Foki Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Jestem posiadaczem Cymek 028 i 048 z bateria 8,4V i ładowarką z zestawu.Bateria rozładowywuje podłączając je do żarówki halogenowej,gdy żarówka gaśnie akumulatorki mają 5V,jak poleży parę minutek napięcie wzrasta.Po takim rozładowywaniu podłączam baterie do ładowarek z zestawów.Czy korzystnie jest tak robić skoro nie mam rozładowywarki? Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 (edited) 5V na 7 cel i jeszcze ładujesz zwykłą wolnoładowarką? zgrzało cie? Masz 2 repliki, myślałem, że już trochę ogarnąłeś baterie. :blink: Jeśli zbijasz napięcie do 5v to akumulator se normalnie zabijasz, to samo też z tą zasraną ładowarką. Zainwestój w normalną ładowarkę i tyle. Ładowarka mikroprocesorowa znacznie przedłuży życie twoich aku i zprawi, że te twoje cymki będą dłużej i lepiej strzelać. Edited December 6, 2010 by zaki123 Quote Link to post Share on other sites
Nellsonn Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja jak napisałem o tej ładowarce to powiedzieli że gówno to jest Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Chodzi o to, że za niewiele wiecej można kupić np. turningy accucel 6, te od batimexa mają swoje humory. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Ten pseudo mikroprocesor który podałeś nadaje się do ładowania akumulatorów tak samo jak ta ładowarka z zestawu. Na dobrą ładowarkę potrzebujesz około 200 zł , chociaż nie pamiętam ile kosztuje ale sprawdź Turnigy Accucell 6 Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 a jak człowiek nie ma funduszu? Quote Link to post Share on other sites
Foki Posted December 6, 2010 Author Report Share Posted December 6, 2010 Jak wiadomo przed strzelanka wypadałoby mieć batke na full wiec w jaki sposób mógłbym rozładowywać jeżeli tak to do ilu V? Quote Link to post Share on other sites
sylar Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 rozładowujesz do 1V na ogniwo, temat był już opisywany na forum http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/34703-rozladowywarki-do-akumulatorow-wlasnej-roboty/ Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Jak nie masz kasy to ładuj batki tą ładowarką. Ale rob wszystko z glową- nie rozładowuj batek poniżej 0,9- 1 V na ogniwo. Tyle. A tak szczerze to ile możesz wydac kasy na nową ładowarkę? Moze warto w komisie poszukac tego batimexa? Quote Link to post Share on other sites
wolin15 Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 akumulatory Ni-MH nie zepsują się przy rozładowaniu. Spokojnie da się ożywić akumulator rozładowany do 0.6V na ogniwo. Ale najlepiej robić to do ok 1 V. Prolem może być w momencie, kiedy 1 ogniwo będzie dużo słabsze i wtedy przy mocnym rozładowaniu może dojść do przebiegunowania ogniwa i zniszczenia go. A akumulatory Ni-Mh można bezpiecznie doładować do momentu kiedy się nie zaczną grzać. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja sprzedaję nowego Batimexa w komisie. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Bo i tak Batimex jest lepszy od zwykłej ładowarki. I wiadomo też że Turnigy Accucell 6 jest tyle razy lepszy od Batimexa ile Batimeks od zwykłej ładowarki. Ale moje baterie ładowane Batimexem (a używam go już trzy lata) całkiem dobrze się sprawują. Zarówno stokowe chińczyki jak i Firefoxy tak samo i dwie Sanyowskie. Ciekawe jest to że psy na Batimexie wieszają najczęściej ci którzy nie mieli z nią kontaktu. Quote Link to post Share on other sites
Damianosky Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Mam ją od pół roku, koledzy z ekipy od ponad półtorej (łącznie 4 wraz z moją, mowa o batimexie), żadnemu z nas się jeszcze nie popsuła. Tutaj kolega Arend ma rację. Owszem ma swoje humory, ale da się przeżyc jak za taką cenę, polecam kupić ją na zbrojowni odrazu przejsciówkę na tamiya kumplowi dorzucili. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Ja jednak zostanę przy swoim , 19 zł dopłacić to nie jest chyba majątek , a na wyświetlaczu mamy bardzo cenne info. http://allegro.pl/ladowarka-eco6-50w-5a-turnigy-accucell-gwara-i1343132935.html Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Owszem, szczególnie jeżeli się kupuje nową ładowarkę i ma się pracować na lipolkach. natomiast jeżeli ma się troszkę obycia z multimetrem to niema sensu przestawiać się na ładowarkę z wyświetlaczem. Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 @arend Wiesz może dlaczego, jak ładuję (batimexem) swojego 9,4 Fire Foxa 1500 prądem 1000Ma to bateria bardzo się grzeję, a kiedy ładuję prądem 500Ma to nawet temperatura o 1 stopień się nie podnosi? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 (edited) Ja ładuję max 0,7A. A grzeje się bo ładujesz zbyt dużym prądem. W zasadzie akumulatorów poniżej 2500mAh nie powinno się ładować prądem wiekszym niż 0,7A (w teorii im większa pojemność tym wymaga większego prądu)ale dla bezpieczeństwa pakietu lepiej ładować dłużej. Edited December 7, 2010 by arend Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Ja tez użytkuję takiego Batimexa. Swego czasu były w specu po 90 zł. Spoko ładowarka. Ładuję zawsze prądem 500 mA. fakt że dłużej to trwa, ale batka się nie grzeje. I nigdy nie miała jakichkolwiek humorów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts