super Posted January 8, 2005 Report Share Posted January 8, 2005 A takie ostatnio znalazlem ciekawe zdjęcie: Polska gapa na mundurze spadochroniarza JKM. Niby nic dziwnego ale on ma ja przypietą na mundurze polowym a znajduje sie w Kabulu :? Ciekawe czy nikt w Krakowie mu nie powiedzial że mamy wersje materialowe w zgaszonych kolorach :wink: Link to post Share on other sites
Lotos Posted January 8, 2005 Report Share Posted January 8, 2005 czyli...brotherstwo? moze wymiana z kolega z Polski :roll: ciekawy akcent...moze cos sobie zawdzienczaja? Link to post Share on other sites
Brymer Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 Lotos cielaku :lol: koleś skoczył to ma, a nie żadna wymiana, hehhee kolor wyjściowy gapy ma tą zaletę, że możemy się po podniecać zdjęciem :twisted: Link to post Share on other sites
super Posted January 10, 2005 Author Report Share Posted January 10, 2005 aby zdobyć polską gapą wystarczy skoczyc u nas w naszym systemie. Wielu cudzoziemców zdobyło polski znak spadochronowy odkąd jesteśmy w NATO. Sam fakt mnie nie dziwi. Jestem natomiast zainteresowany dlaczego ten paras przypiął ja do munduru polowego i to jeszcze podczas operacji w Afganistanie. Nigdy się tego nie dowiemy :wink: A tak rzeczywiście mozemy sobie pooglądac i cieszyc sie że zachodniacy są dumni z takieg np.gapy. A propo skoków zachodnich para na polskiej ziemi: kilka lat temu przyjechali do nas kanadyjczycy włąsnie na szkolenie spadochronowe-aby zapoznać się ze sprzetem i takie tam rózne. jednym z punktów był skok z AN-26 "szybkiego"-kolesie mieli nasze spadochrony. Podchodzą do rampy..3..2..1..poszli...wszystkim zerwało chełmy :D cholera nikt im nie powiedział że będą skakac przy prędkości 320 km/h :!: U nich przy skoku herkules zwalnia do setki i kolesie wyskakuja sobie jak na pikniku. Po zdobyciu takiej gapy jest się dumnym.. Link to post Share on other sites
Brymer Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 słyszałem o podobnej akcji z Brytolami ;), ale z drugiej strony odkąd jesteśmy w NATO wielu naszych żołnierzy zdobywa "skrzydełka" innych krajów, kanadyjskie, amerykańskie, czy brytolskie-patrze gen. Bieniek i jego obwieszony mundur ;) Link to post Share on other sites
super Posted January 10, 2005 Author Report Share Posted January 10, 2005 a tak osobiście to mnie on wkurza-nosi te szkrzydełka jak by co najmiej było to oznaczenie za odwagę czy waleczność-ale to jego sprawa. Wszyscy i tak wiedzą że ma kilka tysięcy skoków Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 Łatwo Cię wkurzyć super :wink: Teraz lepiej niech ten Paras i jego gapa mają się na baczności 8) Link to post Share on other sites
super Posted January 10, 2005 Author Report Share Posted January 10, 2005 Oj zle mnie zrozumiałes Catch :D chodził mi o generała Bienka :wink: a paras jak paras niech nosi sobie gapę-on na pewno nie kupil jej w sklepie więć zasługuje na nią .Dziwi mnie po prostu fakt noszenia jej na mundurze polowym. A propo generała -wiesz widziałem wielu ludzi którzy zdobyli rózne zachodnie odznaczenia i sie tak nie obwieszali :wink: Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 Tak z ciekawosci. Jest teraz jakies rozroznienie pomiedzy znakiem zwyklym a bojowym? Link to post Share on other sites
super Posted January 10, 2005 Author Report Share Posted January 10, 2005 bojowym? a kiedy my ostatnio bylismy zrzucani podczas działań wojennych? :D nie no żartuje -nie potrafie powiedzieć nawet nie wiem czy bylo kiedys. Obecny znak jest z lat 50-tych po tym czasie uczestniczylismy tylko w inwazij na Czechosłowację w 1958 a tam nikt nie skakał. Chyba nikt nie skakał w czasie działań bojowych od czasu powstania tego znaku. Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 Chyba nikt nie skakał w czasie działań bojowych od czasu powstania tego znaku. Oprocz tych ponad tysiaca spadochroniarzy ladujacych 21 wrzesnia 44 pod Driel :) Wspolczesny znak spadochronowy w prostej linii wywodzi sie ze znaku 1 SBS. W oryginale zwyklym znakiem spadochronowym byl srebrny pikujacy orzel, w wersji bojowej trzymajacy w szponach zloty wieniec. Z tego co wiem i widze oryginalna wersja bojowa to (bardziej wiecej niz mniej) wspolczesna zwykla, dlatego tez z ciekawosci pytam jaka jest wersja bojowa (o ile oczywiscie jest). Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 w 1958. w 1968, Towarzyszu Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Z ciekawostek, ktore znalazlem na sieci. Zgadnijcie co wspolnego ma znak spadochronowy z Koziolkiem Matolkiem? :) Link to post Share on other sites
Lotos Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 ...czy to on pierwszy skakal? :wink: Link to post Share on other sites
super Posted January 11, 2005 Author Report Share Posted January 11, 2005 no tak w '68 dzięki Szaszłyk :D nie do końca rozumiem co z ta gapą Chochla: pierwszy znak bojowy wygłądał tak; pikujący orzeł z złotymi szponami i dziobem. dopiero 20(lub 19 zależnie od opracowania) września 1944 wprowadzono wersję znaku bojowego z wiencem. i rodzi się pytanie czy tym wszystkim żołnierzom z operacji Market-Garden nadano stare znaki czy nowe z wiencami :?: druga sprawa obecny znak różni sie od tego drugowojennego drobnymi szczegółami -rzeczywiście na pierwszy rzut oka ciężko go odróznić. Druga sprawa: w tym z drugiej wojny wieniec oznaczał skok bojowy a obecnie wieniec ma każdy znak spadochronowy -tak że rozumiesz Chochla moją wcześniejsza wypowiedz ? Nie uwzgłędniałem II wojny Światowej :D Koziołek Matolek może nie ma nic wspólnego ze znakiem spadochronowym ale jego twórca (rysownik jak najbardziej) to on go zaprojektował :D no i dalej nie wiemy czy istnieje wersja bojowa :? Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 nie do końca rozumiem co z ta gapą Chochla Jak nie rozumiesz o co chodzi, to chodzi o pieniadze :D pierwszy znak bojowy wygłądał tak; pikujący orzeł z złotymi szponami i dziobem. Dokladnie tak. Przypomne takze, ze znak bojowy ustalono 20 czerwca 1941r. w tym samym rozkazie co znak zwykly. dopiero 20(lub 19 zależnie od opracowania) września 1944 wprowadzono wersję znaku bojowego z wiencem. 19 ale pazdziernika 44r. i rodzi się pytanie czy tym wszystkim żołnierzom z operacji Market-Garden nadano stare znaki czy nowe z wiencami :? Samo nadanie nie ma nic wspolnego z wygladem znaku. Znak bojowy nadano tym spadochroniarzom, ktorzy brali udzial w bitwie (takze tym, ktorzy ze wzgledu na brak srodkow transportowych ladowali w szybowcach). Po nadaniu znaku bojowego, zolnierz samodzielnie przesylal swoj zwykly znak w celu dolutowania wienca. -tak że rozumiesz Chochla moją wcześniejsza wypowiedz ? Nie uwzgłędniałem II wojny Światowej :D Doskonale rozumiem. To byl zarcik z mojej strony :) Koziołek Matolek może nie ma nic wspólnego ze znakiem spadochronowym ale jego twórca (rysownik jak najbardziej) to on go zaprojektował :D Ciekawe, nie? Nigdy tego nie skojarzylem :) no i dalej nie wiemy czy istnieje wersja bojowa :? No wlasnie. Anybody? Link to post Share on other sites
Brymer Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 wydaje mi się, że wersji bojowej nie mamy - przecież przez 50 lat nikt "bojowo" nie skakał. Może wymyślą coś jeśli uda nam się jakiś desant na iracką wioskę :lol: poza tym to tylko amerykanie mają takie rozróżnienie (ewentualnie kraje mocno z nimi "zaprzyjaźnione") nic takiego nie ma u brytoli, żydów, czy rosjan(chyba-jeśli jest to mnie poprawcie) Link to post Share on other sites
saiko Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 a czy przypadkiem przed wojna wieniec nie oznaczal skokow bojowych a potem komunistyczne trepy dodaly wieniec do wszystkich wersji bo tak ladniej i bogaciej i jak sie blyszczy i wogle mozna sie przed sojusznikami pokazac :) Link to post Share on other sites
super Posted January 12, 2005 Author Report Share Posted January 12, 2005 hej Saiko czytasz ze zrozumieniem? :D a takie małe pytanko odnosnie Twojego postu ;Przed jaka wojną mieliśmy ten znak? :wink: Link to post Share on other sites
saiko Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 racja nie czytam :? 1941 zdecydowanie w czsie wojny pierw pazurki potem wieniec wybacz Link to post Share on other sites
super Posted January 12, 2005 Author Report Share Posted January 12, 2005 eee no luz. taki troszke stary jestes więc wzrok nie ten :D :D Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted January 14, 2005 Report Share Posted January 14, 2005 Super-odpowiadam na pytanie dlaczego paras ma gapę na mundurze polowym. W krajach zachodnich (UK,USA itp)odznaki spadochronowe takich wciąż "egzotycznych"dla nich krajów-jak Polska, są bardzo cenionym "trofeum"i z dumą noszone tak często, jak się da.Tym bardziej że w odróżnieniu od systemu zachodniego u nas skoki są twardsze.(np w USA na podstawowym szkoleniu skoczek nie uczy się składania spadochronu i całej reszty a skupia się na samym skoku-od składania są specjalnie przeszkoleni goście.) Tak więc nic dziwnego ze teraz chce się pochwalić ile sie napocił zeby zdobyć ten mały kawałek metalu. :wink: Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 14, 2005 Report Share Posted January 14, 2005 Super-odpowiadam na pytanie dlaczego paras ma gapę na mundurze polowym. A jednak czytanie ze zrozumieniem staje sie tak samo wymierajaca umiejetnoscia jak pisanie zgodnie z zasadami gramatyki i ortografii. Przeczytaj dokladnie pierwszy post i zastanow sie co autor mial na mysli zakladajac ten watek. Link to post Share on other sites
super Posted January 17, 2005 Author Report Share Posted January 17, 2005 Szaman, Szaman :wink: Link to post Share on other sites
Szczep Posted January 17, 2005 Report Share Posted January 17, 2005 http://www.wojskowy.com/catalog/default.ph...php?cPath=26_10 :P Link to post Share on other sites
Recommended Posts