dekiel, a powinno być odwrotnie. Tylny zaczep akcesoryjny (już nie bagnetowy, ale choćby do dwójnogów) pod komorą gazową - to jakiś żart? W podstawie muszki brakuje też otworu manipulacyjnego sprężyny bolca blokującego urządzenie wylotowe. Kolba wymaga natychmiastowej wymiany - godna jest co najwyżej sprężynowego Wella :( Porównanie ICS i CA (już "zberylowane") "side-by-side": A oto grzechy główne ICSa: Gorąco polecam tą stronę: http://tantal.kalashnikov.guns.ru/variants.html - pokazuje (po przescrollowaniu daleko w dół) w zbliżeniu wszystkie warianty produkcyjne urządzeń wylotowych, podstaw muszki, komór gazowych, kabłąków spustowych, itd, itp. Wiele z błedów ICSa jest tak wyraźnych, że kole w oczy... błędy CA nie są, IMHO, aż tak "oczoj...ne". Zresztą i tak nie ma to jak Inokatsu albo chociaż G&G ;) Nie zmienia to faktu że ICS jest fantastyczną bazą do zbudowania cudnego customa. Body jest z wierzchu stalowe, po popracowaniu nad jego brakami (dremel najlepszym przyjacielem custom-makera) i po wymianie kolby (albo wręcz wszystkich plastików) staje się naprawdę piękną repliką. Edited March 28, 2007 by jonboy2312 Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 Mialem ICSa. Nie wdajac sie w szczegoly, gun ma pare ciekawych patentow, ale ma takze sporo bledow wymiarowych w stosunku do oryginalu. Niektore z tych bledow mozna usunac przy jakims nakladzie pracy, niektore sa jednak nie do usuniecia. Problemem moze byc nietypowa komora hop-up, wykonana na dodatek z dosc kruchego tworzywa. Z plusow - bardzo dobry silnik. Podsumowujac: ICS ustepuje zdecydowanie wyrobom VFC. PS Widze, ze jonboy mnie uprzedzil! :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 (edited) Co do komory HU to ICS sie nie popisał. Mam komorę metalową od CA i ... nic mi po niej, nie pasuje, dysza też wymaga korekty. Jonboy a mam pytanie jak montujesz tą składana kolbę od beryla? I czy torebka z bateria nie jest większym odstępstwem niż inny kształt tłumika płomienia? Edited March 28, 2007 by tafi Quote Link to post Share on other sites
jonboy2312 Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 Jonboy a mam pytanie jak montujesz tą składana kolbę od beryla? I czy torebka z bateria nie jest większym odstępstwem niż inny kształt tłumika płomienia? Inny kształt tłumika płomienia? :) Jeśli zaś chodzi o tego obrzynka na bazie ICSa (w końcu o nim topic...) - to przód robił właściciel, ja bym to rozwiązał inaczej. Niemniej jednak - prototypy nowych odmian, jak comando czy też wersja z kolbą teleskopową, mają szczelinowe tłumi płomieni podobne do tych w serii AR-15. A co do futerału na baterię - co stoi na przeszkodzie by żołnierz nosił na kolbie futeralik na magazynek, podpatrzywszy takie praktyki np. u Amerykanów? :) Można też baterię nosić w kieszonce na "taktycznym" (Chsyste, nie znoszę tego słowa - niedługo będą pewnie nawet skarpetki taktyczne i majtasy taktyczne...) pasku nośnym. Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 Mi bardziej chodziło o mocowanie kolby, stała jest dość solidnie "zrośnięta" z body. Quote Link to post Share on other sites
jonboy2312 Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 Mi bardziej chodziło o mocowanie kolby, stała jest dość solidnie "zrośnięta" z body. A więc w ICSie to było tak: oryginalna obsada kolby pozostawiona na miejscu, ale z uciętymi wypustami (te które wchodziły w kolbę). A obsada kolby (ta na samej kolbie) ścięta tak, że została z niej płaska płytka. Jedna i druga obsada przewiercone, ta w body nagwintowana, ta przy kolbie stożkowa (aby główka śruby się schowała). I tyle. W CA podobnie, tyle że trzeba było instalować wewnątrz body gruby stalowy kloc. Powyższy opis dotyczy oczywiście konwersji z użyciem obsady i zawiasu kolby od Norinco Type 56 S2 (można tą kolbę nabyć na allegro - Chińczycy montują je też do pospolitych wiatrówek typu "kałach", jak je sprzedawcy zwą, łatwiej dostępne i tańśze niż oryginalne, tyle że szkielet kolby trzeba jużzrobić samemu). W przypadku kolb oryginalnych - pytaj Fence'a albo Flachentego :) Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 Dzięki, od jakiegoś czasu przymierzam sie do tantala lub beryla ale jak sobie pomyśle o składanej kolbie z Radomia to mnie ciarki po plecach chodzą. Szkoda że do ICS nie da sie wstawić sticka tak jak do SLR lub Cymy. Ciekawe czy była wersja beryla ze stałą kolba (tantal miał taka w prototypie). Quote Link to post Share on other sites
jonboy2312 Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 Dzięki, od jakiegoś czasu przymierzam sie do tantala lub beryla ale jak sobie pomyśle o składanej kolbie z Radomia to mnie ciarki po plecach chodzą. Szkoda że do ICS nie da sie wstawić sticka tak jak do SLR lub Cymy. Ciekawe czy była wersja beryla ze stałą kolba (tantal miał taka w prototypie). Widziałem Radom-Sporta ze stałą kolbą. Poza tym mocowanie kolby składanej jest identyczne jak stałej - nic nie zostało trwale zmienione (jak choćby w AKS-74), kolbę składaną można odkręcić i masz zwyczajne wypusty do zwyczajnej stałej kolby. Pojęcia nie mam czy w wojsku jest jakikolwiek egzemplarz ze stałą kolbą, w każdym razie u cywilnych użytkowników się to przytrafia na pewno. Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 To pewnie pozostanie mi zrobić custom ze stałą kolbą a resztę upodobnić do Beryla. 8-) Quote Link to post Share on other sites
Guziec_89 Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 dzisiaj ją zamówiłem :) jak dojdzie to napiszę co nieco. pytanie : czy ta batka wejdzie w kolbę? http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=687 Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 (edited) Największa batka o jakiej słyszałem, że weszła do kolby ICS'a to 9.6v 3700mAh NiMh (nie pamiętam już jakiej firmy, pewnie autor tego stwierdzenia nawet tego nie napisał). Edited July 9, 2007 by kazik_ Quote Link to post Share on other sites
Guziec_89 Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 zamówiłem replikę ale teraz mam problem ze znalezieniem odpowiedniej baterii.... wszelkie linki na PW mile widziane :) Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 trochę odswiezę temat chciałbym zakupic replikę ak 74 za około 1000 zł Co wybrać chcąc otwarzac wp? Nie bedę ukrywał jestem zielony chodzi mi o dobre osiągi jakość wykonania i jakąś znaną firmę ew. sklep http://www.madonion.eu/wyswietl_produkt.ph...bb12ade4a38cc5b Co o nim myslicie? chciałby w punktach miec przedstawione wad i zalety tej repliki z góry thx... Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted November 6, 2007 Report Share Posted November 6, 2007 Wyżej jest link do 10-stronicowego tematu o tej replice, tam masz dyskusje i opinie. Wykonanie zewn. masz pięknie opisane w bieżącym topicu... Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 O przeróbkach i tuningu; na beryla czy cokolwiek - piszcie w dziale dotyczącym tuningu. Niniejszy temat dotyczy repliki stockowej i jej użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted November 17, 2007 Report Share Posted November 17, 2007 Ja mam pytanie: Czy tego ak rozkłada się tak jak orginał tzn: dzieli się na komorę zamkową i podstawę szczerbinki czy na takie dwie dziwne części body do niczego nie podobne? Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 Ja mam pytanie: Czy tego ak rozkłada się tak jak orginał tzn: dzieli się na komorę zamkową i podstawę szczerbinki czy na takie dwie dziwne części body do niczego nie podobne? Podobno tak Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 (edited) tak Edited December 13, 2007 by gall_anonim Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 Jeśli mogę, to chciał bym uzyskać jasna odpowiedź na pytanie, Czy ta replika (AK74M) jest godna wydania na nią ( wersja ras ) ok 1500zł? Co musi zostać wymienione żeby można było z niej wyciągnąć ok 410-430 fpsów? Jak to jest z tym body? to metal ? czy poprostu metal + wyściółka z tworzywa? Jakiej jakości są plastiki? Quote Link to post Share on other sites
mrBazyl Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 Na stronie AirSoftNews.PL ukazała się RECENZJA tej repliki. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Mam kilka pytań związanych z ak 74 ICS pomożecie? 1) Jeżeli mam numer seryjny 76 2700020 to który to egzemplarz? 2) Jakie są majlepsze mid-capy do kałasza słyszałem że ze STAR-em są problemy.. G&P? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Midcapy ogólnie nie są zbyt dobre z racji swojej konstrukcji. osobiscie polecam low-capy. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 dlaczego i jakiej firmy? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts