kuba3511 Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 (edited) Jest to mój pierwszy post na tym forum więc serdecznie witam :-P Prosiłbym o pomoc w postaci patentów, pomysłów i być może zdjęć waszych przeróbek tego typu. A więc mam AKMSa CM.048S (LINK). Brałem kałacha ze składaną kolbą ze względu na łatwiejszy transport na motorze. Ale kolba się chwieje, ciężko przycelować i ogólnie jest do dupy. Kolega ma CM.048 (LINK) także mam wszystkie wymiary itp. Różnica tkwi w zaślepce z tyłu body. U mnie jest płasko, a u kumpla wystaje kawałek metalu, do której jest zamocowana kolba (tylko JEDNĄ śrubką :strach: ) Wiecie może, gdzie dokupić samą tylną zaślepkę? Mój pomysł na zamontowanie kolby widzę tak. W gotowej kolbie wywiercić dziurę (wzdłuż, tak jak w broni myśliwskiej) i w tylnej zaślepce poczym to przykręcić. Ale obawiam się, że to będzie zbyt chwiejne i może się po prostu złamać. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł, proszę o odpowiedź. PS. Mam nadzieję, że to dobry dział. Edited August 27, 2010 by kuba3511 Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Wiecie może, gdzie dokupić samą tylną zaślepkę? Nie da się tego kupić osobno. Co gorsza, nie ma też w sprzedaży body pod stałą kolbę, co byłoby najprostszym rozwiązaniem Twojego problemu... Link to post Share on other sites
kuba3511 Posted August 28, 2010 Author Report Share Posted August 28, 2010 Myślę że coś wykombinuję. Gdy mi się coś uda wymodzić to dam znać. Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 z tego co wiem. można zablokować kolbę AKMS'a w pozycji rozłożonej wymując guzik i wprowadzając pin. Nie można wtedy kolby złożyć. Ale jest stabilna. Od razu mówię , że nie widziałem tego jedynie zasłyszałem na innym forum. Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 wejdź na www.mactronic.com.pl i ściągnij katalog części broni. poszukaj w pdf'ie AKUFSA Pozdr. Ivo M Link to post Share on other sites
kuba3511 Posted August 29, 2010 Author Report Share Posted August 29, 2010 Znalazłem to AKUFSA ale to kosztuje 81 euro :strach: Taniej by mi wyszło sprzedać karabinek i kupić drugi :lol: Ale już mi coś świta :D Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted August 29, 2010 Report Share Posted August 29, 2010 o cenie nic nie pisałeś:) powodzenia:) Link to post Share on other sites
producent Posted September 6, 2010 Report Share Posted September 6, 2010 Udało Ci się coś zdziałać? Link to post Share on other sites
wmorde Posted September 7, 2010 Report Share Posted September 7, 2010 Może kup używane body? Link to post Share on other sites
Fidel64 Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 aby kolba się nie "chwiała" można np. dołożyć podkładkę pod przycisk, wsadzić w gwint np odrobinę izolki, pomiziać gwint lakierem do paznokci i we wszystkich przypadkach - mocno dokręcić ( np kombinerkami ). Przerabianie akms na akm jest co najmniej dziwnym pomysłem bo w body zostaną Ci otwory po składanej kolbie. Link to post Share on other sites
Żółwik Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Właśnie stoję przed wyborem nowej repliki - myślałem pomiędzy - RK-10 a Cymą cm.048 Doszedłem do wniosku że wezmę cymę jednak tutaj mam pewien dylemat - Wersja "S" czy "M" Składana kolba jest wygodniejsza w transporcie jednak, po pewnym czasie robi się luz, traci na celności itd... Z M nie ma tego problemu tyle że długa kolba potrafi przeszkadzać... Dochodzę do wniosku że wziąłbym wersję M i do tego najwyżej dokupiłbym kiedyś kolbę krótszą - i tu moje pytanie - nie znalazłem nigdzie jak wygląda ten uchwyt do długiej kolby - to jest jakaś w miarę uniwersalna część do której łatwo dopasuję inną kolbę (AK) ? Czy ktoś robił coś takiego ? Czy pasowałaby na przykład taka kolba http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_kolby_i_dodatki/kolba_skladana_do_cm_041-mp5_cm-1422.html ? Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 (edited) 1. To nie jest temat o wyborze replik. 2. Luzy na kolbie powodują że replika traci na celności?? A to Ci nowości, proszę proszę ... :icon_lol: 3. A widzisz żeby ta kolba była opisana jako pasująca do AK?? :sciana: 4. Kolba do AK już sama w sobie jest stosunkowo krótka więc nie wiem po co Ci jeszcze krótsza :icon_rolleyes: Edited June 5, 2011 by MAJOR762 Link to post Share on other sites
Recommended Posts