Nerpa Posted July 17, 2010 Report Share Posted July 17, 2010 (edited) Witam. Ukazały się HK416 od SRC w lufach 10", 14,5" i 16". Kolba LE, dla 14,5 i 16" jest też stała. 10" KLIK 14,5" KLIK 16" KLIK 14,5" KLIK 16" KLIK Stała kolba. Mechanizm repliki to bardzo dobrze dobrane wzmocnione części zapewniające niezawodne działanie repliki przy zamontowanej sprężynie 120 m/s: # wzmocniony szkielet gearboxa z łożyskami kulkowymi 8mm # wzmocnione, stalowe zębatki # doszczelniona, poliwęglanowa dysza # podwójnie doszczelniona wzmocniona głowica cylindra # aluminiowa podwójnie doszczelniona głowica tłoka wraz z łożyskowaniem kulkowym # wzmocniona prowadnica sprężyny z łożyskowaniem kulkowym która wraz z głowicą tłoka powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka Fps-ów więcej # aluminiowy cylinder # wzmocniony, polimerowy tłok # Ultra High Torque Motor W karabinku zamontowana jest mosiężna lufa wewnętrzna o średnicy 6,05 mm. Należy pamiętać że do prawidłowego działania replik, dodatkowo trzeba zakupić akumulator. Czyli z 1300PLN za całość. Opłaca się to do innych? Np. Boyia? Edited July 17, 2010 by Nerpa Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 17, 2010 Report Share Posted July 17, 2010 To żeś podał przykład... BOYI to kupa kupy ładnie mówiąc biorąc pod uwagę same chińczyki. Wystarczy różnica cenowa żeby stwierdzić, że SRC wypada tutaj dużo lepiej. Poza tym, wygląda na to, że w końcu się postarali i zrobili coś porządnego. Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted July 17, 2010 Report Share Posted July 17, 2010 Co prawda HK416 boyia jest świetnie wykonane zewnętrznie, ale jego bebechów nie ma co porównywać do SRC. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 17, 2010 Author Report Share Posted July 17, 2010 Bebechy to można poprawić od ręki. A reszty w HK416 [lower i upper reciver, system gazowy] raczej nie. Tak więc chciałbym wiedzieć jak to wypada na tle Boyia albo nowego JG. IMO dylemat jest. Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 17, 2010 Report Share Posted July 17, 2010 IMO Boyi jest dobrze wykonane na poziomie chińczyków. Wystarczy porównać materiały korpusów... Nie ma co myśleć nawet, HK416 SRC stoi klasę wyżej niż HK416 BOYI. Quote Link to post Share on other sites
EmperorPalpa Posted July 19, 2010 Report Share Posted July 19, 2010 Fajna sprawa ta atrapa tłoka ;) Szkoda tylko, że oznaczenia nie są oryginalne, no ale cóż ;P Miał ktoś okazje porównać zarówno wew. jak i zew. z najnowszym JG V generacji? Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted July 19, 2010 Report Share Posted July 19, 2010 No właśnie tu jest pies pogrzebany. Boyi i JG mają jako takie oznaczenia oryginału ( nie 100% jak umarex czy vfc, ale są, szczególnie w boyiu ). A SRC? Mogli by już zrobić bez oznaczeń. Za to materiały, pewnie, z zewnątrz jak i w środku SRC bije na głowę BOYIa czy JG, Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 19, 2010 Author Report Share Posted July 19, 2010 No właśnie tu jest pies pogrzebany. Boyi i JG mają jako takie oznaczenia oryginału ( nie 100% jak umarex czy vfc, ale są, szczególnie w boyiu ). A SRC? Mogli by już zrobić bez oznaczeń. Za to materiały, pewnie, z zewnątrz jak i w środku SRC bije na głowę BOYIa czy JG, http://fc05.deviantart.net/fs30/f/2008/076...by_Viper818.jpg http://fc05.deviantart.net/fs30/f/2008/076...by_Viper818.jpg Zacne oznaczenia oryginału. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Ups, ale wtopa. Tego się nie spodziewałem... no to umarex ma bardzo dobre oznaczenia. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 (edited) Wszystkie HK z firmy VFC jakie widziałem w Polsce (sam również mam VFC) miały oznaczenia broni palnej. http://asgshop.pl/sklep/pics/hk416-03-a_d.jpg http://asgshop.pl/sklep/pics/hk416-03-aa_d.jpg Te oznaczenia ze zdjęcia widzę tylko na egzemplarzach sprzedawanych na rynku amerykańskim. Edited July 20, 2010 by wally Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 (edited) Witam z tego co wiem (mogę się mylić) to tylko wersja deluxe ma oznaczenia oryginału, kumpel ma hk 416 vfc(nie dx) i ma tak jak na tym zdjęciu http://fc05.deviantart.net/fs30/f/2008/076...by_Viper818.jpg Niby nie przeszkadza, ale wolę swojego boya za 600 zł z pełnymi oznaczeniami a środek mozna wymienić, jeżeli komus zależy na wierności odwzorowania. Edited July 22, 2010 by SwideR Quote Link to post Share on other sites
pawelpawelec95 Posted August 1, 2010 Report Share Posted August 1, 2010 Nie wiecie jaki zasięg jest tej repliki z lufą 10 cali? PS. Ponad 30m skutecznego/realnego zasięgu to jest dużo? Ogólnie bardzie się opłaca wziąć src czy gfc? Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 (edited) Samo najważniejsze -Hk-416 z lufą ok. 16". Szacun. W zasadzie ideał, gdyby nie pretensjonale, białe napisy (problemem jest "oczobijność" - nie - treść), plus wątpliwa kolba z kosmosu (czemu nie kolba SF?). Lufa 410mm to już konkret w terenie. Jak na razie to jedyna oferta w tym rozmiarze. Edited August 10, 2010 by Ghandi2 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Wszystko ładnie pięknie, ale czemu nikt nie może zrobić normalnej, najnowszej wersji eMki od H&K z obustronnym selektorem ognia... Mnie, jako osobę leworęczną to bardzo boli. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 12, 2010 Author Report Share Posted August 12, 2010 (edited) Bo konstrukcja gearboxa zbytnio na to nie pozwala... Nie wiesz tego!? :-o :wink: PS: Jak myślisz, do H&K416 można zamontować lufę 12 lub 12,5"? Edited August 12, 2010 by Nerpa Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Można- szkielet od Masady lub SCARa i będzie obustronny selektor. @ Właśnie- ten nowy subkarbinek od HK (Najkrótsze HK416 ) to cudo jest ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 Bo konstrukcja gearboxa zbytnio na to nie pozwala... Nie wiesz tego!? :-o :wink: Heh, niech próbują. ;-) Tak czy inaczej - WE w swoim gazowym HK416 też się tym nie popisało - może to lenistwo ( sorry za OT )? A tak schodząc z toru "pitolenia" od rzeczy - kupować, macać, oceniać, bo nie mogę się doczekać aż będą mocne info o awaryjności. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 12, 2010 Author Report Share Posted August 12, 2010 (edited) Szkoda tylko, że tak mało takich ARów. Z tego co wiem tylko King Arms SR16 E3 ma obustronny selektor. Pokażesz resztę? PS: @Mati13k Jak myślisz, do H&K416 można zamontować lufę 12 lub 12,5"? Edited August 12, 2010 by Nerpa Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 12, 2010 Report Share Posted August 12, 2010 (edited) Do HK 12,5"? Jeżeli kupisz wersje D10RS i pokombinujesz z przedłużeniem to czemu nie? Zawsze można spróbować, ale szukaj raczej tych, którym się to udało. :-P EDIT: Literówka Edited August 12, 2010 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted August 13, 2010 Report Share Posted August 13, 2010 Żadne dotychczasowe HK416 (oprócz subkarabinka ) nie miało selektorów po obu stronach. I to były typowe manipulatory jak w M4/M16. Dopiero w specjalnym subkarabinku selektory były po obu stronach, zmieniono ich kształt i kąt regulacji ( chyba co 45 stopni, a nie co 90 ). Tak więc nie ma powodu czepiać się SRC, WE, VFC czy innych producentów replik. Wszystkie wersje mają selektor po prawej? Tak jest i będzie. HK416 idzie w większości na rynek amerykański. Dlatego ergonomia jest podobna do tej w M4. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 13, 2010 Report Share Posted August 13, 2010 Kolega chyba był w śpiączce przez parę lat. Najnowsze HK416, bodajże 3 wersja posiada obustronny selektor ( a co ma do tego subkarabinek to ja nie wiem ), regulator gazowy, nową kolbę HK i coś tam jeszcze pozmieniane. Drugi błąd jest taki, że HK416 BYŁ PRZEZNACZONY na rynek amerykański, jako "naprawiona eMka". Jak wiadomo powstał na zlecenie 1.SFOD-D, a w Europie H&K musiało wstrzymywać jego wejście na rynek, aby nie zrobić konkurencji dla swoich własnych G36. Teraz HK416 w najnowszej wersji jest używany chociażby u nas w całym DWS ( nie licząc Formozy ), z MSWiA używają go m.in. CBŚ, BOA i wszędzie jest obustronny selektor. Dziwne! Przecież 416 jest przeznaczony na rynek amerykański, dlatego ma jednostronną ergonomię. :roll: Zostawmy lepiej ten temat, bo nie sądzę, żeby panowie z SRC czytali nasze forum. Tak czy inaczej to niczego nie zmieni i dalej uważam to HK za konwersję eMki. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 13, 2010 Author Report Share Posted August 13, 2010 (edited) Niektóre wersje mają obustronny. Wiem, że Norwedzy mają wersje "ambi". @Mati: A HK416 nie ma czasem regulatora gazowego innego dla każdej wersji? Edited August 13, 2010 by Nerpa Quote Link to post Share on other sites
monsta Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 To co w koncu sadzicie o tej broni a konkretnie o wersje z moodstockiem i lufa 14,5 (taka zamierzam kupic) Czytajac recenzje moge dojsc do wniosku ze to najlepsza replika od src z generacji 3 :P Quote Link to post Share on other sites
Kalwar11 Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Śledzę ten temat od początku i nie mam pojęcia co sądzić o tej replice. Zastanawiam się nad jej kupnem i nie mogę się dowiedzieć nic konkretnego. Bardzo bym prosił żeby jakiś posiadacz się wypowiedział, bo to co widzę w tym temacie to prawie sam offtop. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts