Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytanie za 100 ptk

Recommended Posts

W mojej cm.028 jest tak:

- 480 FPS

- gumka systema energy

- komora KA

- czarny dystanser od P&J

Niby ładnie się to w całość składa, ale kiedy przyjdzie co do czego, to replika ma zasięg porównywalny ze stockowym modelem :| I za największego winowajcę uważam tutaj właśnie dystanser. Hop-up'a praktycznie nie da się wyregulować - gdy podkręcenie jest za małe, kulasy lądują miękko na około 50 metrze. Lekko podsunę hopka - kulki zaraz po opuszczeniu lufy wznoszą się pod kątem ~5 stopni, po czym i tak lądują na około 50 metrze (należy wziąć pod uwagę, że w ten sposób o celny strzał jest bardzo trudno). Z białym dystanserem jeszcze gorzej było... Tutaj zadam takie małe, zasadnicze pytanie - jaki jest sens takiego tuningu, kiedy praktycznie nie ma żadnego efektu? Kiedy strzelam ze stockowej cm.028, kulka leci wolniej, przez co widać fazę lotu. Kiedy strzelam z mojego kałacha, kulka leci zawrotnie szybko, na ten sam dystans co w poprzednim przypadku, tyle że po lekkim łuku. Gdy poprawię hopka, choć ociupinkę, robią mi się z kulek aniołki ;| Ah, no i oczywiście ta kochana śruba, która wyżłobiła tworzywo, w którym miała się blokować... - bez interwencji przecinaka repliki nie otworzę :P

Co ja mam, kurna, zrobić? Nie będę lał dalej kasy w skarbonkę bez dna...

0,28g Guardera mogą być za lekkie? Jakoś nie przechodzi mi to nawet przez myśl :| Na bliźniaczej replice, tyle że wyciągającej 450 FPS kolega skutecznie strzela z 0,25g na dobre 60-65 m, mimo że ma stockową komorę, stockową gumkę, tylko inny dystanser, bo ten czarny od P&J.

Na pewno masz coś nie tak;/ Na taką ilość fps taki zasięg :zastanawia:

1) Skąd wiesz, że masz 480fps?

2) Czy komora na pewno jest dobrze spasowana?

3) Czy kolega ma stockową lufe, czy może precke?

Co do dystansera:

Jak wchodzi do komory? Na ciasno? Czy z luzem? Jeśli ciasno to przypiłuj delikatnie brzegi- staraj się równomiernie;)(Może po prostu dystanser się klinuje i nie da się płynnie wyregulować ?)

Pzdr.

P.S. Odpisz na PW bo to temat o dystanserach "H", żeby nie zaśmiecać :happy:

Pzdr.

Jak dla mnie: wywal tą gumę (zamień na guardera albo na G&G zieloną), zmień dystanser z gównianych H na jakiś normalny i kulki minimum 0,3g, na bank będzie poprawa, o ile faktycznie masz schronowane 480. Na 130 Guardera przy 0,28 miałem ponad 65m celnego z FAL`a tez coś koło 480 mi chrono pokazywało.

0,28g G&G to ja używam do replik co mają 300 fpsów i mam na tym ponad 50m celnego w miarę, żeby nie było zmierzonego taśmą mierniczą długą, nie 2m ;-).

Edited by Tuksiak

Waga kulek nie jest aż tak sztywno przypisana do danej prędkości wylotowej na 0.2g. Sprężynowe USP od TM bardzo polubiło biovale 0.3g na ten przykład (coś w stylu 190fps na0.2g miało pewnie, bo sporo używane już (wg Specshopu nówka ma 64m/s czyli 210fps). Tak to jest jak sobie z własnej winy człowiek wyborówkę psuje i biega ze sprężynowym cudeńkiem ;D.

Pozdrawiam,

Laokoon

Ja polecam Dystansery H deep fire albo Elementa. Mam je osobiście w 3 replikach. Czarny niby ma skupiać strzał a biały ma poprawiać zasięg, nie wiem jak z tym czarnym bo nie widzę różnicy pomiędzy zwykłym ale ten biały jest fajny i skupia strzał i jest różnica na zasięgu ;)

Ja polecam Dystansery H deep fire albo Elementa. Mam je osobiście w 3 replikach. Czarny niby ma skupiać strzał a biały ma poprawiać zasięg, nie wiem jak z tym czarnym bo nie widzę różnicy pomiędzy zwykłym ale ten biały jest fajny i skupia strzał i jest różnica na zasięgu ;)

Kurcze!! A kiedyś gdzieś czytałem ze odwrotnie ... :zastanawia:

Jak coś to poprawcie, bo w tym momencie zgupiałem :bialaflaga:

Pzdr.

Chodzi mi o to że ten czarny dystanser miał poprawiać celność(skupiać kulki) a po testach z 2 prec lufami (systema 6.04 509mm oraz guarder 6.02 550mm) stwierdzam że nie jest karabin z tym dystanserem nie jest wcale celniejszy niż jak byłby tam wsadzony tradycyjny dystanser:) natomiast różnicę zauważyłem na białym bo faktycznie poprawia on trochę zasięg oraz poprawia celność:P więc w zestawie dystanserów mamy 2 zalety w jednym białym a czarny jest dla ozdoby;) chyba że ja trafiłem na jakieś lipne egzemplarze ale to wątpliwe przy 3 kompletach;)

Też zawsze czytałem że biały poprawia zasięg a czarny celność.

http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2221

na ASG Shopie tak twierdzą ;)

Tak twierdzą ale to po prosu dwa rozmiary. Oba dają zasadniczo to samo a są dwa bo jednej replice podejdzie grubszy a innej cieńszy. On nie jest gumowy więc się nie dopasuje.

no nie wiem czy mają inne rozmiary bo oba pasują do komory z M16 bez zarzutu... może w innych replikach to ma znaczenie ale nie w eMkach

Rozmiary. Czyli oba pasują do każdej komory ale jeden jest grubszy a drugi cieńszy. Szerokość mają tą samą więc pasują do normalnych komór. Różnica jest w grubości (biały j est chudszy lekko). Pisząc "podejdzie" miałem na myśli, że będzie lepiej strzelała na białym a inna replika- na czarnym. Ale pasują oba.

Edited by dexterkrak

Rozmiary. Czyli oba pasują do każdej komory ale jeden jest grubszy a drugi cieńszy. Szerokość mają tą samą więc pasują do normalnych komór. Różnica jest w grubości (biały j est chudszy lekko). Pisząc "podejdzie" miałem na myśli, że będzie lepiej strzelała na białym a inna replika- na czarnym. Ale pasują oba.

W tym co mówisz jest sens ;) choć u mnie bardziej sprawdzają się białe :) sprawdzę czarny w AK 74 bo w eMkach wypadł nijak.