Glauberyt Posted January 22, 2005 Report Share Posted January 22, 2005 Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak z ponch zrobić namiocik :?: Respektuje linki i obrazy :idea: [/code] Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted January 22, 2005 Report Share Posted January 22, 2005 Eeeeeeeeeee, nie wiem, ale może wytłumacze to bez obrazków :P . Z jednej pałatki robisz w ten sposób, że w połowie jej długości ciągniesz linkę, którą wieszasz na odpowiedniej wysokości. Poncho ma na rogach "oczka" do mocowania, np za pomocą szpilek czy śledzi, albo pociągnięcia od nich sznurka. To wszystko rozciągasz i gotowe. Z dwóch pałatek robisz to tak samo a różnie się to tylko tym, że łączysz je ze sobą i wzdłóż tego łączenia ciagniesz sznurek/linkę. Oczywiscie to jedna z wielu możliwości, ale chyba o to chodziło? :wink: Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 22, 2005 Report Share Posted January 22, 2005 2 oczka(na jednym koncu, po dlugosci) szpilujesz do ziemi, pod przeciwlegle wkladasz patyki ok 60 cm i robisz odciagi.Na srodku wstawiasz kij w kaptur, lub przywiazujesz go do jakiejs galezi. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 22, 2005 Report Share Posted January 22, 2005 A z 3 poncho robi sie namiocik z podłogą. Pozatym pełną instrukcję jak zrobić namiot, pokrowiec na śpiwór itp. masz podane na kontakcie znajdującym się z przodu lub w rogu poncha (w zależności od wersji). Quote Link to post Share on other sites
Glauberyt Posted January 23, 2005 Author Report Share Posted January 23, 2005 A czy są jakieś rozmiary poncho, czy jest jeden- uniwersalny :?: Quote Link to post Share on other sites
Ośka Posted January 24, 2005 Report Share Posted January 24, 2005 Z tego co wiem istnieje jeden uniwersalny rozmiar poncho, co byś potem na deszczu nie musiał szukać kogoś z takim samym rozmiarem poncha, by zrobić namiot :wink: Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 24, 2005 Report Share Posted January 24, 2005 http://www.globalsecurity.org/military/lib...m/90-5/Appe.htm Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Uwaga uwaga, bo odkopuję 2,5 letniego dinozaura :) Czy w ogóle warto jest kupić poncho US? Będzie długo służyło? Bo nie chciałbym go kupić, wyjść na deszcz i przekonać się, że jednak jest kaszaniarskie. Zmoczone poncho założone na mundur ze szpejem przemaka? Bo słyszałem różne opinie. Dzieki z góry i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Czy w ogóle warto jest kupić poncho US?Będzie długo służyło? Tak. Zmoczone poncho założone na mundur ze szpejem przemaka?Nie. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Krótkie, zwięzłe odpowiedzi. Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Nie. Polemizowałbym. W zeszłym roku spałem (albo usiłowałem spać) pod ponchem, które przylegało do mnie i do oporządzenie. Padał ulewny deszcz przez całą noc i wszystko było mokre. Jeżeli poncho nie dotyka niczego pod spodem to wtedy jest w porządku. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Czyli da się je nosić jako płaszcz przeciwdeszczowy czy nie bardzo? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Moje "działa" bez zarzutów czy to zarzucone na szpej czy jako namiot. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Można, ale nie polecam długiego noszenia bo przemoknie. A poza tym, noszone jako płaszcz to chyba tylko na warcie bo w warunkach bojowych nie jest to wygodne - utrudnia ruchy oraz dostęp do oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Szasz, a może miałeś jakieś stare, przetarte? Bo to nie jest impregnat tylko gumowane, nie ma prawa przemoknąć. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 Nie. Moje poncho jest w dobrym stanie, ale wtedy nad nami stał prawie-monsun więc to może dlatego ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 We been through every kind of rain there is. Little bitty stingin' rain... ...and big ol' fat rain. Rain that flew in sideways. And sometimes rain even seemed to come straight up from underneath. To tak jakoś szło, prawda For...eee.. Szaszłyk? ;) Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 Będzie długo służyło? wg mnie: nie, ponieważ przy intensywnym używaniu wyciera się i targa Zmoczone poncho założone na mundur ze szpejem przemaka? Bo słyszałem różne opinie. nowe i świeże nie, trochę już dotarte tak Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 A czy impregnaty do namiotów pomogą? Jest jakiś skuteczny sposóbprzedłużenia żywotności takiego poncho? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 Wszelkiego typu impegnaty do namiotów itp. na pewno sporo pomogą. Po prostu jak już Ci poncho zacznie przemakać, to przed każdym wypadem na którym spodziewasz si deszczu zaimpregnuj i będzie ok. Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 javelin: a sprawdzałeś ? bo ja sprawdzałem impregnaty na ponchu i niezbyt pomogło ... bo z poncza schodzą bardzo szybko Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Sprawdzałem, choć szczerze przyznam, że mam poncho holenderskie... :roll: W każdym razie na moim działa, a materiał (przynajmniej jego faktura) jest bardzo podobny do tego z poncho US... Jeżeli jestem w błędzie to mea cu(l)pa... Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Może i działa, ale w amerykańskich pałatkach przed deszczem chroni nasz gumowanie. Jeśli ono idzie to każda impregnacja będzie rozwiązaniem czasowym i to raczej na krócej niż dłużej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts