Foka Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 nie chodzi o to ze w asg jakis rygor panuje tylko poprostu czstokroc w zawodach paintballa nie uzywa sie kamuflazu tylko jakies komercyjne stroje wlasnie - na zawodach. a speedball to margines (jesli chodzi o ilosc graczy i imprez) paintballa. A na normalnych grach lesnych sa mundury, oporzadzenie, maskowanie itd zabawie asg spotkalem sie z druzyna ktora hmm umiala 'mniej niz zero ooo..' ich strzelanki polegaly na tym ze jedni tu drudzy tam i idziemy na siebie... to byla ruska piechota a ich 'taktyka' (jesli to tak nazwac mozna) byla wzorowana chyba na filmach... owszem sa druzyny ktore nie zajmuje sie stricte asg tylko sama taktyka (w paintaballu do tej pory zadnej taktyki nie zaowazylem) poziom taktyki i w p-ballu, i airsofcie jest bardzo podobny - sa nieliczne wyjatki, ktore cos trenuja i cos potrafia; reszta dzieli sie na tych co mysla ze cos potrafia... i tylko tak mysla, i na tych, ktorzy wiedza, ze nic nie potrafia i to wala bo chca sie bawic i strzelac, i to im wystarcza 8) Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Rygor?Jaki rygor?? Tu nie chodzi o rygor tylko o pewną logikę. Tak się składa ze ASG to od pewnego czasu już nie zabawa w przydomowym ogródku na odpustowe pistoleciki tylko gra z profesjonalnym sprzętem i ze skomplikowanymi scenariuszami.Używa się replik prawdziwych broni,są militarne scenariusze, używa się terminologi wojskowej oraz takiej taktyki.Dlatego i mundur też powinien być adekwatny do gry.Jeżeli chodzi się na karate to nie lata sie tam w różowej piżdzamie w słoniki tylko nosi się odpowiednie ubranie.Jeżeli chodzi się na basen to nie pływa się w skarpetkach i getrach tylko w czepku i kąpielówkach.To samo dotyczy ASG - skoro to zabawa militarna to powinno sie używać sprzętu i umundurowania militarnego. Jakoś nigdy do tej pory nie widziałem płetwonurka z błotnikami od roweru na nogach , rurką PCV w gębie i goglach narciarskich.A to dlatego że każda rzecz ma swoje zastosowanie.Zarówno jeżeli chodzi o ASG jak i o inne dyscypliny. A co do Paintballu , to zanim zacząłem bawić się w ASG to przez pewnien czas brałem udział w zawodach PB i niestety nie mogę zmienić mojego subiektywnego zdania na ten temat.Bardzo mi przykro z tego powodu. (jednak ponieważ temat jest o butach nie o paintballu to jak ktoś chce na siłę drążyć tę sprawe to proponuję otworzyć nowy temat). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 i co? jak kogos nie stac na oporzadzenie za 5tys to ma wyp* i sie nei bawic? zdarzalo mi sie widywac na poligonach ludzi doslownie w dresach, adidasach i ze sprezynkami. Owszem, przeszkadzalo mi to, ale ich nie gonilem. Tes sie dobrze bawili. I albo wczesniej lub pozniej kupowali sprzet albo rezygnowali A co do Paintballu , to zanim zacząłem bawić się w ASG to przez pewnien czas brałem udział w zawodach PB i niestety nie mogę zmienić mojego subiektywnego zdania na ten temat.Bardzo mi przykro z tego powodu. tak z ciekawosci - w jakiej druzynie? grales w PLP? PPLH? Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted December 27, 2004 Author Report Share Posted December 27, 2004 powiem jedno "aleście off topica zajebali" było o butach zeszło na paintball i rygor w asg 8O :? :lol: Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Szaman; Non omnes,qui citharam, citharoedi Nie wszyscy adepci ASG to "militaryści" i nie wszyscy kładą nacisk na klimat ...niestety. Poza tym jest jeszcze kwestia kreowania klimatu, w sposób odpowiadający realiom. A nie kreowanie realiów tak by odpowiadały klimatowi, bo na to w skali makro nie zawsze sobie można pozolić ...niestety. Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 sorki za niezrozumienie lekkie szaman opisal jak powinni robic ludzie ktorzy maja kase normalne jest to ze jak sie nie ma kasy to sie biega w dresach (i ani mi ani szamanowi to nie przeszkadza)ale jak sie ja zdobedzie to powinno sie inwestowac w mundur/oporzadzenie nie znam sie na paintballu ale jak zobaczylem te 'zawody' (co napewno nie bylo gra lesna) gdzie poziom 'taktyki' (?) ograniczl sie do schowania za jakas przeszkoda (reszta to byla ruska piechota...) to zwatpilem Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Szaman ja wie, ze wyczules sarkaz w moim poprzednim poscie... nie wymiguj sie ;) Pieprzenie w bambus mamy w tym topiku. Każdy filozofuje czym to nie jest asg (kolejny taki temat :( ) zamiast wypytac dokladnie kolege jakie wlasciwie on ma te buty co do ktorych sie pyta czy sie nadaja. Z prostego opisu widze je jako traperki i prawde powiedziawszy moim zdaniem trzeba by byc mocno chorym by powiedziec ze tego typu buty "psuja klimat" czy cos w tym stylu... Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 kra wukasz wydaje mi sie ze jak juz wczesniej bylo powiedziane na temat butow dosc duzo wiec teraz (mam nadzieje) masz kolega pobiega w traperach a jak zdobedzie troche kasy (czego mu z calego serca zycze) to zakupi jakies buty wojskowe takie buty nie psuja klimatu ale np biale adidasy juz tak :wink: ps sorki za podwojny post wczesniej ale mi net sie troche tnie pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted December 27, 2004 Report Share Posted December 27, 2004 Hehe... A ja zajmowalem sie nurkowaniem wystarczajaco dlugo ze widzialem juz pletwonurka w goglach narciarkich, widzialem tez z rurka PCV (nawet oba pomysly sprawdzalem), widzialem i uskutecznialem oddychanie pod woda z butli naladowanej do 250 atm bez uzycia automatu (czy innego reduktora). Widzialem tez pare innych "ciekawych" pomyslow, ale jak kogos to interere to na PW. BTW. Jeszcze nie widzialem nurasa z blotnikami (no chyba ze z dna wyciagnal) 8) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 nie znam sie na paintballu ale jak zobaczylem te 'zawody' (co napewno nie bylo gra lesna) gdzie poziom 'taktyki' (?) ograniczl sie do schowania za jakas przeszkoda (reszta to byla ruska piechota...) to zwatpilem tiaaa... a w pilce noznej jaka taktyka do dupy, wystawiaja sie, nie chowaja... kurde to jest SPORT charekteryzujacy sie pewnymi PRZEPISAMI i REGOLAMI, sa sedziowie ktorzy tegopilnuja. Nie porownuj zawodow SPORTWOYCH do luznej napierdalanki w lesie. Taktyka speedballa jest ustawiona pod ten sport. Ciekawe jak Ty bys oskrzydla walczac na odkrytym terenie o wymiarach 25x50. Mozliwe ze widziales jakas "amatorszczyzne" w wykonaniu poczatkujacych graczy. moglo to wygladac nieciekawie. ale zapewniam ze w grze troche bardziej doswiadczonych druzyn jest duzoplanu i taktyki. inaczej nie da sie grac Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 oporządzenie za 5tyś??A z elektrykiem , czy bez?? Obecnie najtańszego DPMa Pattern 95 można zdobyć za 60 pln (komplet)buty (jak już nieraz pisałem)za 100 pln a gogle też nie są drogie.Łącznie wychodzi mi jakieś 200pln za całość i już można "poczuć klimat".Jeżeli dodamy do tego najprostrzą klamkę za 100 pln to w asg można się już bawić za 300 pln i nie"biegać w dresach". Teraz o BUTACH (bo o tym jest ten topic): uważam podobnie jak Kamyk że buty zimowe nadają się wyłącznie na początki zabawy z ASG kiedy to całą dostępną kasę wydało się na giwere(względnie mundur)i nie starcza już kasy na obuwie.(w mojej ekipie też tak bywało)Klimat to tylko część prawdy.ASG to zabawa militarna i buty wojskowe nadają się do niej lepiej niż trapery z kożuszkiem w środku (przedewszystkim w lecie)bo w odróżnieniu od tych drugich są dostosowane do tego typu użytkowania.(dłużej przeżyją i lepiej ochronią nogę przed urazami). Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 oporządzenie za 5tyś??A z elektrykiem , czy bez?? a co za roznica? znam takich ktorzy wydali duzo wieksza kase na samo oporzadzenie Obecnie najtańszego DPMa Pattern 95 można zdobyć za 60 pln (komplet)buty (jak już nieraz pisałem)za 100 pln a gogle też nie są drogie.Łącznie wychodzi mi jakieś 200pln za całość i już można "poczuć klimat".Jeżeli dodamy do tego najprostrzą klamkę za 100 pln to w asg można się już bawić za 300 pln i nie"biegać w dresach". tylko ze w airsofcie jest co raz wiecej ludzi mlodych, ktorzy jeszcze sami nie zarabiaja (i prawdopodobnie dlugo nie beda). i dla nich niezadko problemem jest odlozenie z kieszonkowego 7zl na paczke kulek 0,12, a Ty mowiesz "300zl, co to jest, kazdy moze sobie kupic". Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Navy Seal- jak chcesz pogadać o kasie , umundurowaniu , taktyce czy innych rzeczach niż BUTY w ASG to ZAPRASZAM NA PRIVA.Nie wiem czy zauważyłeś ,ale już kilka osób zwróciło uwagę zę to topic O BUTACH,więc bądż tak miły i pisz na temat a nie cytuj zdań wyrwanych z kontekstu bez ich pełnego zrozumienia i nie czepiaj sie dla samego czepiania i nabijania postów. Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Dorzuce swoje 3 grosze. Uważam że dobre wysokie buty są prawie niezbędne na zabawie ASG, zwłaszcza że chronią stopy i kostki przed urazami. Co to znaczy przekonałem się kiedy ich nie miałem i pechowo skręciłem kostkę w czasie szturmu budynku (dzięki wszystkim za pomoc ). Lepiej nie powtarzajcie tego błędu, czegoś takiego nikomu nie życzę. Quote Link to post Share on other sites
kamyk Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 nie byl to zupelnie teren otwarty owszem czesc taka byla ale na czesci byly jakies scianki kamienie i takie tam rozne przeszkody moze widzialem jakis poczatkujacych graczy ale kilka przypadkow zrazilo mnie do calej gry jakze i osob w niej uczestniczacych a topic zostal juz tak zajebany ze pewnie nikt o butach juz pisac nie bedzie Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted December 29, 2004 Author Report Share Posted December 29, 2004 OT jak OT ale foka w tym poscie z kieszonkowym etc. wg mnie ujął to idealnie ty na kulki to jeszcze mam ale nagle ni z dupy ni z nieba ie wezme 300 zł niepujde do sklepu itd :roll: (foka wiecej takich sensownych postów) :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted December 29, 2004 Report Share Posted December 29, 2004 Na miłość boską 8O a kto powiedział, że ASG jest rozrywką tanią??? Życie ma to do siebie, że nie zawsze na wszystko nas stać... Ja np. chciałbym spróbować surwiwalu dżunglowego ...ale mnie nie stać i jakoś nie spędzam z tego powodu całych dzionków w ogrodzie botanicznym użalając się nad swoim losem. Owszem można redukować koszta, ale w pewnym momencie tracimy cały sens tej zabawy, bo sprowadza się ona jedynie do naparzania kulkami. Rozumiem, że ktoś jest "młody" i nie ma zasobnego portfela, relatywnie ja tezkrezusem nie jestem ale są pewne minima, które w "dorosłym" ASG wypadałoby spełnić. "Liga młodzieżowa" to inna bajka, pomijając kwestie funduszy, broni, wyposażenie, etc. stoję na stanowisku, że zasadniczo ( z niewielkimi odstępstwami ) ASG (dojrzałe) to zabawa dla osób pełnoletnich. A swoją droga gdy ja zaczynałem tę zabawę (kieeedy to było :lol: ), też nie narzekałem na nadmiar gotówki, ale mimo to, w przeciągu kilku miesięcy (2-3 już nawet nie pamiętam :P ) skołowałem sobie polski mundur, desanty i takież oporządzenie. Da się? Da się... Tylko, że jak nie ma się w portfelu to trzeba mieć w główce. Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted December 29, 2004 Author Report Share Posted December 29, 2004 o żesz KUR**** kolejny który radzi ; "za .....pln juz mozna mieć....." albo"jak ja zaczynałem asg .... lat temu to kupiłem ..... za .......' ja niemoge mam trzy słowa BIG OFF TOPIC temat do wywalenia 3 z 5 stron to same OT-y i tak nic z tego tematu nie wyniklo wiec uprzaszam moda forum o wyjebanie tego wszystkiego w kosmos :x :evil: :evil: Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted December 29, 2004 Report Share Posted December 29, 2004 A co myślałeś, że wszyscy Ci brawo będa bić? ;) Ale jeśli to Cię ukoi, to stwierdzę TAK buty zimowe są świetne do ASG, masz naszą pełną aprobatę! O to Ci chyba chodziło? Bo widziśz swego czasu ja miałem okazje sobie w nich pobiegać po poligonie (po tym jak skasowałem desanty i nie podmieniłem ich jeszcze na nowe :lol: ) I stwierdzam, że są oględnie mówiąc do dupy ...ale ja jestem przecież kolejnym *** ... I zanim skomentujesz - naucz się czytać ze zrozumieniem, dobrze: skołowałem sobie polski mundur, desanty i takież oporządzenie. Da się? Da się... Tylko, że jak nie ma się w portfelu to trzeba mieć w główce. Widzisz, nie trzeba od razu wywalac iluś set złotych, wystarczy czasem tylko trochę pomyśleć ..ale to chyba Ci idzie tak samo jak czytanie ze zrozumieniem, czyli delikatnie mówiąc ciężko. I daruj sobie ten ton w stosunku do mnie, wódki razem nie piliśmy (Tobie zdaje się jeszcze chyba nie wolno ;) ) a to, że masz jakieś kompleksy na punkcie stażu czy ukompletowaie wyosażenia z całą pewnością mnie nie interesuje . Pozdrawiam 8) KZ Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted December 29, 2004 Author Report Share Posted December 29, 2004 ehhhhhhhhhhh kur** dobra niepisz nierób łaski ze skrobniesz piec literek MODZIE ZAMKNIJ!!!! :!: Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted December 30, 2004 Report Share Posted December 30, 2004 Seals w CQB biegają w adidasach Salomona to niby czemu by nie? :) Quote Link to post Share on other sites
Termos Posted December 30, 2004 Report Share Posted December 30, 2004 Trapery są do pupy. Straszetnie się w nich noga poci. Te @!@# futerko w środku. Nie da się ich idealnie zawiązać. Nawet jak zrobisz to bardzo mocno to i tak się zaraz poluzują. Wczoraj dzięki temu zjawisku zostawiłem but w błocie a sam przez przypadek poszedłem dalej :) Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted December 30, 2004 Report Share Posted December 30, 2004 A daleko poszedłeś "sam" bez buta? ;) Zależy jakie trapery - niektóre dobrze się trzymają nawet nie zawiązane - mam salomony, które sciąga się naprawdę ciężko - ale one są strasznie brzydkie i kupiłem je właściwie dlatego, że mają stabilizator w okolicy kostki. Nie przemakają za nic. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted January 3, 2005 Report Share Posted January 3, 2005 QBS_FST sądzę że DTrapowi chodzi o zwykłe buty zimowe za kilka groszy (sam przyznał ze nie stać go na buty wojskowe) a nie Salomony czy alpinusy- a to zmienia trochę postac rzeczy... ASG nie jest tanią zabawą i oprócz wielkiego zapału powinno się mieć pełną świadomość że za uczestnictwem w niej stoja również i pewne KOSZTY.To nie jest jednorazowy wydatek tylko długotrwała inwestycja-a DOBRE BUTY są jej ważną częścia.Dodam nawet że powinno sie je zakwalifikować do sprzętu ochronnego -tak jak gogle czy ochraniacze. Uważam ze swoje w tym topicu juz powiedziałem , więc nie ma najmniejszego sensu sie powtarzać- jak ktos jest zainteresowany moja opinia niech przeczyta poprzednie posty. Kończąc zacytuję pewnego znajomego mojego znajomego u którego też się nie przelewało w domu: BIEDNEGO NIE STAĆ NA KUPOWANIE GÓWNA Zinterpretujcie sobie to jak chcecie.W każdym razie facet wiedział co mówi... Pozdrawiam noworocznie wszystkich forumowiczów. Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted January 4, 2005 Author Report Share Posted January 4, 2005 huraaaaaa dzieki wam za wszystkie odpowiedzi ale waśnie wygrałem (SERIO) 500zł w totolotka wiec mam jush kaske na butki w połączeniu z resztą mojej kasy to moze nawet mam na uzywanego elektryka thanks za odp.(happy happy happy) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts